Ο καπετάνιος του πλοίου «Φαίδων», Βασίλης Χειμωνέττος, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης προσφύγων και μεταναστών ανοιχτά της Χάλκης, έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα διατρέξαντα.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega, ο κ. Χειμωνέττος ενημέρωσε πως ειδοποιήθηκε περί τις 19:15 το απόγευμα της Τρίτης «από λιμενικό σταθμό της Χάλκης και στη συνέχεια από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αν μπορούμε να συμμετέχουμε κι εμείς στο συμβάν που είχε προκύψει ανοιχτά της Χάλκης και της Καρπάθου».
Όπως είπε, διέσωσε συνολικά 64 ανθρώπους στην περιοχή. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην περιοχή διασώθηκαν 96 άτομα. Εξ αυτών οι πέντε μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο, 72 στη Ρόδο, ενώ 19 παρελήφθησαν από την τουρκική ακτοφυλακή.
Μεταξύ των διασωθέντων ήταν και τρεις διακινητές, οι οποίοι συνελήφθησαν.
Το Λιμενικό έκανε λόγο για μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.
Η παρεμπόδιση από πλευράς Τουρκίας
Εν συνεχεία ο ίδιος περιέγραψε τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να εμποδίσει την επιχείρηση διάσωσης.
«Όταν φτάσαμε στο σημείο εκείνο, μετά από 2 περίπου ώρες, ενημερώσαμε τον συντονιστή, ότι κι εμείς έχουμε φτάσει στο σημείο κι είμαστε έτοιμοι για την έρευνα/διάσωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν συλλεχθεί από τα παραπλέοντα καράβια. Κάποια στιγμή ακούσαμε από τον ασύρματο ότι υπάρχει μια τούρκικη ακταιωρός η οποία παρεμπέδιζε ένα πλοίο που πήγε να παραλάβει τον κόσμο από το καράβι, και το σκάφος του λιμενικού σώματος».
Τι ανέφερε το Λιμενικό
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, όπως σημείωσε το Λιμενικό Σώμα, «και ενώ είχε ήδη διασωθεί με απόλυτη επιτυχία και σε ελάχιστο χρόνο, μεγάλος αριθμός ατόμων», στην περιοχή κατέφθασαν δύο τουρκικές ακταιωροί.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, «τα τουρκικά σκάφη δεν είχαν καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό κινδυνευόντων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία τους». Ταυτόχρονα, «καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν».
«Μάλιστα, σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην Θάλασσα και του ασφαλούς συντονισμού και διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων, προσέγγισαν και παρέλαβαν από παραπλέον στην περιοχή πλοίο, σημαίας Μάλτας, τουρκικών συμφερόντων, συνολικά 19 διασωθέντες. Έτσι, δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τόσο για την ταυτοποίηση των διασωθέντων όσο και για την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης τυχόν αγνοούμενων» προστίθεται.