Διάβημα απέστειλε η Αθήνα προς την Άγκυρα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, σχετικά με την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους στον Έβρο, ως τουρκικού.
Το θέμα αμφισβήτησης της συγκεκριμένης περιοχής από τους Τούρκους, από την στιγμή που δεν έγινε κατορθωτό να διευθετηθεί σε τοπικό επίπεδο, έφτασε αρχικά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ζήτημα έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, που πλημμυρίζει κάθε χρόνο, μετά το φθινόπωρο.
Πιο συγκεκριμένα, στον Νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, που με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ισχυρή παρουσία στελέχη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.
Η διαφορά με την τουρκική πλευρά, έγκειται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου.
Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.
Τέλος, σημειώνεται πως παρόμοια προβλήματα έχουν προκύψει και στο παρελθόν, όμως πια, στην περιοχή υπάρχει βρίσκονται σταθερά δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες, μάλιστα, εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Έβρο.
Τι αναφέρει ο πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Φερών:
Στην Αθήνα έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι έπειτα από το φιάσκο του Έβρου και την άτακτη υποχώρηση των γειτόνων το περασμένο διάστημα, έπειτα από την ασύμμετρη επίθεση με υποκινούμενους μετανάστες, η Τουρκία θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να επανέλθει στην περιοχή για να πάρει τη "ρεβάνς". Είτε με προσπάθεια δημιουργίας επεισοδίων είτε με νέα απόπειρα υποκίνησης μεταναστών, είτε με παράλογες διεκδικήσεις όπως η προκείμενη στο Μελισσοκομείο.