Η αποχώρηση του Τουρκικού Στόλου προς τους ναυστάθμους και του ερευνητικού Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας έδωσε τέλος-ενδεχομένως προσωρινό- στην πρωτόγνωρη κινητοποίηση όχι μόνο του Πολεμικού Ναυτικού αλλά του συνόλου των ΕΔ και ευκαιρία για συντήρηση, ανασυγκρότηση και σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.
Ούτε μια μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη είναι η εντολή του ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου προς τους Αρχηγούς και των τριών κλάδων την ώρα που η διπλωματία έχει αναλάβει δράση δίνοντας πολύτιμο χρόνο για ανασύνταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η αποχώρηση του Τουρκικού Στόλου προς τους ναυστάθμους και του ερευνητικού Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας έδωσε τέλος-ενδεχομένως προσωρινό- στην πρωτόγνωρη κινητοποίηση όχι μόνο του Πολεμικού Ναυτικού αλλά του συνόλου των ΕΔ και ευκαιρία για συντήρηση, ανασυγκρότηση και σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.
Οι Μονάδες του Στόλου έχουν καταπλεύσει ήδη στους ναυστάθμους, πλην των πλοίων επιφυλακής και ήδη για τα τεχνικά κλιμάκια έχει αρχίσει ένας νέος αγώνας δρόμου για την συντήρηση των πλοίων και την επισκευή τυχόν βλαβών ώστε ο Στόλος το συντομότερο δυνατό να είναι έτοιμος να επιχειρήσει ξανά αν αυτό απαιτηθεί. Το επιτελείο έχει στα χέρια του όλες τις παρατηρήσεις των κυβερνητών για όσα έγιναν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 21 Ιουλίου όταν για πρώτη φορά βγήκε στο σύνολό του Τουρκικός στόλος. Πολύτιμα δηλαδή στοιχεία για τον τρόπο που αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν οι γείτονες για σχεδόν δύο μήνες έχοντας απέναντί τους όλα τα Ελληνικά πολεμικά πλοία, Μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.
Για πρώτη φορά οι Έλληνες επιτελείς έχουν πλήρη εικόνα του Τουρκικού στόλου στη θάλασσα και ήδη έχουν εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για τις δυνατότητες των γειτόνωναλλά κυρίως για την ανάπτυξη που είχαν τα πλοία τους σε περίοδο κρίσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΑΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης είναι απόλυτα ικανοποιημένος για τον τρόπο που αντέδρασαν τα Ελληνικά πληρώματα σε κάθε πρόκληση αλλά και γενικότερα για την επιχειρησιακή τακτική την οποία ακολούθησε ο Στόλος. Ειδικά στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο τα συμπεράσματα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά για το απόλυτο πλεονέκτημα που πέτυχαν υποβρύχια, πλοία επιφανείας και εναέρια μέσα του Πολεμικού Ναυτικού.
«Όταν χρειαστεί τώρα ξέρετε…Και θα χρειαστεί» ήταν η φράση του Αρχηγού Στόλου Παναγιώτη Λυμπέρη κλείνοντας το σήμα με το οποίο έδινε το «πράσινο» φως για επιστροφή των Μονάδων στους ναυστάθμους. Και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα για συνεχή επαγρύπνηση καθώς κανένας δεν ξέρει αν και πότε η Άγκυρα θα αποφασίσει να προκαλέσει ξανά.
Τόσο για το Πολεμικό Ναυτικό όσο για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και για το Στρατό Ξηράς ήδη σχεδιάζονται οι επόμενες εβδομάδες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση της στρατιωτικής ηγεσίας μετά τις απαραίτητες ανάσες στο προσωπικό και τη συντήρηση των μέσων είναι να πραγματοποιηθεί μια σειρά από ασκήσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας με στόχο να διατηρηθεί η υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Υπό εξέταση βρίσκεται από το επιτελείο και την πολιτική ηγεσία η πραγματοποίηση της Εθνικής άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ έπειτα από την πρωτόγνωρη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων τους προηγούμενους μήνες. «Όλα όσα έγιναν αυτό το διάστημα δεν συγκρίνονται ούτε με δέκα ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΕΣ» ανέφεραν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές δίνοντας το μέγεθος της ανάπτυξης και ετοιμότητας και των τριών κλάδων.
Σε υψηλή προτεραιότητα για το επιτελείο βρίσκονται οι συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις με συμμαχικές και φιλικές χώρες. Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες κυρίως σε αέρα και θάλασσα.