Για ένα μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ένα εμβληματικό μνημείο της ορθοδοξίας και του Βυζαντίου που σήμερα παραβιάζεται, μίλησε στην «δ» η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κα Τόνια Μοροπούλου, η οποία έχει συμμετάσχει στην αναστήλωση, συντήρηση και αντισεισμική προστασία της Αγίας Σοφίας.
Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς να αποδοκιμάσουν αυτή την βεβήλωση που επιχειρεί η απόφαση του Τούρκου προέδρου ενώ υπογράμμισε πως ό,τι κι αν επιχειρεί ο Ερντογάν, στην συνείδηση της ανθρωπότητας, η Αγιά Σοφιά, παραμένει πάντα η ίδια: ένα μεγάλο μνημείο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου:
«Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει από την παγκόσμια κοινότητα να ενώσει την φωνή της με όλες τις δυνάμεις που υπερασπίζονται το σπουδαιότερο ιστορικό – θρησκευτικό σύμβολο της ορθοδοξίας και του βυζαντίου, την Αγιά Σοφιά του Ιουστινιανού που αγωνίζονται να την βεβηλώσουν με την απόφαση του Τούρκου προέδρου να την μετατρέψει σε ισλαμικό τέμενος.
Η Αγιά Σοφιά, είναι κηρυγμένο μνημείο από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η δεοντολογία της προστασίας της, απαιτεί τον σεβασμό και την ανάδειξη όλων των αξιών, των θρησκειών, των πολιτισμών σε όλες τις ιστορικές περιόδους που διέτρεξε το μνημείο. Αυτό ακριβώς, αποσκοπούσε η θέσπιση της Αγιά Σοφιάς ως μουσείου από τον Αττατούρκ.
Η ανατροπή αυτού του καθεστώτος από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και η μονομερής εφαρμογή της λειτουργίας της ως ισλαμικού τεμένους, παραβιάζει πλήρως τις αξίες αυτού του μεγάλου μνημείου και επιτίθεται όχι μόνον κατά των παγκοσμίων κανόνων της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά επιτίθεται και κατά του Πολιτισμού, γενικότερα.
Βεβηλώνει την λειτουργία του μνημείου που αναδεικνύει διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες όπως άλλωστε εκφράστηκε και στο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (που υπέγραψα προσωπικά τον Μάρτιο του 1994) με το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου για την αντισεισμική προστασία και συντήρηση της Αγιάς Σοφιάς, την οποία και υπηρετήσαμε με αποτελεσματικότητα κατά τον μεγάλο σεισμό του Αυγούστου του ’99 (επειδή πρόλαβε να ολοκληρωθεί το έργο από πριν).
Επιπλέον, αυτή η απόφαση του Τούρκου προέδρου, παραβιάζει την συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την επιστημονική, τεχνολογική και πολιτιστική συνεργασία που κυρώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 2001 και η οποία βασίστηκε και αναφέρεται ως ‘Υποδειγματική ανάπτυξη’ για το εμβληματικό αυτό μνημείο.
Επιπλέον θα πρέπει να πω, ότι σαν επιστήμονας, σαν πολίτης του κόσμου, απευθύνω έκκληση στον ΟΗΕ και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς να αποδοκιμάσουν αυτή την βεβήλωση που επιχειρεί η απόφαση του Τούρκου προέδρου που αποτελεί εμπρηστική ενέργεια για την συνεργασία όλων των λαών –ιδιαίτερα στην Μεσόγειο- και με έμφαση στα ευαίσθητα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας και ειδικότερα στα νησιά μας, με σκοπό να ακυρωθεί αυτή η πράξη. Ο Ερντογάν με αυτή την απόφαση, στρέφεται εναντίον ακόμη και της σύγχρονης Τουρκίας: του Συντάγματός της και των διακρατικών συνεργασιών της που έχουν κυρωθεί από την Βουλή.
Τέλος, θα ήθελα να πω πως ό,τι κι αν επιχειρεί ο Ερντογάν, στην συνείδηση της ανθρωπότητας, η Αγιά Σοφιά, παραμένει πάντα η ίδια: ένα μεγάλο μνημείο της Ορθοδοξίας και του Βυζαντίου, ικανό να αναδεικνύει διαφορετικούς πολιτισμούς και να τους ενώνει. Και αυτό θα επικρατεί…»
Η κα Μοροπούλου είπε ακόμη:
«Εγώ δεν είμαι ούτε αισιόδοξη, ούτε απαισιόδοξη. Θεωρώ όμως πως δεν έχουμε περιθώρια να μην κάνουμε κινήσεις για μια παγκόσμια κινητοποίηση….».