Η Αίγυπος έχει βιώσει και έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την ύπουλη επιθετικότητα της Άγκυρας, με εσωτερικές παρεμβάσεις αλλά και παρεμβάσεις σε άλλες χώρες, προκαλώντας το χάος.
Ο Ερντογάν, δεν έχει κρύψει τη σχέση του με τη μουσουλμανική αδερφότητα, αλλά και με άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, τις οποίες χρησιμοποιεί ως "δούρειους ίππους" για να μπορέσει να παρέμβει σε κάθε κράτος.
Αυτή τη φορά τον κώδωνα του κινδύνου σε Αθήνα και Λευκωσία για την ισλαμιστική τρομοκρατία και τον τρόπο που αυτή εντάσσεται στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν κρούει ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Σύμφωνα με απόρρητη ενημέρωση του προέδρου της Αιγύπτου στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που φέρνει στο φως η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το Κάιρο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο όχι μόνο για την ανάμειξη της Άγκυρας σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ο «σουλτάνος» εμπλέκει πλέον και χρησιμοποιεί ανοιχτά τον ισλαμιστικό παράγοντα.
Έτσι, κατά την πρόσφατη, 8η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, ο Αλ Σίσι μετέφερε στους δύο συνομιλητές του το μήνυμα ότι το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας για την Αίγυπτο, ζητώντας τους να το κρατήσουν ψηλά στην διπλωματική τους ατζέντα.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισήμανε στις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου το μήνυμα ότι το θέμα αυτό -που αφορά το μέτωπο στη Λιβύη, την ίδια την εσωτερική ασφάλεια της Αιγύπτου και τον κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση έλεγχο των ισλαμιστών στη χώρα, αλλά και ευρύτερα την περιοχή- είναι εξαιρετικής σημασίας για το Κάιρο.
Επιπλέον, μηνύματα ετοιμότητας, δίνει η Αίγυπτος προς την Άγκυρα, με ασκήσεις που πραγματοποιούνται στη Μαύρη Θάλασσα με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με Αιγυπτίους ειδικούς, οι ναυτικές ασκήσεις αποτελούν ένα ακόμη βήμα ανάμεσα σε Μόσχα και Κάιρο για την επίδειξη των δυνατοτήτων τους, σε μια ήδη “καυτή” περιοχή στην οποία η Τουρκία κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Καΐρου, Tarek Fahmi, "οι κοινές ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας και της Αιγύπτου είναι ένα εύγλωττο σήμα για την Τουρκία, η οποία έχει αποικιακές φιλοδοξίες.
Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ένδειξη από τη Μόσχα ότι δεν θα επιτραπεί στους Τούρκους να εισβάλουν σε περιοχές τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας για το Κρεμλίνο".
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έγιναν πιο θερμές, ειδικά μετά την υπογραφή μνημονίου ασφάλειας και ναυτιλίας μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο απορρίφθηκε από το Κάιρο, την Αθήνα και πολλές άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
"Η άσκηση αυτή τώρα στέλνει ένα προληπτικό αποτρεπτικό “μήνυμα” στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που απειλεί την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου", σημείωσε ο Φάχμι.
Το ζήτημα είναι κατά πόσο η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη θα λάβει σοβαρά τις προειδοποιήσεις αυτές και θα αντιδράσει στα ύπουλα νεο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν.