Ανάλογο μήνυμα στέλνουν και τα Ελληνικά «γεράκια» που υπερασπίζονται καθημερινά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και το FIR Αθηνών. «Τα Ελληνικά φτερά θα είναι εκεί και θα δίνουν απαντήσεις σε κάθε πρόκληση» τονίζουν εμφατικά.
«Όσο υπάρχει έστω και ένα Τουρκικό πολεμικό πλοίο έξω στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ο Στόλος θα βρίσκεται εκεί» ξεκαθαρίζει ανώτατη στρατιωτική πηγή απαντώντας έμμεσα στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Ανάλογο μήνυμα στέλνουν και τα Ελληνικά «γεράκια» που υπερασπίζονται καθημερινά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και το FIR Αθηνών. «Τα Ελληνικά φτερά θα είναι εκεί και θα δίνουν απαντήσεις σε κάθε πρόκληση» τονίζουν εμφατικά.
Στα 60 Τουρκικά Πολεμικά πλοία του Χουλουσί Ακάρ το Πολεμικό Ναυτικό απαντά με το σύνολο του Στόλου να βγαίνει στο Αιγαίο ενώ στα αεροσκάφη των γειτόνων τα οποία δήθεν βρίσκονται στους αιθέρες η ΗAF με σταθερά πολλαπλάσιο αριθμό μαχητικών τους τελευταίους μήνες δεν αφήνει κανένα περιθώριο αντίδρασης.
Στη λογική της Άγκυρας να συντηρήσει την ένταση ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έρχεται με τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του να ρίξει «λάδι στη φωτιά» και να δυναμιτίσει κάθε προσπάθεια για έναρξη διερευνητικών επαφών. Οι προθέσεις των γειτόνων είχαν φανεί ήδη από το βράδι του περασμένου Σαββάτου όταν εξέδωσαν νέα navtex για έρευνες του Oruc Reis ανατολικά της Ρόδου μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα έως τις 14 Νοεμβρίου. Ήταν η έβδομη Τουρκική ναυτική οδηγία για το σεισμογραφικό από την αρχή της κρίσης όταν βγήκε για πρώτη φορά στις 10 Αυγούστου.
Άλλωστε ο ίδιος ο Χουλουσί Ακάρ αποκάλυψε ότι οι Τουρκικές navtex αποτελούν για την Άγκυρα εργαλείο πολιτικής κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι γείτονες με τις επαναλαμβανόμενες ναυτικές οδηγίες σε περιοχές Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν έχουν ως πραγματικό στόχο τις έρευνες για υδρογονάνθρακές αλλά να ασκήσουν πίεση στην Αθήνα και να κατοχυρώσουν δικαιώματα. Με επόμενο βήμα τα δήθεν τετελεσμένα στα οποία έχουν προχωρήσει να αποτελέσουν ένα από τα διαπραγματευτικά τους «όπλα» σε ένα τραπέζι διαλόγου με την Ελλάδα χωρίς όρους.
Απέναντι στο Τουρκικό σχέδιο η Αθήνα απαντά διπλά τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε στρατιωτικό με ψύχραιμο αλλά και ξεκάθαρο τρόπο. Τονίζει ότι συζητά μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα και με όρο τον τερματισμό κάθε πρόκλησης και κυρίως την απόσυρση του ερευνητικού και του Τουρκικού Στόλου.
Απαντά όμως και σε στρατιωτικό επίπεδο με πλήρη εγρήγορση σε ξηρά, αέρα και θάλασσα με το σύνολο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιφυλακή εδώ και μήνες. Κάθε Τουρκικό πολεμικό πλοίο έχει απέναντί του ένα Ελληνικό να το επιτηρεί παρά το πλεονέκτημα των γειτόνων να επιχειρούν πολύ πιο κοντά στις ακτές και στους ναυστάθμους τους από τις Μονάδες του Ελληνικού Στόλου.
Την ίδια ώρα η Πολεμική Αεροπορία αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και ανατολικά της Ρόδου έως και την Κύπρο όπως έχει αποδείξει κατ΄ επανάληψη με τις πτήσεις στη Μεγαλόνησο. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη ποιοτική υπεροχή οι αριθμοί των Ελληνικών μαχητικών τα οποία πετούν καθημερινά απ’ όλες τις Πολεμικές Μοίρες απέχουν μακράν από τους αντίστοιχους των Τουρκικών αεροσκαφών. Είτε πρόκειται για προβλήματα διαθεσιμότητας των Τουρκικών μαχητικών, είτε αυτό αφορά τη στελέχωση των Μοιρών έπειτα από το πογκρόμ διώξεων η εικόνα στον αέρα δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.
Η δήλωση Ακάρ περί δήθεν Τουρκικών αεροσκαφών στους αιθέρες περισσότερο φαίνεται να εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εξύψωσης ηθικού παρά να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όπως εκτιμούν στο Ελληνικό επιτελείο.