Ελληνοτουρκικά

Φίλης: «Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την Αγιά Σοφιά για εσωτερικούς λόγους»

Ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων τόνισε ότι αν η απόφαση του δικαστηρίου για την Αγιά Σοφιά είναι θετική, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα προχωρήσει άμεσα στη μετατροπή της σε τζαμί.

«Το ανώτατο δικαστήριο στο παρελθόν είχε απορρίψει ένα αντίστοιχο αίτημα. Η Τουρκία του 2020 δεν είναι ίδια με αυτήν του 2016-17. Είναι σαν να είναι δύο διαφορετικές χώρες. Υπάρχει μια κλήση και του ίδιου του Ερντογάν στην εργαλειοποίηση του θέματος της Αγιά Σοφιάς για πολιτικούς λόγους που σχετίζονται κυρίως με το εσωτερικό. Είναι πολύ προβληματικό το τι πρόκειται να συμβεί. Μια αρνητική απόφαση θα έδινε στον Ερντογάν το επιχείρημα να πει ότι εγώ σέβομαι την απόφαση των ανεξάρτητων τουρκικών δικαστηρίων. Μια θετική απόφαση, δεν σημαίνει ότι την επόμενη μέρα ο Ερντογάν θα προχωρήσει στη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Αν δούμε ότι την περίπτωση αυτή θέλει να τη χρησιμοποιήσει κυρίως για λόγους προεκλογικούς, ίσως να το κάνει πλησιάζοντας προς τις επόμενες εκλογές. Αν δεν το κάνει άμεσα, θα το βάλει και αυτό στο πακέτο διαπραγμάτευσης, όσο τόσο με την Ελλάδα, όσο με τον δυτικό κόσμο. Ότι κρατάει δηλαδή μια δικαστική απόφαση και δεν την εκτελεί, η οποία βέβαια απόφαση δεν είναι δεσμευτική. Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει το δικαστήριο, ο Ερντογάν με ένα προεδρικό διάταγμα μπορεί να την μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί», είπε μεταξύ άλλων ο διεθνολόγος στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε σχετικά με τη συνομιλία Ερντογάν - Μητσοτάκη:

«Σε 35 λεπτά καθαρού χρόνου συνομιλίας, με τόσα ανοιχτά θέματα, πιθανολογώ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί και να πρόλαβε να πει μια κουβέντα, αλλά οπωσδήποτε δεν ήταν το επίκεντρο του τηλεφωνήματος. Ήταν η ένταση και κυρίως να συζητήσουν για ζητήματα χαμηλής πολιτικής, όπου μπορούν να βρεθούν κάποιοι κοινοί παρανομαστές, ώστε να υπάρξει μια εκτόνωση της έντασης, που για την ώρα φαίνεται ότι δεν υπάρχει ακόμα. Το τηλεφώνημα έπρεπε να γίνει και σωστά έγινε και θα δούμε σε βάθος χρόνου, αν αυτό το τηλεφώνημα μπορεί να βοηθήσει τουλάχιστον στην αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας, γιατί όλες οι πόρτες ήταν κλειστές». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανοιχτά θέματα, όπως είναι τα προσφυγομεταναστευτικά, τα οποία αν βρεθούν σε έξαρση, το να μην μπορούν να μιλήσουν οι έλληνες λιμενικοί ή οι έλληνες υπουργοί με τους ομολόγους τους στην Τουρκία, είναι μεγάλο πρόβλημα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο γεγονός ότι η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρεία της ΕΕ: «Η Ελλάδα ως κράτος – μέλος της ΕΕ οφείλει να προωθήσει τους δικούς της όρους για αυτήν τη σε εξέλιξη διαπραγμάτευση που θα υπάρξει με την Τουρκία. Από τη μία η Γαλλία λέει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με την Τουρκία, από την άλλη η Γερμανία ξέρουμε ότι ακολουθεί την ήπια πολιτική απέναντι στην Τουρκία, η οποία δεν αποδίδει καρπούς».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ