Ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, άριστος γνώστης και χειριστής στο παρελθόν των Βαλκανικών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ, μιλώντας σήμερα στο Ράδιο 98.4 και έφερε στην επιφάνεια άγνωστα ντοκουμέντα και συμφωνίες, περιγράφοντας την ευρύτερη στρατηγική θεώρηση της Τουρκίας στην περιοχή, σε ένα κόσμο που όπως είπε Παγκόσμια, εκλείπει ένας σταθερός μηχανισμός διεθνούς ασφάλειας και επιτήρησης ισχύος του διεθνούς δικαίου.
Όπως αποκάλυψε,η Ελλάδα από το 1996 σε ανώτατο επίπεδο έχει συνάψει διμερή συμφωνία με την Αλβανία, ώστε για θέματα που θεωρεί ότι θίγονται ζωτικά σημεία εθνικής μας ασφάλειας, να υπάρχει η υποχρέωση διμερούς επιτροπής εξέτασης τους, αναφερόμενος έτσι στην ναυτική διευκόλυνση της Τουρκίας στο δυτικό τμήμα του Αυλώνα, κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει πριν προχωρήσουν ουσιωδώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ε.Ε.
Οι εξελίξεις στην Λιβύη δεν μας ευνοούν και θα έπρεπε εξ αρχής εκτός της Τουρκίας να δούμε και τον ρόλο της Ιταλίας . Είναι το πιο κρίσιμο πεδίο είπε ο κ. Μαλλιάς, ως προς την κυριαρχία μας εθνικά στις θαλάσσιες ζώνες νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, που καθορίζουν νε πολλοίς και τον ζωτικό χώρο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο . Κάτω από αυτό το πρίσμα, είναι επείγουσας σημασίας και η κατάθεση χαρτών και συντεταγμένων στον ΟΗΕ, μετά από χρόνια επιδεικτικής μας απουσίας.
Ο κ. Μαλλιάς τόνισε ότι στο Αιγαίο η στρατηγική της Τουρκίας έχει περάσει από το «γκριζάρισμα» στην αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ για τον Έβρο τόνισε ότι η αμφισβήτηση των συνόρων , δεν είναι απλά αντεκδίκηση για την ήττα που υπέστη τον Μάρτιο με τον υβριδικό «πόλεμο» με μοχλό μετανάστες, τότε. Είναι μια βαθύτερη στόχευση, αλλαγής όλου του πλαισίου, με τρία κομβικά σημεία: Τον Έβρο, το Αιγαίο και ακόμη πιο σοβαρά νότια της Κρήτης.
Ο κ. Μαλλιάς κατέληξε ότι αν στο παρελθόν υπήρξε «οπαδός» της ψυχραιμίας, σήμερα θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά στην επίδειξη αποτροπής σε θέματα ζωτικά για την εθνική της ασφάλεια, με οδηγό όπως τόνισε το δόγμα εθνικής ασφαλείας που η Ελλάδα διατύπωσε στις 2 Μαρτίου με σαφήνεια. Οποιαδήποτε παρέκκλιση πλέον από αυτό, θα οδηγεί σε δυσάρεστες εξελίξεις.