Χαμηλούς σχετικά τόνους διατηρούν για την ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ, για τις νέες προκλητικές κινήσεις του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο με την έκδοση νέας Navtex που «αγγίζει» το Καστελόριζο. Το ίδιο είχε συμβεί και με την έναρξη της νέας κρίσης τον περασμένο Αύγουστο, που στη συνέχεια έδωσε τη θέση του σε εμπρηστικά δημοσιεύματα με πηχυαίους τίτλους.
Ακολουθώντας πιστά την κυβερνητική γραμμή, τα δημοσιεύματα, μιλούν για «συνέχιση των ερευνών σε θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας της Τουρκίας», αφήνοντας αιχμές κατά της Ελλάδας πως με τις κινήσεις της και τις «μαξιμαλιστικές» θέσεις της, είναι εκείνη που προκαλεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας το δικαίωμα ερευνών της Τουρκίας στην … υφαλοκρηπίδα της.
Ο ηλεκτρονικός τύπος παρουσιάζει δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντόνμεζ, του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του Διευθυντή Επικοινωνίας της προεδρίας της Δημοκρατίας Φαχρετίν Αλτούν και του εκπροσώπου του κυβερνώντος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, που κάποιοι αναφέρθηκαν και πάλι προκλητικά περί «υπεράσπισης των δικαιωμάτων της Τουρκίας» και «Γαλάζιας Πατρίδας».
Αναφορά γίνεται και στις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς και την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία οι νέες έρευνες του Oruc Reis «απειλούν άμεσα την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» καθώς και την επικοινωνία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Παράλληλα τα δημοσιεύματα αναφέρονται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην οποία κατηγόρησε την Ελλάδα πως είναι η χώρα που «προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο», διαμηνύοντας πως «αναμένει σαφή βήματα για τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου».