Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος ανέλυσε τη δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να εξαντλήσει την Ελλάδα για να μπορέσει να καταφέρει τον συμβιβασμό.
«Αν υπήρξαν απέναντί μας Κεμαλιστές θα είχαμε θερμό επεισόδιο», είπε ο καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ξεκαθάρισε ότι ο Ερντογάν παίζει με τον χρόνο και την υπομονή για να καταφέρει να πετύχει την Ελλάδα στον συμβιβασμό.
«Ο καημός των Τούρκων είναι η συνεκμετάλλευση. Θέλουν να δείξουν στην Ανατολική Μεσόγειο ότι είναι κλειδοκράτορες αυτοί. Ότι τα πάντα θα περνάνε από την αξιολόγησή τους και σύμφωνα με τον συμφέρον της Τουρκίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Σταθακόπουλος στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:
«Οι σύμμαχοι που έχουμε με τους Τούρκους είναι κοινοί. Δεν έχουμε κάποιοι που να έχει πολεμική κατά τους. Το ΝΑΤΟ είναι κοινός μας σύμμαχος και μέσω αυτοί είμαστε κι εμείς σύμμαχοί με τους Τούρκους. Η Τουρκία ότι λέει το εννοεί. Είναι προβλέψιμη. Όπως είχε πει και ο Πάλμερστον, οι χώρες έχουν σταθερά συμφέρονται και όχι σταθερές φιλίες. Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε κοινούς συμμάχους, και μάλιστα η Τουρκία έχει παραπάνω, έχει την ομάδα των τουρκογενών χωρών, όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν».
«Οι κοινοί μας σύμμαχοι, διαχρονικά στην ιστορία υπολογίζουν την Τουρκία, όχι μόνο για οικονομικογεωπολιτικά συμφέροντα, αλλά κυρίως διότι η Τουρκία πάει και πολεμάει δίπλα τους και τους κάνει τη βρώμικη δουλειά, κάτι που ορθώς δεν κάνει η Ελλάδα», πρόσθεσε και αναφέρθηκε για το τι πρέπει να περιμένουμε μέσα στο επόμενο εξάμηνο:
«Το θερμό επεισόδιο θα το είχαμε δει αν είχαμε Κεμαλιστές απέναντί μας. Ο Ερντογάν έχει σύμμαχο τον χρόνο και την υπομονή. Μας πολιορκεί γύρω γύρω και περιμένει να εξαντληθούμε, έτσι ώστε να κάνουμε αυτό που θέλει. Δηλαδή να συμβιβαστούμε και να αντιληφθούμε ότι αυτός θα είναι ο κλειδοκράτορας της περιοχής. Ότι θα πάρουμε μεν μερίδιο, αν εκείνοι πάρουν τη μερίδα το λέοντος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποδείξουμε στους κοινούς συμμάχους ότι ποιοτικά πρέπει να έχουν πρωτίστως καλές σχέσεις με εμάς και όχι με την Τουρκία».