Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Επίθεση Ερντογάν κατά Γαλλίας & Ελλάδας: ''Ο Μακρόν είναι ανίκανος!''

Νέες προκλητικές δηκώσεις είχαμε από τον Ερντογάν. Ενώ η Αθήνα για κάποιοιν περίεργο λόγο επιμένει στον διάλογο, ο οποίος με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στις διαπραγματεύσεις, η Άγκυρα επιμένει στις προκλήσεις. 

Ο Ερντογάν έκανε επίθεση κατά της Αθήνας, αλλά και κατά του Παρισιού. 

Τι είπε για την Α. Μεσόγειο  

Μιλώντας σε τελετή βράβευσης στην Άγκυρα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Ελλάδα ''συνειδητοποίησε ότι η γλώσσα των απειλών δεν δούλεψε στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία δεν θα λύγιζε απέναντι στη ληστεία ή τον εκβιασμό''.

Σημείωσε, όπως μεταδίδει η Sabah, ότι η Άγκυρα ήταν υπέρ του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης από την αρχή, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ''πάντα ενεργούσε με την αξιοπρέπεια μίας μεγάλης χώρας παρά την προκλητική και παιδική συμπεριφορά της άλλης πλευράς (σ.σ. Ελλάδας)''.

''Η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε προκλήσεις κατά της χώρας μας. Το δίκιο είναι με το μέρος μας.''  

Επίθεση κατά Μακρόν


Στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με τους τοπικούς επικεφαλής του κόμματός του, ο τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε την εξωτερική πολιτική που ασκεί και καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

''Γιατί η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία, τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο, αναρωτιούνται ορισμένοι. (...) Αν η Τουρκία τα εγκατέλειπε όλα, η Γαλλία θα μπορούσε άραγε να απαλλαγεί από την αναταραχή, που ο ανίκανος φιλόδοξος που την κυβερνά έχει προκαλέσει και να αγκαλιάσει μια πολιτική της λογικής;'', δήλωσε. 

Γερμανία υπέρ Άγκυρας

Την πολιτική «καρότο και μαστίγιο», προκρίνει η Γερμανική Προεδρία για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας της Τουρκίας, όπως αποκάλυψε ο Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα από τη Βουλή, επισημαίνοντας μεν ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να εξαντλήσει τη σκληρότητά του απέναντι στην Άγκυρα, προκειμένου να μην απολέσει το ρόλο του διαμεσολαβητή, αλλά προειδοποιώντας ότι το «μαστίγιο» είναι έτοιμο.

Ο Έρνστ Ράιχελ, υπογράμμισε ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στο τραπέζι της οποίας παραμένει ενεργή η λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δείξουν το «μαστίγιο» απέναντι στον «δύσκολο γείτονα», συνδέοντας όμως τις όποιες αποφάσεις με τις έως τότε εξελίξεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι έμπρακτες αποδείξεις διάθεσης αποκλιμάκωσης από την Άγκυρα μπορεί να βάλουν τη λίστα στον «πάγο».

''Οι Υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο Βερολίνο και ανέφεραν ότι πρέπει να υπάρχει ένα έγγραφο επιλογών που θα υποβληθεί την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής). Εκεί θα αναφέρονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις και το ενδεχόμενο των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας και ανάλογα με την κατάσταση με την Τουρκία οι αρχηγοί κρατών θα αποφασίσουν'', τόνισε ο Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα.

Επιβεβαιώνοντας τη λογική «καρότο και μαστίγιο» της Γερμανίας, ο κ. Ράιχελ υπογράμμισε ότι δεν αρκεί να περιορίζεται κανείς μόνο σε απειλές και κυρώσεις, αλλά θα πρέπει πάντα να προσπαθεί να έρθει σε διάλογο με έναν τέτοιο γείτονα.

''Και η Καγκελάριος είπε με σαφήνεια ότι προφανώς και οι σχέσεις με την Τουρκία θα εξελιχθούν ιδιαίτερα αρνητικά, αλλά αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε στην Τουρκία και να προσπαθήσουμε να την πείσουμε να αλλάξει στάση. Να μην επιδιώκει τη σύγκρουση. Γιατί προφανώς κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει το ενδεχόμενο της σύγκρουσης'', σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Καγκελάριος Μέρκελ θεωρεί «προσωπική υπόθεση» την αποκλιμάκωση και την αποφυγή στρατιωτικής σύγκρουσης.

Κατά τη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, τόσο οι κυβερνητικοί βουλευτές όσο και εκείνοι της αντιπολίτευσης άφησαν αιχμές περί υιοθέτησης πολιτικής ίσων αποστάσεων από τη Γερμανία και άσκησαν έντονη κριτική περί ανοχής της Ευρώπης στο bulling και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς και καθυστέρηση εκπομπής ενός ξεκάθαρου μηνύματος.

''Δεν είμαστε ουδέτεροι ως προς τη σχέση μας με Ελλάδα και Τουρκία. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Άρα την κριτική στη Γερμανία από την Ελλάδα δεν την καταλαβαίνω. Γιατί είναι προς συμφέρον της Ελλάδας να έχει έναν διαπραγματευτή που έχει και την  προεδρία της Ε.Ε. Η Γερμανία έχει αναλάβει έναν περιοριστικό ρόλο . Δεν μπορούμε με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε στην Τουρκία γιατί θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε'', ήταν η απάντηση του Γερμανού Πρέσβη.

https://twitter.com/dirilispostasi/status/1306557789435723776

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ