Πολλά από τα όπλα αλλά και τον εξοπλισμό που απειλεί να χρησιμοποιήσει η Τουρκία κατά της χώρας μας και της Κύπρου, είναι Made in EU. Αυτόν ακριβώς τον παραλογισμό επιχειρεί να σταματήσει η Ελλάδα, με το εμπάργκο όπλων που ζήτησε από την Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από την Ευρώπη να σταματήσει να πουλάει όπλα στους Τούρκους κατά την Συνδιάσκεψη πριν από λίγες ημέρες.
Υπενθύμισα στους ομολόγους μου ότι σε προηγούμενες αποφάσεις είχαν ληφθεί μέτρα, όπως εμπάργκο στην πώληση όπλων. Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύηςε θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία . Η θέση μου έγινε κατανοητή. Οι ΗΠΑ δεν πωλούν τα F-35 στην Τουρκία, αφού οι S-400 είναι απειλητική συνθήκη», ανέφερε συγκεκριμένα.
Ποιες χώρες μας στήριξαν
Ίσως, αλλά αυτό δεν εμπόδισε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Μάλτα να μπλοκάρουν το εμπάργκο, εξαιτίας ενός πλέγματος οικονομικών λόγων και φόβου για το Μεταναστευτικό, το οποίο έχει εργαλειοποιήσει ο Ερντογάν.
Την Ελλάδα στήριξαν η Γαλλία, η Αυστρία και η Σλοβενία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες απλώς αδιαφόρησαν. Ειδικά οι Ανατολικές, έπειτα από την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, δεν ασχολούνται καθόλου με την Τουρκία.
Το εμπάργκο όπλων είναι ένα ακόμη όπλο της στη φαρέτρα της ΕΕ, προκειμένου να "πείσει" την Τουρκία να αλλάξει την προκλητική – επιθετική της πολιτική. Δεν γίνεται να πουλάει η Ευρώπη σφαίρες στην Τουρκία, η οποία να στραφούν κάποια στιγμή εναντίον της, τόνισε στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Τα οπλικά συστήματα που προμηθεύονται οι Τούρκοι από χώρες της Ευρώπης
Το πυροβόλο όπλο του βίντεο που αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΙ, είναι ιταλικό, έχει εγκατασταθεί σχεδόν σε όλα τα σκάφη του τουρκικού ναυτικού, τα οποία όμως στρέφουν απειλητικά τις κάννες τους προς τη χώρα μας, εναντίον της Ευρώπης δηλαδή, η οποία και προμηθεύει τους γείτονες με τα συγκεκριμένα όπλα.
Στα υποβρύχια τύπου 214 – όπως τα Παπανικολής που έχει η Ελλάδα, η Τουρκία παίρνει από τη Γερμανία το σύστημα αναερόβιας πρόωσης.
Εξελίσσουν τα Άρματα Leopard που κατέχουν, αγοράζοντας τεχνολογία από γερμανικές εταιρείες.Όπως και στα αντιαεροπορικά συστήματα Χίσάρ.. μεταφέρουν την τεχνολογία των Γερμανών για την ανάπτυξή τους.Αγοράζουν επίσης γερμανικές αντιαρματικές κεφαλές πυραύλων που τις ενσωματώνουν σε τουρκικά πυρομαχικά.
"Μόνο το 2019 να επισημαίνω, πάνω από το 1/3 των οπλικών συστημάτων που εξήγαγε η Γερμανία, κατέληξε στην Τουρκία. Άρα η Γερμανία επωφελείται από μια ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα κ την Τουρκία.", αναφέρει ο Λάμπρος Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α
Από την Ιταλία, οι Τούρκοι έχουν προμηθευτεί, εκτός από το πυροβόλο όπλο Ότο Μελάρα και άδεια κατασκευής επιθετικών ελικοπτέρων A-129. Η τουρκική αεροπορία μάλιστα προμηθεύεται ιταλικά αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου. Και η Ισπανία εξάγει όπλα προς τους γείτονες. Όπως το ελικοπτεροφόρο αποβάσεων Anadolu ή τα αεροσκάφη CN235 που αποτελούν το τουρκικό μάτι στο Αιγαίο.
https://www.youtube.com/watch?v=Kyz9AxO_Tck&feature=youtu.be
Ενίσχυση των ελληνικών ΕΔ
Μέχρι να διακοπεί πάντως – αν διακοπεί, η εξαγωγή ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, η Ελλάδα ισχυροποιεί την στρατιωτική της ισχύ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή.
Για το 2021 στο προσχέδιο, από τα 530 εκατ. ευρώ ετησίως που προβλέπονταν, θα ανέβουμε στα 2+ δισ. για τις ανάγκες της χώρας, εξηγεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, η σύμβαση για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή εντός του 2020.
Εχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται στα Mirage ανταλλακτικά – που καθυστερούσαν από το 2012 ενώ επιβεβαίωσε την αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων Romeo, τα καλύτερα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα όπως τα χαρακτήρισε.
Η Ευρώπη πάντως δε φαίνεται διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω... Έχει αφήσει τον Ερντογάν να αλωνίζει χωρίς να μετρά τις συνέπειες των ύπουλων σχεδίων του "σουλτάνου".