Για πιθανή πολεμική σύγκρουση Ελλάδος-Τουρκίας γράφει ο ρωσικός τύπος, σε ένα κρεσέντο δημοσιευμάτων για το Αιγαίο, την πιο “καυτή” περιοχή της Ευρώπης.
Το ρωσικό ΜΜΕ αναφέρει ότι “μια νέα απειλή επικρέμαται στις ήδη εύθραυστες σχέσεις των δύο χωρών με μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση, η οποία προέκυψε το τελευταίο διάστημα μεταξύ δύο μακροχρόνιων εχθρών, της Τουρκίας και της Ελλάδας.
Δεδομένων των στρατιωτικών δυνάμεων που μπορούν να αναπτύξουν τα δύο μέρη της σύγκρουσης με την πρώτη ματιά, Ρώσοι ειδικοί μιλούν για «περιφερειακή διαμάχη» η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να εξελιχθεί σε έναν πλήρη και ολοκληρωτικό πόλεμο.
“Η αιτία της επιδείνωσης είναι συνηθισμένη. Όλα ξεκίνησαν με το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα στη Μεσόγειο Θάλασσα δίπλα από τα ελληνικά νησιά.
Η ελληνική πλευρά τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα κοιτάσματα είναι εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να αμφισβητήσει αυτές τις περιοχές, τόσο de jure όσο και de facto”, γράφει Ρώσος ειδικός.
Μετά είχαμε την ανακοίνωση του Έλληνα υπουργού άμυνας ότι η χώρα μας προτίθεται να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, και εάν κριθεί απαραίτητο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι έτοιμες να έρθουν ακόμα και σε πιθανή ένοπλη σύγκρουση με τις τουρκικές,σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Οι Ρώσοι ειδικοί εκτιμούν ότι “η πολιτική ελίτ του ΑΚΡ στην Άγκυρα δεν κατανόησε σωστά αυτήν την ελληνική προειδοποίηση και θα συνεχίσει να εργάζεται για την εκμετάλευση των κοιτασμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι πολύ ανώτερη από οικονομική και στρατιωτική άποψη. Επιπλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ρετζέπ Ερντογάν θα ζητήσει βοήθεια από τον «νέο φίλο» του τον Ν.Τραμπ.
Από την άλλη πλευρά, πολλές χώρες της ΕΕ τηρούν ήδη απόσταση ασφαλείας από το στρατόπεδο ΗΠΑ-Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, η Γερμανία που είναι η «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει άσχημες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ή τουλάχιστον όχι τις καλύτερες.
Επίσης ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία) θα πάρουν επίσης την πλευρά των Ελλήνων, επειδή η Τουρκία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ.
Έτσι, προς το παρόν, το αποτέλεσμα μια πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, καθώς και η έκτασή της, είναι εντελώς απρόβλεπτη.
Ο μόνος "εγγυημένος" χαμένος της υπόθεσης είναι ήδη γνωστός. Πρόκειται για το μπλοκ του ΝΑΤΟ, ενώ πολλές χώρες της συμμαχίας ευρίσκονται σε αντικρουόμενες πλευρές της υπόθεσης.
Τέτοιες «παρανοήσεις» μέσα στη συμμαχία όχι μόνο θέτουν υπό αμφισβήτηση τον οργανισμό και τη συνοχή του, αλλά τον απειλούν με πλήρη διάλυση”, καταλήγει το ρωσικό άρθρο.
Εκτιμάται ότι ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και η Ρωσία επιθυμούν μια στρατιωτική αντιπαράθεση Ελλάδος-Τουρκίας για τους δικούς τους αποκλειστικά λόγους βέβαια.
Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν ένα σοβαρό ρήγμα στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, θέτοντας την συμμαχία σε μια φοβερή “περιδίνηση”, ενώ η Ρωσία φοβάται τουρκικά “παιχνίδια” με τα Στενά του Βοσπόρου, τα οποία βάσει της συνθήκης του Μοντρέ “κλείνουν" σε κάθε περίπτωση που η Άγκυρα εμπλακεί στρατιωτικά σε πολεμικές επιχειρήσεις με άλλη χώρα, διαλύοντας έτσι το ρωσικό εμπόριο από την αρχαία Χερσόνησο της Ταυρίδος (Κριμαίας).
Η λύση όμως δεν μπορεί να δοθεί ούτε και στο διεθνές δικαστήριο, διότι πολύ απλά το τουρκικό καθεστώς ζητά παράλογα πράγματα τα οποία οδηγούν σε πιθανή ρήξη με την Ελλάδα.
Σε αυτό το ζήτημα, οι αποκαλούμενες και ως μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ-Ρωσία) θα παρέμβουν πολιτικά και διπλωματικά για να "προσανατολίσουν" την Άγκυρα στο διεθνές δίκαιο, δελεάζοντας την ακόμα και με την συμμετοχή της στον αγωγό East Med. Οτιδήποτε άλλο θα άνοιγε την όρεξη των Τούρκων που θέλουν επιτακτικά όπως βλέπουμε στη Λιβύη περασμένα ανεπιστρεπτί Οθωμανικά μεγαλεία σε ολόκληρη σχεδόν τη Μεσόγειο.