Η Τουρκία έχει καθιερώσει με την Ελλάδα, αλλά και με την Διεθνή κοινότητα, ένα ιδιότυπο παιγνίδι θα έλεγα, το παιγνίδι «της κόπωσης και της ρουτίνας», στην ΝΑ Μεσόγειο.
Το "παιγνίδι" της Τουρκίας
Η ελληνική κοινή γνώμη παρακολουθεί καθημερινά μέσω των site και των ΜΜΕ, το τί είπε ο Ερντογάν, πού βρίσκεται το Oruc Reis, τι καινούργιο είχε να μας πει ο Τούρκος ΥΠΑΜ Ακάρ, ποια είναι η δική μας αντίδραση στις διαρκείς προκλήσεις των Τούρκων, ποια η στάση της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας κλπ.
Γενικά θα έλεγα, ότι το τι κάνει η Τουρκία στη ΝΑ Μεσόγειο και στο Αιγαίο, έχει γίνει για εμάς τους Έλληνες μέρος της καθημερινότητας μας.
Ειδικότερα για τις «βόλτες» των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στη ΝΑ Μεσόγειο και το κρυφτούλι που παίζουν καθημερινά με το μπες-βγές στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα, το θέμα θα λέγαμε ότι έχει φτάσει στα όρια του.
Αυτό όμως είναι τελικά που επιδιώκει η Τουρκία, να κάνει το όλο θέμα των διεκδικήσεων της στη ΝΑ Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο σε βάρος μας, ρουτίνα.
Και θέλει να το κάνει αυτό προκειμένου να δημιουργήσει αίσθημα κόπωσης τόσο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες τελούν σε συνεχή επιφυλακή, όσο και στον ελληνικό λαό, αλλά και τη Διεθνή κοινότητα προκειμένου να «αδρανοποιήσουν» τις αντιδράσεις της.
Πιθανές Θέσεις τάξεως S-400
Οι S-400 πλέον είναι έτοιμοι για ανάληψη πολεμικής αποστολής, κάτι που δεν ίσχυε τουλάχιστον επισήμως μέχρι πριν λίγες ημέρες.
Ωστόσο πέραν των μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών που θέλουν οι δοκιμές των βολών των S-400 που πραγματοποιήθηκαν στη Σινώπη να μην είναι επιτυχείς, η Τουρκία αντιμετωπίζει αναφορικά με τις θέσεις τάξης τους σοβαρά προβλήματα.
Το ανάγλυφο του εδάφους, η σφαιρικότητα της γής και η ύπαρξη πολλών ελληνικών νησιών απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια, προκαλούν πολλά προβλήματα αναφορικά με την επιλογή κατάλληλων χώρων τάξεως τους.
Οπωσδήποτε οι θέσεις τάξεως των S-400 θα πρέπει να είναι πολλές και ανά πιθανό θέατρο επιχειρήσεων. Δηλαδή οι S-400 θα πρέπει να διαθέτουν άλλους χώρους τάξεως με προσανατολισμό είτε την Ανατολική Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, είτε το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, είτε το Κεντρικό και τα Δωδεκάνησα, είτε τα Δωδεκάνησα-ΝΑ Μεσόγειο.
Με δεδομένη την επιλογή της Άγκυρας να δείχνει συνεχώς ότι το πιθανότερο θέατρο επιχειρήσεων σε βάρος μας είναι η περιοχή μεταξύ του συμπλέγματος Καστελορίζου-Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης- Καστελορίζου, θεωρώ ως το πλέον πιθανότερο οι θέσεις τάξεως των τουρκικών S-400 να βρίσκονται εντός της ευρύτερης περιοχής ενός νοητού Π που περιλαμβάνει την περιοχή μεταξύ Αϊδινίου-Ντενιζλί-Αττάλειας και Φοινίκης.
Οι S-400 «αποδίδουν» καλύτερα και ασφαλέστερα όταν η θέση τους δεν περιστοιχίζεται από ορεινούς όγκους, γιατί έτσι μειώνεται η απόδοση των ραντάρ του, με αποτέλεσμα να γίνονται ευάλωτα από εχθρικά αεροσκάφη που θα ενεργήσουν από την συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Επίσης η θέση τους θα πρέπει να μην βάλλεται από το φίλιο πυροβολικό μας που βρίσκεται στα νησιά μας στο Αιγαίο.
Με βάση αυτές τις δύο παραμέτρους θα έλεγα ότι η περιοχή του νοητού Π που προανέφερα, αρχίζει να συρρικνώνεται δραματικά.
Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι θα θέλουν να δημιουργήσουν οι S-400 μαζί με τα UAV και την πολεμική τους αεροπορία, έναν αδιαπέραστο αντιαεροπορικό θόλο πάνω και γύρω από το πολεμικό τους ναυτικό στη ΝΑ Μεσόγειο και λαμβανομένου υπόψιν ότι το πραγματικό βεληνεκές εμπλοκής μαχητικών για τους S-400 θα είναι 125χλμ για τον 48Ν6Ε3, 100 χλμ για τον 48Ν6Ε2 και 60 χλμ για τον 9Μ96Ε2,τότε η επιλογή των θέσεων τους μειώνεται ακόμη περισσότερο
Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να λέμε για την Τουρκία τη φράση «ο εξ ανατολών εχθρός», υπερτονίζοντας την σπουδαιότητα της άμυνας μας στο Αιγαίο στην κατεύθυνση Ανατολή-Δύση και παραβλέποντας έτσι την σπουδαιότητα της κατεύθυνσης Νότος-Βορράς.
Τώρα μάλλον έχει έρθει η ώρα να δούμε τον χάρτη από αυτήν την κατεύθυνση.
Κρήτη- S-300
Αναφορικά με την αεράμυνα μας και τους S-300 μας που βρίσκονται στην Κρήτη, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Τουρκία κατέστρεψε 2 πυροβολαρχίες S-300 των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάνοντας ευρεία χρήση των δικών της UAV Bayraktar αλλά και των Ισραηλινής κατασκευής, Harpy.
Υπενθυμίζω ότι η Τουρκία είχε αγοράσει πρίν από 14 χρόνια, 108 από τα εν λόγω UAV από το Ισραήλ, τα οποία καταστρέφουν τα εχθρικά ραντάρ.
Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει προκειμένου αφενός να ενισχύσουμε την αεράμυνα μας στην περιοχή με Α/Α Patriot τα οποία μπορούμε να ζητήσουμε από συμμαχικές χώρες υπό την μορφή δανεισμού, όπως τα ΗΑΕ, είτε στην έσχατη περίπτωση προωθώντας τα από άλλη περιοχή του ελλαδικού χώρου, αφετέρου θωρακίζοντας με όπλα ηλεκτρονικού πολέμου τις Α/Α πυροβολαρχίες μας.
Κλείνοντας θα λέγαμε ότι δεν θα πρέπει να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις αλλά να προηγούμαστε αυτών, αφού όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, «το προλαμβάνειν εστί θεραπεύειν»