Απέπλευσε από το λιμάνι της Τουλόν το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Ντε Γκώλ” με ρότα νότια της Κρήτης, προκαλώντας οργή στην Άγκυρα, η οποία έσπευσε να ανακοινώσει νέες έρευνες κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη καθότι πέρασε όπως υποστηρίζει η καταλυτική ημερομηνία της πρώτης Σεπτεμβρίου.
Η στάση αυτή της γαλλικής πλευράς αποτελεί τροχοπέδη στα σχέδια του Ερντογάν, εμποδίζοντας οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση από τουρκικής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το “κύριο όπλο” του Παρισιού σε αυτό το σχέδιο θα είναι όπως φαίνεται το αεροπλανοφόρο "Σαρλ Ντε Γκώλ", γνωστό και ως το «ισχυρότερο όπλο» του γαλλικού ναυτικού.
Γαλλικές πηγές ανέφεραν ότι το πολεμικό πλοίο των 216 μέτρων, και των 45.500 τόνων, που πήρε το όνομά του από τον Γάλλο πρόεδρο Charles de Gaulle, βρίσκεται στο δρόμο προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Το γαλλικό “θηρίο” έρχεται κατάφορτο με όλα τα όπλα του ενώ θα το συνοδεύουν πλοία και υποβρύχια.
Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με το πόσα μαχητικά μεταφέρει, αναφέρεται ότι 40 μαχητικά αεροσκάφη και πολλά ελικόπτερα θα βρίσκονται στα αμπάρια του έτοιμα για οτιδήποτε.
Πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών προλειαίνουν το έδαφος
Σήμερα ένα ελληνικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Embraer EMB-145H σαρώνει από το πρωί την περιοχή από τον κόλπο της Σούδας έως νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Επίσης ένα αντίστοιχο γαλλικό αεροσκάφος είχε την ίδια αποστολή (Boeing C-135FR (735)) επιτήρησης και ελέγχου (AAR) νότια του νησιού της Ρόδου, απέναντι από τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος που πραγματοποιεί και αυτό αποστολή επιτήρησης στην Ρόδο, η οποία έχει καταστεί το επίκεντρο για την Άγκυρα.
Ίδια εικόνα είχαμε και χθες όπως σας ανέφερε το Πενταπόσταγμα, κάτι που σημαίνει πως Γαλλικά κατασκοπευτικά έρχοναι μόνιμα σε Αιγαίο-Μεσόγειο.
Πρόκειται για ένα τουρκικό αεροσκάφος ΑΦΝΣ ATR72-600 TMUA (διακριτικό MARTI55) που αναχώρησε από την αεροπορική του Νταλαμάν, για να κάνει μια αποστολή περιπολίας (FL0800) νότια του νησιού της Ρόδου.
Όλες αυτές οι ενδείξεις μας δείχνουν ότι η πορεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου αφορούν την ίδια περιοχή, ενώ ο ελλιμενισμός του θα γίνει είτε σε λιμάνι της Κρήτης είτε νότια του νησιού.
Η Γαλλία παρά τις “νουθεσίες” του Τράμπ για μη εμπλοκή της στην Α.Μεσόγειο, δεν πρόκειται να κάνει πίσω διότι πολύ απλά αν το πράξει, τότε θα επιτρέψει στην Τουρκία να ελέγξει την περιοχή αυτή.
Τουρκικά και γαλλικά συμφέρονται συγκρούονται “αγρίως” σε Βόρειο Αφρική, Συρία, Λίβανο και Α.Μεσόγειο και αυτό δεν το κατανοεί ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε οι ΗΠΑ που επιδιώκουν διάλογο με τα παράλογα αιτήματα των Τούρκων να είναι ενεργά.
Η Τουρκία με το νεο-οθωμανικό σχέδιο ''Pax Ottomana'' στην Μεσόγειο έχει καταστεί η πιο μισητή χώρα σε ολόκληρη την περιοχή και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει πλέον τα επόμενα 50 χρόνια.