Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τούρκος στρατηγός εα: "Η Τουρκία δεν θέλει ειρήνη με την Ελλάδα"

Ο Nejat Eslen, Τούρκος πρώην στρατηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αποκαλύπτει πράγματα και θαύματα για το παραμύθι του Ερντογάν περί πανίσχυρης Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι δεν υφίσταται τουρκο-λιβυκό μνημόνιο εξηγώντας μάλιστα και το γιατί.

Ο ίδιος δήλωσε αρχικά ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα αλλάξει μετά την πανδημία του κορωνοϊού και την πτώση της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ ουσιαστικά κατηγορεί τον Ερντογάν για “δονκιχωτισμό” σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Ποιοι είναι οι γείτονές μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ποια είναι η κατάσταση σε αυτήν την περιοχή και την εξωτερική πολιτική;

Από τότε που ο Άσαντ έγινε πραγματικός ηγέτης της Συρίας, δεν έχουμε καλή σχέση με τη συριακή κυβέρνηση. Ωστόσο, η Συρία είναι ο γείτονάς μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όταν οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την Αραβική Άνοιξη, τρέξαμε να ανατρέψουμε τον Άσαντ. Οι ΗΠΑ λένε τώρα ότι «ο Άσαντ μπορεί να μείνει στην εξουσία», αλλά εμείς εξακολουθούμε να τον απειλούμε και να τον προσβάλλουμε.

Μετά το περιστατικό του Μαβί Μαρμαρά με το Ισραήλ και τις αποζημιώσεις, εξακολουθούμε να απειλούμε την χώρα αυτή, που είναι επίσης γείτονάς μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Λίβανος έχει μια μεγάλη ακτογραμμή στην Α. Μεσόγειο όσο και η Συρία. Δεν έχουμε όμως ακόμη συνάψει συμφωνία με τον Λίβανο, ενώ δεν συνεργαζόμαστε μαζί του για το θέμα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

Προσβάλουμε και απειλούμε επίσης την Αίγυπτο. Επειδή ο Αλ Σίσι δεν σηκώνει απειλές αυτό δεν του αρέσει καθόλου. Ο Σίσι δεν μας άρεσε, αλλά υπέγραψε συνθήκη με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

Έχουμε καλή σχέση με την κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης, αλλά δεν ασχολούμαστε με την κυβέρνηση της ανατολικής πλευράς καθόλου, σαν να μην υπάρχει. Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο μας έκανε ουσιαστικά γείτονες με την Λιβύη αφού καταλήξαμε σε συμφωνία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

Ωστόσο, αυτός ο χάρτης που παρουσιάζουμε δεν αφορά τη δυτική Λιβύη αλλά την ανατολική πλευρά, την οποία κατέχει ο Χαφτάρ. Δεν είναι καθόλου σαφές τι θα συμβεί εάν η Λιβύη μείνει διχοτομημένη ( χωρίς τη Σύρτη και την Βεγγάζη δεν υπάρχει τουρκο-λιβυκό μνημόνιο).

Επιπλέον, η Ρωσία υποστηρίζει την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης ενώ οι σχέσεις μας δεν πάνε καλά με τη Μόσχα στην χώρα αυτή. Ωστόσο, η Ελλάδα μπορεί να μας ζηλεύει αφού έχουμε καλές σχέσεις με την Μάλτα, την πιο ισχυρή χώρα της Ανατολικής Μεσογείου (;).

Ας μην ξεχνάμε στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει επίσης η Νότια Κύπρος, την οποία όλος ο κόσμος αναγνωρίζει ως κράτος, ενώ την ΤΔΒΚ δεν την αναγνωρίζουν ούτε το Κατάρ, ούτε το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν.

Η Λευκωσία έχει πολλούς φίλους στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει συνάψει συμφωνίες με πολλές χώρες για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων. Υπέγραψε επίσης στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Τα «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» τα οποία ευαγγελίζονταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την περίοδο της Αραβικής Άνοιξης, μετατράπηκαν σήμερα σε κάτι πολύ ρηχό.

Όσο για τον αντίπαλό μας στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα, τα πράγματα είναι δύσκολα. Η Αθήνα έχει πάντα πίσω της την υποστήριξη της ΕΕ αφού είναι μέλος της, ενώ επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις στην "πλάτη" της Τουρκίας. Επίσης η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες που υπάρχουν στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Όλοι προσκαλούν την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει θέσει έναν όρο. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες διαπραγματεύονται μόνο για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για ένα δίλημμα για την Τουρκία

Διότι, εάν η πρόταση διαπραγμάτευσης γίνει αποδεκτή υπό αυτές τις προϋποθέσεις, τότε δεν θα συζητηθούν αλλά ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο Πέλαγος, και θα γίνει αποδεκτή η ελληνική πρόταση.

Ακόμα όμως και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχιστούν για χρόνια και έτσι η Ελλάδα θα κερδίσει χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία όμως απορρίπτει αυτές τις διαπραγματεύσεις, θέλοντας να ξεφύγει από το τραπέζι της ειρήνης. Η Ελλάδα τότε θα χρησιμοποιήσει αυτήν την κατάσταση ως εργαλείο προπαγάνδας εναντίον της Τουρκίας.

Τότε όμως οι μεγάλες δυνάμεις θα "καθίσουν" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Τουρκία ασκώντας ισχυρές πιέσεις. Υπάρχει λοιπόν μια κατάσταση που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή ούτε σχετικά με το σχέδιο για την Γαλάζια Πατρίδα, αφού τραβήξαμε το σπαθί μας νότια του Καστελόριζου, αλλά τότε παρενέβη η Μέρκελ.

Εμείς βάλαμε ξανά το σπαθί στο θηκάρι του και τώρα η Ελλάδα έρχεται και μας καλεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φέρνοντας μας σε μεγάλη αμηχανία”, καταλήγει ο ίδιος.

Η πολιτική του κ. Ερντογάν στοχεύει στη δημιουργία μιας μεγάλης Τουρκίας. Δεν πρόκειται για την Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ που είχε σημείο προσανατολισμού τη Δύση, αλλά για μια Τουρκία που επικαλείται την ιστορία και το αυτοκρατορικό μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πολλοί ειδικοί όμως στον δυτικό κόσμο προβλέπουν ακόμα και τη διάλυση της Τουρκίας και την οριστική λύση του ανατολικού ζητήματος, αφού αυτό δεν επιλύθηκε ουσιαστικά το 1918 με τη λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

συνάντηση Μπλίνκεν-Ερντογάν
Μέση Ανατολή 0

Εκρηκτική η συνάντηση Μπλίνκεν-Ερντογάν-Φιντάν στην Άγκυρα-Ο Αμερικανός έστειλε τελεσίγραφο στην Τουρκία για τζιχαντιστές και Κούρδους-Τι απάντησαν οι Τούρκοι

Εκρηκτική ήταν η συνάντηση των Τούρκων με τον Μπλίνκεν σε αεροδρόμιο της Άγκυρας, διαβάστε τι συζήτησαν
Ένοπλες Συρράξεις 0

Έρχεται το Κουρδιστάν; Δεν πρόλαβαν να αποχωρήσουν οι Ρώσοι και κομάντος των ΗΠΑ κατέλαβαν την πρώην ρωσική βάση στο Κομπάνι (Βίντεο)

Οι Ρώσοι δεν αποχωρούν από τις βάσεις σε Χμειμίμ και Λατάκεια ενώ δημιουργούν και νέα βάση στην Αλ Χαντίμ της Λιβύης -Η...