Τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με φόντο τις νέες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, στον απόηχο των δηλώσεων του Γενς Στόλτενμπεργκ περί διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, στη συνομιλία που πραγματοποιήθηκε υπογραμμίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της, τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για να βρεθεί η χρυσή τομή και να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να μελετηθούν από την ελληνική πλευρά και την Τρίτη, όταν θα υπάρξουν νέες συνομιλίες αξιωματούχων των δύο χωρών, θα δοθεί η ελληνική θετική ή αρνητική απάντηση.
Πάντως οι πληροφορίες του Οpen TV, λένε, ότι σε μία πρώτη ανάγνωση των προτάσεων οι ελληνικές θέσεις δεν ικανοποιούνται απόλυτα.
Τηλεφωνική επικοινωνία και με τον τουρκο ΥΠΕΞ
Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε μετά από την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, για διάλογο σε τεχνικό επίπεδο για την αποκλιμάκωση στην Α. Μεσόγειο.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ στη σκιά της ύποπτης ανακοίνωσης του τελευταίου για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Τσαβούσογλου και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν το θέμα της ανατολικής Μεσογείου και τις τελευταίες εξελίξεις, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό τι ακριβώς συζητήθηκε.
Η "Συμαχία" με τις τελευταίες κινήσεις από τους αξιωματούχους της, χάνει πάσα αξιοπιστία.
ΝΑΤΟ, ΕΕ και Τουρκία, με εξαίρεση την Γαλλία, θέλουν να ''στριμώξουν'' την Ελλάδα και να βρεθεί αυτή ως ''κατηγορούμενη'', με την δικαιολογία ότι δεν θέλει την ειρήνη στην περιοχή.
Ο Γενς Στόλντεμπεργκ, είτε έχοντας υποβολιμαίο στόχο να εγκλωβίσει την Αθήνα σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, είτε για να αναδείξει έναν ισχυρό ρόλο που μπορεί να παίξει η (ανύπαρκτη μέχρι σήμερα) Ατλαντική Συμμαχία, έκανε ένα πολύ κακό διπλωματικό αλλά κυρίως επικοινωνιακό φάουλ.