Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

''Πόλεμος'' "γιγάντων" για την Ελλάδα: Η Αθήνα ετοιμάζει νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδια διαδραματίζεται εδώ και ένα αρκετά μεγάλο διάστημα μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών με επίκεντρο την Ελλάδα και αυτό εγείρει πολλά ερωτηματικά για το τι πιθανόν θα δούμε στην περιοχή μας.

Το παίγνιο αυτό αφορά την απόκτηση επιρροής στην χώρα μας, λόγω του απρόβλεπτου και επικίνδυνου πλέον Ερντογάν που κινείται με "σπασμένα φρένα" και προφανώς λόγω των τεραστίων κοιτασμάτων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.   

Στο πλαίσιο αυτό Ελλάδα και ΗΠΑ ετοιμάζονται για επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με την οποία θα έχουμε ακόμα πιο διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Η Ελλάδα σκοπεύει να επεκτείνει την τρέχουσα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή να υπογράψει μια νέα”, δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας στο κοινοβούλιο την Κυριακή.

Τον Οκτώβριο του 2019, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια νέα συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA), η οποία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής βάσης στον κόλπο της Σούδας, ενώ επιτρέπει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις ελληνικές αεροπορικές βάσεις του Στεφανοβικείου και της Λάρισας καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

https://www.youtube.com/watch?v=Cpd9EmPQLPs

"Θα ξεκινήσουμε σχεδόν αμέσως έναν διάλογο για την επέκταση του MDCA ή την υπογραφή νέας συμφωνίας", δήλωσε ο Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας έχουν φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδο.

"Όσον αφορά τις ΗΠΑ ... νομίζω ότι η ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα είναι προφανής για όλους. Έχω συναντηθεί με τον [υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ] Πομπέο έξι φορές και μία φορά μέσω τηλεδιάσκεψης. Δεν νομίζω ότι είχε συμβεί στην ελληνική ιστορία πριν", πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός.

Η αμερικανο-ελληνική αμυντική συνεργασία αυξάνεται στο μέγιστο εν μέσω της κλιμάκωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που προέκυψαν μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας για την έναρξη σεισμικών ερευνητικών δραστηριοτήτων, μόλις 7,5 μίλια από το Καστελόριζο, καθώς και των σχεδίων πιθανής μετακινήσεων της βάσεως του Ιντσιρλίκ στον ελλαδικό χώρο.

Ξαφνική ''επίθεση'' φιλίας από Μόσχα σε Ελλάδα

Σήμερα έχουμε την παρουσία του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρώφ στην Αθήνα. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ μίλησε για δικαίωμα της Ελλάδος στα 12 ν.μ. και εν συνεχεία αναφέρθηκε το θέμα της Αγίας Σοφίας, ενδεικτικό της νέας στάσεως της Μόσχας προς την Ελλάδα.

Η Μόσχα διαπίστωσε με το πιο έντονο τρόπο ότι ο Ερντογάν υλοποιεί την δική του ατζέντα και σύντομα η Ρωσία θα τον βρει μπροστά της πιθανότατα στην Κριμαία αλλά και αλλού.

Για αυτό και η Ελλάδα τέθηκε ξανά στο μικροσκόπιο και υλοποιείται μια ιδιότυπη επίθεση φιλίας που ξεκίνησε με ανάρτηση του ρωσικού ΥΠΕΞ για την ναυμαχία του Ναβαρίνου, πριν από 193 χρόνια, όταν ο τουρκικός στόλος ηττήθηκε από δυνάμεις της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας,ανοίγοντας τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βέβαια, η ξαφνική επίσκεψή του Ρώσου ΥΠΕΞ μετά από 4 χρόνια δεν είναι τυχαία ούτε οι  αναρτήσεις της Μόσχας στα social media.

Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για αυτό και τους εμποδίζει η γενικότερη παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή.

Η Μόσχα ανοίγει επίσης ένα δίαυλο επικοινωνίας με την χώρα μας, αφού στο Κρεμλίνο αναμένουν εξελίξεις στην Μ.Θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να στείλουν και ένα μήνυμα στην Τουρκία για να την ευθυγραμμίσουν με τις ρωσικές επιδιώξεις και τους κινδύνους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι σχέσεις Ερντογάν-Πούτιν διανύουν μια επικίνδυνη καμπή ( παρά τις πρόσφατες δηλώσεις αβρότητας Πούτιν για Ερντογάν), ειδικά από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος επεκτείνει τα σχέδια του εκτός της σύρραξης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι Ρώσοι διαπίστωσαν ότι με τους Τούρκους δεν πρόκειται να έχουν νορμάλ σχέσεις παρά ευκαιριακές ταυτίσεις σε κάποια ζητήματα, για αυτό και ξαναστρέφονται στους ομόδοξους Έλληνες.

Το πρόβλημα όμως γι αυτούς όμως είναι ο αντίκτυπος που άφησαν στην διεθνή κοινή γνώμη, αφού ουσιαστικά  “παράτησαν” τους Αρμένιους στην μοίρα τους στον πόλεμο με του Τούρκους και Αζέρους, όπως είχαν κάνει και με την ενωμένη Γιουγκοσλαβία πριν πολλά χρόνια.

Ουσιαστικά “πελάτες” αναζητούν και αυτοί όπως και οι δυτικοί για να πωλούν τα προϊόντα τους, καθώς και πρόθυμους πολιτικούς για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους όπως βέβαια και η ΕΕ και η δύση.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ