Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία ζητάει 18 νησιά - Κ.Φλώρος: Να «κατέβει» το ΝΑΤΟ στα Δωδεκάνησα

Νέο μπαράζ τουρκικών δημοσιευμάτων, με τα οποία απαιτούν την άμεση παράδοση 18 ελληνικών νησιών και δύο βραχονησίδων.

Τα πολλαπλά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον οδηγούν πλέον σε σπασμωδικές κινήσεις, με την Τουρκία να θέτει ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet ισχυρίζεται για άλλη μια φορά πως «υπάρχουν 18 νησιά και 2 βραχονησίδες τουρκικές που είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας».

Το άρθρο της εφημερίδας Cumhuriyet που κάνει λόγο για τα νησιά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο που “ανήκουν” στην Τουρκία

Σε άρθρο που υπογραφεί ο Μπαρίς Ντόστερ αρχικά κατηγορεί τον αντιπρόεδρο του CHP, Oυνάλ Τσεβίκοζ, ο οποίος με ενημερωτικό σημείωμα προς τα στελέχη του κόμματος είχε αναφέρει πως αυτή η θεωρία για τα 18 νησιά δεν έχει βάση, δεν πρέπει να καταθέτουν ερωτήσεις προς την κυβέρνηση αλλά να αναφέρονται απλά την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών αυτών.

Ο Ντόστερ, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», γράφει χαρακτηριστικά πως «είναι γνωστό πως 18 νησιά και 2 βραχονησίδες που βρίσκονται στο Αιγαίο και ανήκουν στην Τουρκία, από το 2004 βρίσκονται υπό την ελληνική κατοχή. Πρέπει να τονίσουμε πως το καθεστώς του Αιγαίου καθορίστηκε με τις συνθήκες Λονδίνου, Αθηνών, Λωζάννης και Παρισίων. Στις συνθήκες δεν γίνεται αναφορά πως ανήκουν στην Ελλάδα τα νησιά που βρίσκονται πίσω από αυτή τη γραμμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πλεονέκτημα κινήσεων στην Ελλάδα»


Όπως προσθέτει στο άρθρο «οι συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων ορίζουν ονομαστικά σε ποια χώρα ποια νησιά ανήκουν. Η Τουρκία δεν έχει καμία αντίρρηση στα νησιά που έχουν καθοριστεί ονομαστικά. Όμως είναι δικαίωμα της Τουρκίας να ζητάει να σεβαστεί η Ελλάδα όσα έχει υπογράψει. Κυρίως η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Παράλληλα, ισχυρίζεται πως «για όσα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που τις ανήκουν και δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα, η Τουρκία έχει αντιρρήσεις στη δημιουργία τετελεσμένων, στην εγκατάσταση στρατευμάτων αλλά και στην εγκατάσταση κατοίκων. Η σιωπή της Τουρκίας στην κατοχή της Ελλάδας στα 18 νησιά και τις 2 βραχονησίδες δίνει πλεονέκτημα κινήσεων στην Ελλάδα. Της δίνει θάρρος στις επεκτατικές βλέψεις της στα ζητήματα χωρικών υδάτων, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας


Σημειώνεται πως ο εκνευρισμός της Αγκυρας τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανής από την αντίδραση της Τουρκίας στην κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, με την οποία καταδικάζεται «η κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας», καθώς και οι «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της ΕΕ «παράδειγμα στείρου λόγου που επαναλαμβάνεται και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό» και την κατηγορεί ότι γίνεται «όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που υποστηρίζει επίσης ότι «η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα νόμιμα – με βάση το διεθνές δίκαιο – δικαιώματα της Τουρκίας» και καταλήγει σημειώνοντας πως «επαναλαμβάνουμε, όπως πάντα, ότι είμαστε ανοικτοί σε ένα δίκαιο διάλογο».

Ο Στρατηγός Κ. Φλώρος: Να «κατέβει» η δύναμη της Συμμαχίας στα Δωδεκάνησα

Τις ευχαριστίες τις Ελλάδος προς τις χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ, που επιχειρεί στο Αιγαίο, για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, ιδιαιτέρως μάλιστα στη Γερμανία, προτρέποντας μάλιστα τους αρμόδιους να «κατέβει» αυτή η δύναμη και στο νότιο τομέα επιχειρήσεων, δηλαδή αυτό των Δωδεκανήσων, εξέφρασε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του, μέσω τηλεδιασκέψεως, στην 183η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ).

Συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, στη διάρκεια της προαναφερθείσας Συνόδου συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

- Οι εξελίξεις στις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ

- Η συνεργασία της Συμμαχίας με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής (Middle East North Africa/MENA)

- Η επιχειρησιακή σχεδίαση της Συμμαχίας

- Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Συμφώνως με τις ίδιες πληροφορίες του ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός στην τοποθέτηση του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους ομολόγους του για τις απώλειες που σημειώθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στον Καναδό και στον Κροάτη ομόλογούς του για τα πρόσφατα ατυχήματα που έπληξαν τις ΕΔ τους.

Παρεμβαίνοντας επί της ουσίας της ατζέντας της συνόδου, ο Στρατηγός Φλώρος ανέδειξε την προσφορά της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ με την ανάληψη της Διοικήσεως του εφεδρικού Τάγματος της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, την αστυνόμευση του Εναερίου Χώρου της Αλβανίας, της πΓΔΜ και του Μαυροβουνίου στο πλαίσιο του Air Policing, καθώς και την έκτακτη κάλυψη του επιχειρησιακού κενού στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Αντιναρκικού πολέμου του ΝΑΤΟ (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2/SNMCMG 2), με τη διάθεση ενός επιπλέον ναρκοθηρευτικού πλοίου του Ελληνικού Στόλου.

Αναφερόμενος στο θέμα του τμήματος της Μόνιμης Ναυτικής Δυνάμεως του ΝΑΤΟ (SNMG-2) που επιχειρεί στο Αιγαίο για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, ο Στρατηγός Φλώρος επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της δράσεως της Συμμαχίας στο Αιγαίο, με την επιχείρηση “Aegean Activity”, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στα προσφέροντα δυνάμεις κράτη – μέλη της Συμμαχίας, ιδιαιτέρως μάλιστα στη Γερμανία, προτρέποντας μάλιστα τους ομολόγους του για μεγαλύτερη συνεισφορά στη δύναμη αυτή, και – συμφώνως με πληροφορίες μας – καλώντας του να επιχειρήσει η δύναμη αυτή και νοτιότερα, στην περιοχή των Δωδεκανήσων, κάτι βεβαίως που συναντά τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να το θέτουμε επισήμως και να το ζητάμε.

Τέλος, αναφορικώς με την πανδημία του κορονοϊού, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε «την επιτυχία με την οποία η Ελλάδα, λαμβάνοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα την αντιμετώπισε, περιορίζοντας τις συνέπειες στον πληθυσμό στο ελάχιστο δυνατό, με τη συμβολή στην εθνική προσπάθεια και των Ελληνικών ΕΔ, οι οποίες επίσης κατέγραψαν εντυπωσιακά μικρούς αριθμούς κρουσμάτων σε σχέση με τη δύναμη τους, αλλά και την συνδρομή τους στην κοινή αντιμετώπιση της κρίσεως COVID-19, στο πλαίσιο της Συμμαχίας» συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ