Στο Αιγαίο και όχι στον Έβρο είναι πιο πιθανός ένας νέος γύρος ελληνοτουρκικής έντασης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εκτελεστικού διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου ο οποίος μίλησε στο Sputnik.
Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οι πληροφορίες περί έντονης κινητικότητας στον Έβρο, όπως εκτιμά ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης.
«Υπάρχει μια κινητικότητα στον Έβρο, η οποία όμως είναι κανονική, αυτή που γνωρίζουμε ότι υπάρχει πάντα. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, θα έλεγα ότι σήμερα είναι μάλλον λιγότεροι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα. Δεν έχουμε επανάληψη του φαινομένου που είδαμε κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας» τονίζει, μιλώντας στο Spuntik.
Εκτίμησή του είναι ότι δεν θα έχουμε κάποια αντίστοιχη κατάσταση στον Έβρο αναφορικά με το μεταναστευτικό.
«Οι κινήσεις που έκανε τον Μάρτιο η Τουρκία έπληξαν το κύρος της. Δύσκολα θα έχουμε κάτι αντίστοιχο, γιατί αυτό έπληξε την Τουρκία επικοινωνιακά αλλά και στην πραγματική πολιτική. Υποχρέωσε κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν είναι τόσο αρνητικά απέναντί της να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών συνόρων» τονίζει ο Κ. Φίλης.
Αναφορικά με το Αιγαίο, είτε για μεταναστευτικό είτε ενεργειακά βλέπει μια διαφορετική κατάσταση.
«Μπορεί να δούμε την Τουρκία να προβαίνει σε επιθετικότερες ενέργειες στα πεδία αυτά, από ό,τι έχει ήδη κάνει. Δεν θεωρώ ότι αυτό θα γίνει πράξη άμεσα όσον αφορά τα ενεργειακά. Αλλά, ορθώς είναι η ελληνική πλευρά σε επιφυλακή για μεταναστευτικό κύμα ή για ενεργειακή ερευνητική δραστηριότητα».
Οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό αλλά και από το αν η ΕΕ θα επιδείξει αποφασιστικότερη στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο αναλυτής.