Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στα ελληνοτουρκικά το προσεχές διάστημα αφενός λόγω της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα αποφασίσει για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αφετέρου λόγω της έλευσης του Μάικ Πομπέο στη χώρα μας.
Ειδικότερα, την ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να επισκεφτεί από 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα μιλήσει σε Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα επισκεφτεί και την Κρήτη και συγκεκριμένα πρωτίστως, τη βάση της Σούδας. Επίκεντρο της επίσκεψης του είναι τα ελληνοτουρκικά και η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ συνδέεται ασφαλώς με τη συνεργασία των δύο χωρών στο αμυντικό πεδίο, γι’ αυτό και η επίσκεψη στη Σούδα, και αφετέρου με τις εξελίξεις για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Ο Μάικ Πομπέο, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, αναμένεται να συναντηθεί στην Κρήτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει τετ α τετ τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια και θα συζητήσει μαζί τους για την κατάσταση στη ευρύτερη περιοχή αλλά και εν γένει για τις διμερείς σχέσεις. Η επίσκεψη δίχως αμφιβολία στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα που όλο το τελευταίο διάστημα απομονώνεται διπλωματικά λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων της στη Μεσόγειο..
Επικοινωνία Δένδια - Στόλτενμπεργκ
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διεργασίες για την θέσπιση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης. Κατά τη συνομιλία, διαπιστώθηκε πρόοδος επί ορισμένων πτυχών του εν λόγω δυνητικού μηχανισμού, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση στρατιωτικών κλιμακιών Ελλάδας-Τουρκίας με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εντός της προσεχούς εβδομάδας.
Αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές επαφές
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ, καθορίστηκε και το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και αφορά στις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα, θέμα που έθετε εξαρχής η Ελλάδα. Μάλιστα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι πιθανή μια ακόμα επικοινωνία της κ. Σουρσνή με τον Καλίν για να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών.
Οι εν λόγω επαφές αναμένεται να εκκινήσουν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα συζητηθούν οι κυρώσεις της Ε.Ε σε βάρος της Τουρκίας.
Από την πλευρά του πάντως ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει πει τίποτα προς το παρόν για διερευνητικές επαφές, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια τρίτη χώρα ή να έχουν επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης.