Ελληνοτουρκικά

Φ. Ντονμέζ:"Ενισχύουμε το στόλο με πλωτά γεωτρύπανα & ερευνητικά"

Ενίσχυση του στόλου της Τουρκίας με πλωτά γεωτρύπανα και ερευνητικά ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, με σαφή πρόθεση της χρήση τους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες η Άγκυρα "βράζει" και προσπαθεί με τα συνήθη επικοινωνιακά παίγνια να αντιστρέψει τις ισορροπίες που ευνοούν τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν στρατιωτική κρίση στην περιοχή μας, αφού με διπλωματικά μέσα δεν μπορούν να υφαρπάξουν όσα διεκδικούν. Τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη είναι μόνο η αρχή μιας κλιμάκωσης που ενδέχεται να αγγίξει τα επίπεδα της περιφερειακής σύγκρουσης.

O υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας, εν πολλοίς, όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες στο κρατικό TRT.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση του στόλου της Τουρκίας σε πλωτά γεωτρύπανα και σκάφη σεισμικών ερευνών. Ακόμη αναφέρθηκε στη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε περιοχές «αδειοδότησης» από το ψευδοκράτος και τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευμάτων και Πετρελαίου της Τουρκίας. Επίσης, στάθηκε στο μνημόνιο με τη Λιβύη και στην έναρξη της τρίμηνης διαδικασίας υποβολής προσφορών στη MAPEG για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές που «σχετίζονται» με τη «συμφωνία».

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε σε «ανεπιτυχείς απόπειρες» ορισμένων χωρών να κρατήσουν την Τουρκία «εκτός της ενεργειακής εξίσωσης» στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης στάθηκε στην αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προασπιστεί τα δικαιώματά της και στη «σύμπλευση της Άγκυρας με το διεθνές δίκαιο».

Από την άλλη πλευρά στο λογαριασμό της ιστοσελίδας «Γαλάζια Πατρίδα» στο Twitter αναφέρεται το ακόλουθο σχόλιο: «Ο Ναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκιουρντενίζ, πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας, αξιολόγησε τη συμφωνία θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας . Η συμφωνία δεν έχει θετική ή αρνητική επίδραση στην Τουρκία. Όμως είναι αρνητική για τη Λιβύη και την Αλβανία».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ