Τρομερή δημοσίευση από ΜΜΕ των Εμιράτων που μας λένε ότι οι Τούρκοι θεωρούνται εχθροί όχι μόνο των Ελλήνων και Αιγυπτίων αλλά και πολλών χωρών του Κόλπου.
“Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος που θεωρούν η καθεμία ξεχωριστά ή όλες μαζί, την τουρκική παρέμβαση και τις στρατιωτικές κινήσεις ως απειλή για την εθνική τους ασφάλεια, αφού περισσότερες από μία χώρες στον Περσικό Κόλπο θεωρούν την Τουρκία ως την μεγαλύτερη «απειλή για τη σταθερότητά τους» αλλά και τη «σοβαρότερη δυνητική απειλή» για την εθνική τους ασφάλεια", γράφει ο τύπος στα ΗΑΕ.
Η Τουρκία χρησιμοποιώντας την ήπια δύναμη της, εκμεταλλευόμενη το Ισλάμ και τις καλές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, προσπάθησε αρχικά να κατακτήσει οικονομικά, πνευματικά και ιδεολογικά τις χώρες του Κόλπου.
Οι τουρκικές επενδύσεις και τα τουρκικά προϊόντα εξαπλώθηκαν στις αγορές της περιοχής με έντονο και άνευ προηγουμένου τρόπο, ενώ οι τουρκικές σαπουνόπερες έσπαγαν ρεκόρ τηλεθέασης.Κ
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλα ήταν σε απόλυτη αρμονία μεταξύ Άγκυρας και των χωρών του Κόλπου στα περισσότερα από τα σημαντικότερα ζητήματα της περιοχής.
Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, κατέστη σαφές ότι η Τουρκία είχε ένα τρομερό σχέδιό για την περιοχή, που απαιτούσε την επιστροφή στους αρχαίους οθωμανικούς τόπους παρουσίας και επιρροής της, όπως φαίνεται και από την παρουσία της σε Συρία, Λιβύη, Κατάρ, Ιράκ και Σουδάν.
Η Τουρκία προσπάθησε να επιβληθεί με "νέους" ρόλους, εκμεταλλευόμενη την αμερικανική απόσυρση από την περιοχή, την αυξανόμενη φιλοδοξία της Ρωσίας αλλά και την επέκταση της επιρροής του Ιράν.
Η Άγκυρα στην συνέχεια αποφάσισε (αφού πείστηκε από τη Ρωσία) να συνεργαστεί με το Ιράν στη Συρία, και η τουρκική άποψη επικεντρώθηκε στο ιρανικό αέριο για να αποκτήσει μια φτηνή και σταθερή πηγή ενέργειας.
Μετά από αυτό, η όρεξη της Τουρκίας για τον Κόλπο άνοιξε και πάλι αφού έλαβε «γη και ύδωρ» από το Κατάρ για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης, με κύριο σκοπό την προστασία του καθεστώτος, σε αντάλλαγμα την χρηματοδότηση από το Κατάρ.
Στην συνέχεια το τουρκικό προκλητικό σχέδιο μετατοπίστηκε και στην Μεσόγειο ενάντια σε Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Συρία και Λιβύη, προκαλώντας ανησυχία ταυτόχρονα και στα κράτη του Κόλπου, αφού έγκυρες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο Σουλτανάτο του Ομάν και στην Υεμένη.
Αυτή η επεκτατική φιλοδοξία των Τούρκων στην περιοχή του Κόλπου λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπόψη από τα κράτη του Αραβικού Κόλπου, τα οποία δεν την υποτιμούν ούτε την υπερτιμούν.
Η Τουρκία προσπαθεί, μέσα από τυχοδιωκτισμό και στρατιωτική ισχύ, να αυξήσει το ανώτατο όριο των στόχων της, μερικές φορές στηριζόμενη και στο ΝΑΤΟ (αν και έχει ξεφτιλίσει τους όρους σχετικά με τον οπλισμό με τις συμφωνίες όπλων με την Ρωσία).
Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει μια σοβαρή, κλιμακούμενη απειλή που αφορά το όνειρο του νεο-Οθωμανού Ερντογάν και την αναβίωση του σε νέα μορφή.
Σκοπός του Ερντογάν είναι τώρα να «απειλήσει» τα ΗΑΕ ενώ οι φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιοχή δεν είναι συμπτωματικές, αλλά φορούν στρατηγικό σχέδιο που ακολουθείται κατά γράμμα.
Η Άγκυρα θεωρείται πλέον ως η σοβαρότερη απειλή για την ασφάλεια των κρατών του Αραβικού Κόλπου και αυτό θα το δούμε σύντομα και στην πράξη.
Για αυτό και η παρουσία μαχητικών των ΗΑΕ στην Ελλάδα και η επικείμενη παρουσία μαχητικών και της Σ.Αραβίας δεν θα είναι τυχαία αφού μας δίνει ένα μέρος των προθέσεων των Αράβων στα νεο-οθωμανικά σχέδια και στον αλαζονικό Ερντογάν.