Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν ''την διπλωματία των σεισμών'' μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, μόνο που ξέχασαν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλησίασε κοντά στην Κρήτη που προκαλούν το κοινό αίσθημα με τα σχέδια τους.
"Είναι υπέροχο να βλέπουμε τις δύο χώρες να αφήνουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να βοηθούν η μία την άλλη σε μια περίοδο ανάγκης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης έτοιμες να βοηθήσουν", δήλωσε ο Robert O'Brien, Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγους υπέβαλε συλλυπητήρια των ΗΠΑ για την απώλεια ζωών και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ενθουσιάστηκαν» από τη συνεργασία μεταξύ των Τούρκων και Ελλήνων υπουργών εξωτερικών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τηλεφωνική κλήση στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τον σεισμό.
"Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, αυτές τις στιγμές πρέπει να στεκόμαστε μαζί", έγραψε ο Μητσοτάκης στο Twitter.
Ο βοηθός του Ερντογάν Φαχρετίν Άλτουν έγραψε στο Twitter ότι η καταστροφή "μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πόσο κοντά είμαστε παρά τις διαφορές μας σχετικά με την πολιτική”.
Οι εντάσεις όμως συνεχίζουν να υπάρχουν σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, αφότου η Τουρκία έστειλε στολίσκο με πολεμικά πλοία για να διερευνήσει ενεργειακούς πόρους σε ελληνικά ύδατα που αφορούν την ΑΟΖ της χώρας μας.
Υπενθυμίζουμε ότι η ''ίδια διπλωματία των σεισμών'' είχε ασκηθεί και το 1999 από την Ελλάδα προς την δοκιμαζόμενη τότε Τουρκία, ως μια πράξη ανθρωπισμού, η οποία όμως δεν βρήκε ουσιαστικά καμία ανταπόκριση από την Άγκυρα που έχει τα δικά υποχθόνια σχέδια για την ελληνική ΑΟΖ.
Αν η Τουρκία επιχειρήσει να προκαλέσει το επόμενο διάστημα κοντά στην Κρήτη, τότε πιθανόν θα έχουμε μια ακόμα πιο μεγάλη ένταση με ανοικτό το ενδεχόμενο πρόκλησης κάποιου σοβαρού επεισοδίου, και η αποκαλούμενη διπλωματία των σεισμών, θα πάει περίπατο, όπως και πολλές άλλες ελληνικές πρωτοβουλίες προς την Άγκυρα.
Η Τουρκία έχει αποφασίσει εδώ πολλά χρόνια ότι επιθυμεί να κινείται ως περιφερειακή δύναμη, που θα “διατάζει” και οι υπόλοιποι θα εκτελούν, μόνο που η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφήσει ποτέ να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική διότι διαθέτει την ανάλογη στρατιωτική δύναμη για να προασπιστεί τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή και αυτό δεν αμφισβητεί πλέον κανένας.
Πολλοί ειδικοί μάλιστα μιλούν εδώ και μεγάλο διάστημα για νεο-οθωμανικό επεκτατισμό που μπορεί να προκαλέσει σειρά συγκρούσεων στην Α.Μεσόγειο και αυτό ακριβώς θα πρέπει να σταματήσουν οι ΗΠΑ, δίνοντας ιδιάιτερη προσοχή στην μετατροπή της Τουρκίας σε ένα ακραίο θεοκρατικό κράτος με διασυνδέσεις με τους ισλαμιστές φονταμεταλιστές του ISIS.