Επιβεβαιώνεται η παρουσία του γαλλικού πολεμικού πλοίου συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου, «Dupuy De Lome» με πλευρικό αριθμό A-759, το οποίο διήλθε των Δαρδανελλίων και πλέει ήδη στο Αιγαίο Πέλαγος.
Το πλοίο πληροφοριών του Μακρόν εισήλθε στα Δαρδανέλια από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, μετά από αποστολή στη Μαύρη θάλασσα.
Πληροφορίες προ ημερών, μη επιβεβαιωμένες, φέρουν το γαλλικό πλοίο να πλέει στο ΝΑ Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο για αποστολές επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών.
Το γαλλικό πλοίο Dupuy-de-Lôme, είναι εφοδιασμένο με συσκευές ακροάσεων, συστήματα (Elint) και (Comint) με τα οποία θα παρακολουθεί και αποκρυπτογραφεί τις επικοινωνίες από στρατιωτικούς ή πολιτικούς δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών δορυφόρων της σειράς TURKSAT.
Το πλοίο εντάχθηκε στο γαλλικό ναυτικό το 2006, και διαθέτει 2 ραντάρ πλοήγησης, δορυφορικό σταθμό επικοινωνίας, σύστημα προειδοποίησης και αναγνώρισης ραντάρ και ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρατήρησης.
Ο εξοπλισμός επί του σκάφους είναι ικανός να ανιχνεύει και να αναλύει μεταδόσεις από διάφορα ραντάρ, καθώς και σήματα από συστήματα επικοινωνίας.
Η ενσωματωμένη τεχνολογία που διαθέτει το πλοίο μπορεί να παρακολουθεί σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων, email και συνομιλιών μέσω κινητού τηλεφώνου.
Την ίδια περίοδο θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά που θα ρίξει το τουρκικό Ναυτικό, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, την ώρα που Αθήνα και Άγκυρα ετοιμάζονται για διαβουλεύσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Τουρκία, εξέδωσε νέα ΝAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά, με την οποία, δεσμεύει περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου στις 29 Σεπτεμβρίου από τις 8:00 έως τις 4:00.
Ένα σενάριο είναι η παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων στην Α.Μεσόγειο και η καταγραφή των προκλήσεων από πλευράς Άγκυρας, σε μια περιοχή που ετοιμάζεται να δράσει η γαλλική TOTAL, η οποία αντιπροσωπεύει τεράστια γαλλικά συμφέροντα.
Το τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι στην Α.Μεσόγειο ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία
Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό Vladimir Mozhegov, "Παρίσι και η Αθήνα προχώρησαν στην σύναψη μιας αντι-τουρκικής αμυντικής συμμαχίας, με τη Γαλλία, εκτός αυτού εξοπλίζει ενεργά την Ελλάδα.
Στον αντίποδα ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό παιχνίδι, στο οποίο συμμετέχουν οι πυρηνικές δυνάμεις, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία.
Παίζοντας με τις αντιφάσεις μεταξύ τους και μεταξύ αυτών και άλλων χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να αυξήσει τα δικά του μερίδια και να μετατρέψει σταδιακά την Τουρκία σε ηγετική δύναμη στην περιοχή. Η Λιβύη και η Κύπρος είναι οι βάσεις αυτού του "πολέμου".
Ταυτόχρονα, δεν νομίζω ότι υπάρχει σενάριο ένοπλης σύγκρουσης με Γαλλία και Ελλάδα στα σχέδια του Τούρκου προέδρου. Αυτό θα ήταν δυσμενές πρωτίστως για την Τουρκία και μετά για τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Σε τελική ανάλυση, η ένταση στο εξωτερικό «πωλείται» πιο εύκολα στον τουρκικό λαό. Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Μακρόν έχουν ανάγκη για τέτοιες "επιχειρήσεις" στην εξωτερική τους πολιτική διότι τους επιτρέπουν να σαγηνεύουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τους ψηφοφόρους τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη πλευρά, είναι απασχολημένες με τα εσωτερικά τους προβλήματα. Παρίσι και Άγκυρα έχουν λόγους να προσπαθήσουν να αναδιανείμουν τα κοιτάσματα στην Α.Μεσόγειο και να επεκτείνουν την επιρροή τους. Αλλά για μια πραγματική πολεμική σύγκρουση μεταξύ τους χρειάζονται πολύ καλοί λόγοι. Ένας από αυτούς θα ήταν η τουρκική επέκταση σε Μεσόγειο, Αφρική και Μέση Ανατολή", κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Γάλλοι, Αμερικάνοι,Τούρκοι και Ρώσοι δεν δείχνουν να "τα βρίσκουν" στην Α.Μεσόγειο και αυτό βοηθά τον Ερντογάν που κινείται ανάμεσα τους σαν το χέλι, για πόσο ακόμα όμως;