Ελληνοτουρκικά

Συνάντηση Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων: Εξετάστηκαν κανόνες εμπλοκής

Μυστική συνάντηση με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων είχε ο πρωθυπουργός στις αρχές της εβδομάδας, όπως αποκάλυψαν ο Τάκης Χατζής και ο Δήμος Βερύκιος στην εκπομπή «Ραντάρ», στον Alpha 98,9, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη να βάζει «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο και το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis συνεχίζει να πλέει κοντά στο Καστελόριζο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε ο καλεσμένος τους, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αποκάλυψε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, έτσι ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ενημερωθεί λεπτομερώς για όλα τα τεχνικά θέματα, ενώ εξετάστηκαν κανόνες εμπλοκής.  

Ισραήλ: «Πλήρης υποστήριξη στα θαλάσσια δικαιώματα της Ελλάδας» 


 
Υποστήριξη και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας και των προσπαθειών παραβίασης των δικαιωμάτων στην ελληνική θαλάσσια περιοχή, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, Λίορ Χάιατ.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter, τονίζει χαρακτηριστικά:

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ορισμένες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας ενδέχεται να κλιμακωθούν και να αποτελέσουν απειλή για την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή. Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στη θαλάσσια ζώνη της και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων».  

https://twitter.com/LiorHaiat/status/1319554893624037377

 
Το σχέδιο της Τουρκίας

Για ακόμη δύο μήνες θα βρίσκεται για έρευνες στις περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού το «Oruc Reis», σημείωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ουσιαστικά προετοιμάζοντας για μια μακρά περίοδο τριβών στην Ανατολική Μεσόγειο που θα φθάσει σχεδόν ώς τον Δεκέμβριο.  

Πρακτικά με την τελευταία NAVTEX, η οποία εκδόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (1314/20) από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας Αττάλειας, δίνεται στο «Oruc Reis» πορεία προς τα δυτικά και βορειοδυτικά του συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Στα ανατολικά, η περιοχή φθάνει έως και 6,5 ν.μ. από το σύμπλεγμα (συγκεκριμένα τη Ρω) και στα δυτικά περί τα 12 ν.μ. από τη Ρόδο. Το υπόλοιπο μέρος της περιοχής που δεσμεύεται από τη NAVTEX βρίσκεται είτε σε διεθνή ύδατα είτε κοντά στις τουρκικές ακτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ισχύς της NAVTEX λήγει το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης 27 Οκτωβρίου, ως εκ τούτου την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα θα γίνει γνωστό σε ποια περιοχή το «Oruc Reis» θα κινηθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», στην Αγκυρα εκτιμάται ότι απομένει 45-50% ερευνών 2D, στις περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (πάντα με βάση τον τουρκικό ισχυρισμό ότι αυτές πράγματι διεξήχθησαν). Αυτό σημαίνει ότι το «Oruc Reis» αναμένεται να είναι στις ίδιες περιοχές.  

Εάν η Αγκυρα κινηθεί με βάση το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αξιολόγηση των δεδομένων των 2D ερευνών, τότε θα πρέπει να παρέλθει ακόμα ένα εξάμηνο, προτού αυτά αναλυθούν, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, τις τρισδιάστατες (3D) έρευνες.  

Με βάση αυτά τα δεδομένα το χειρότερο σενάριο για την Αθήνα θα ήταν κάποια στιγμή στις επόμενες εβδομάδες, μαζί με τις έρευνες του «Oruc Reis», να δοθεί εντολή και για γεωτρήσεις από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στο τριεθνές. Φυσικά, πάντα υπάρχει στο τραπέζι και η απειλή για έναρξη ερευνών στα οικόπεδα, τα οποία η ΤΡΑΟ έχει ήδη «τεμαχίσει» στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης.

https://www.youtube.com/watch?v=9XTtgOS4NMc&t=2s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...