Η Άγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη το κρεσέντο των προκλήσεων, αφού οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προσομοιώνουν συνεχώς μέσω ασκήσεων τους "απόβαση με φόντο κάποιο νησί του Αιγαίου", στο πλαίσιο των συνεχών ψυχολογικών επιχειρήσεων (ΨΕΠ) που διεξάγουν κατά της Ελλάδας.
Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η όλη πρόβα επιχειρησιακής ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε το διάστημα 9-13 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή αποβατικού πλοίου, ελικοπτέρων και αεροσκαφών.
Στις αποβατικές ασκήσεις έλαβε μέρος τουρκικό αποβατικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού. Επρόκειτο, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΑΜ, για χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις δυνάμεις στο Αιγαίο Πέλαγος.
Στη ανακοίνωση που έγινε στο λογαριασμό του τουρκικού υπουργείου στο Twitter αναφέρεται ότι, " συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές ασκήσεις για την αμφίβια διοίκηση (Task Group), με την συνδρομή ελικοπτέρων και αεροσκαφών της διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ 09-13 Νοεμβρίου 2020."
Η αυξημένη τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα, προκαλεί εγρήγορση και ετοιμότητα βέβαια στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, στο πλαίσιο των προκλήσεων στην ΝΑ Μεσόγειο λόγω της παρουσίας του Ορούτς Ρέις.
Η συνεχής δέσμευση ελληνικών θαλάσσιων περιοχών και ειδικά η εμπλοκή των δυνάμεων πεζοναυτών δίνει την εικόνα μιας πιθανής «πρόβας ετοιμότητας» στο Αιγαίο, την στιγμή που φουλάρουν οι μηχανές των τουρκικών δυνάμεων για παρουσία τους στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ.
Έντονη παρουσία ομάδων κομάντος SAT-SAS
Αυτό που προβληματίζει όμως ιδιαίτερα τους Έλληνες επιτελείς είναι η συνεχής παρουσία σε «ασκήσεις» Τούρκων πεζοναυτών μαζί με ομάδες κομάντος SAT-SAS.
ΟΙ Τούρκοι επιθυμούν οι ειδικές δυνάμεις τους να είναι «ζεστές» και για αυτό τις κρατούν ετοιμοπόλεμες μιας και όπως φαίνεται από τις δηλώσεις τους Τούρκων αξιωματούχων θέλουν να υπερασπιστούν την «γαλάζια πατρίδα» , η έκταση της οποίας αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για πολλές χώρες της περιοχής.
Σχεδόν όλα τα σενάρια αυτών των ασκήσεων προβλέπουν αποβατικές επιχειρήσεις, με την ενεργοποίηση της δυνάμεως ταχείας επέμβασης αφού πρώτα το νησί-στόχος θα έχει κυκλωθεί.
Αυτό το σενάριο εφαρμόζεται κατά κόρον και στην μεγάλη ετήσια αεροναυτική άσκηση EFES, κατά την οποία έχουμε περικύκλωση του "γαλάζιου νησιού" ( όπως το αναφέρουν) από ισχυρές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.
Η σημερινή Τουρκία επιθυμεί διακαώς να δείξει ότι ετοιμάζεται πιθανότατα για κάτι σημαντικό στο Αιγαίο, για αυτό και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υλοποιούν και αυτές τις ανάλογες ασκήσεις ετοιμότητας σε μια ιδιότυπη κόντρα με τους «απέναντι».
Υπενθυμίζουμε επίσης την δημιουργία μοίρας μη επανδρωμένων αεροχημάτων UCAS Bayraktar TB-2 που αναπτύχθηκαν από την εταιρεία kastro-Bayraktar, στην αεροπορική βάση στο Ελαζίγκ στην ανατολική Τουρκία, από την οποία οι Τούρκοι έχουν την εναλλακτική χρήση αυτών των αεροχημάτων σε οποιαδήποτε νησί επιλέξουν πιθανόν να επιχειρήσουν σε περίπτωση εντάσεων.
Έλληνες καταδρομείς όμως έχουν αναπτυχθεί παντού στο Αιγαίο, έχοντας λάβει σαφείς εντολές να δράσουν αν και εφόσον απαιτηθεί, κάτι για το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία.