Κωνσταντίνος Φίλης
Ελληνοτουρκικά

Φίλης: Θα αποτρέψουμε το Ορούτς Ρέις ακόμα και με πόλεμο

Ο διεθνολόγος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέλυσε την προκλητική κίνηση της Τουρκίας να στείλει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis μαζί με πολεμικά πλοία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε «απόσταση αναπνοής» από το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, η Τουρκία επιδιώκει με το Oruc Reis, «να εκμεταλλευτεί τη διεθνή συγκυρία, την οποία θεωρεί θετική γι' αυτήν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μία εσωστρέφεια λόγω και των επικείμενων προεδρικών εκλογών και η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει άτολμη και απρόθυμη για να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την Τουρκία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι είναι οι στόχοι της Τουρκίας

Για τον καθηγητή διεθνολόγο, οι στόχοι της Τουρκίας και του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι δύο: «Ο πρώτος είναι να αλλάξει τους “όρους του παιχνιδιού”, εκβιάζοντας την Ελλάδα και την Ε.Ε., ώστε να εμπλουτίσει την ατζέντα και των διερευνητικών επαφών αλλά και να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι δεν αισθάνεται ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής προ δύο εβδομάδων».

Ο δεύτερος στόχος, και κυριότερος, «είναι να δημιουργήσει μία τετελεσμένη κατάσταση βάσει της οποίας δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ». Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, εάν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο «ουσιαστικά αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, πράγμα που είναι και η επίσημη τουρκική θέση».

https://youtu.be/sYoKA2SNbss

Τι απάντηση πρέπει να δώσει η Αθήνα 

Όσον αφορά την απάντηση που μπορεί να δώσει η Ελλάδα για να σταματήσει τις παραπάνω βλέψεις της Τουρκίας ο καθηγητής σημείωσε: « Η Ελλάδα θα κινηθεί και πρέπει να κινηθεί σε μία διττή κατεύθυνση. Από τη μία να εκμεταλλευτεί όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχει στα χέρια της, αλλά και μέσω των ετέρων της, για να ασκήσει πίεση στην Τουρκία ώστε να αποτρέψει το Oruc Reis να βρεθεί σε περιοχή εντός των 12 μιλίων από το Καστελόριζο, πολλώ δε μάλλον των 6 ναυτικών μιλίων. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε επιχειρησιακά για να αποκρούσουμε μια προσπάθεια του Oruc Reis να εισέλθει σε αυτή την περιοχή, από μόνοι μας, με τον δικό μας στόλο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι του τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει απλώσει καλώδια και δεν πλέει απλώς στην περιοχή, αλλά πραγματοποιεί έρευνες ο κ. Φίλης ανέφερε «ότι και την προηγούμενη φορά διεξήγαγε έρευνες. Το Oruc Reis έχει κόψει ταχύτητα και προσπαθεί πάλι να κάνει σεισμικές έρευνες». Σημείωσε μάλιστα, ότι μέχρι πριν λίγο καιρό η ελληνική πλευρά θεωρούσε ενοχλητικό να πλέει το Oruc Reis σε μια απόσταση 100 - 150 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, «Αυτή τη στιγμή έχουμε το Oruc Reis στα 30 μίλια και αυτό που μας απασχολεί είναι να μην του επιτρέψουμε να μπει στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί μία επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας. Για τον καθηγητή διεθνολόγο, μέσα από μια παράνομη πράξη, η Τουρκία καθιερώνει στις συνειδήσεις στην Ελλάδα και τους εταίρους της ότι «δεν έγινε και τίποτα», παρόλο που στην πραγματικότητα η κίνηση της Τουρκίας ήδη από την έκδοση της νέας NAVTEX συνιστά μια «καθόλα παράνομη πράξη».

Θα αποτρέψουμε το Oruc Reis ακόμα και με πόλεμο

Για το τι πρέπει να κάνει η Αθήνα σε περίπτωση που το τουρκικό σεισμογραφικό και τα πολεμικά συνοδευτικά του πλοία επιχειρήσει να περάσει το «τείχος» των 12 ναυτικών μιλίων ο Κωνσταντίνος Φίλης σημείωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό. Υπάρχουν κάποιες εθνικές κόκκινες γραμμές, τις οποίες δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία χώρα να υπερβεί. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει να πάμε στην έσχατη λύση που είναι ο πόλεμος. Αν επιτρέπαμε στην Τουρκία να διαπράξει μία τέτοια ενέργεια, όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε σε ποια πλευρά του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης θα καθόμασταν μετά και πόσο πιο αδύναμοι και ανίσχυροι θα είμασταν, έχοντας επιτρέψει στην Τουρκία να ξεπεράσει μία “κατακόκκινη” γραμμή».  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ