Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ έναν πρόεδρο κράτους να διαβάζει το κοράνι ψέλνοντας, εκτός από τον Εμίρη του Κουβέιτ. Τώρα αυτό τον ρόλο ανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχοντας σκοπό να συγκινήσει εκατ. Μουσουλμάνους.
Πρόκειται για μια πρακτική που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο κινήσεων του Τούρκου προέδρου για να επιβάλλει και υλοποιήσει όλα τα ύποπτα και καταχθόνια σχέδιά του, για μια παν-ισλαμική ένωση από την Ασία έως την Βόρεια Αφρική με επικεφαλής βέβαια την χώρα του.
"Όχημα" για αυτή την κατάκτηση θα είναι η θρησκεία, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τόσο επιδέξια για να συγκινήσει τα εκατ. των μουσουλμάνων ανά τον πλανήτη.
Αυτό όμως και πολλά άλλα είναι μέρος των κατηγοριών που αντιτείνει η Ιερουσαλήμ μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Μ.Νετανιάχου.
Το ισραηλινό μανιφέστο αναφέρει ότι Βόρεια της ιρανικής «ημισελήνου» είναι η Τουρκία, η οποία εργάζεται εντατικά για έναν διευρυνόμενο ηγεμονικό ρόλο από το βόρειο Ιράκ, την Συρία, τη Λιβύη έως το Κατάρ.
Η Τουρκία έχει στείλει ισχυρές δυνάμεις στη Λιβύη και το Κατάρ, ενώ αντιτίθεται αδικαιολόγητα στο σχέδιο Τραμπ για την ''Συμφωνία του Αιώνα'' και ασκεί σκληρή κριτική στο Ισραήλ.
Φιλοξενεί επίσης την Χαμάς και συνεργάζεται με το Ιράν, ενώ αντιτίθεται στην ηγεμονία της Σαουδικής Αραβίας στον Κόλπο.
Επιδιώκοντας να δημιουργήσει μια «ισλαμική» συνεργασία με αυτά τα κράτη του Κόλπου, κάλεσε τους Μουσουλμάνους φίλους της από τη Μαλαισία και το Ιράν να συνομολογήσουν όλοι μαζί για μια «ισλαμική ένωση» πέρυσι.
''Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για την άσκηση της ήπιας δύναμής της σε μέρη που ξεκινούν από την Τυνησία έως την Ασία και την Ευρώπη”, τονίζει μεταξύ άλλων μεγάλη ισραηλινή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Jerusalem Post.
Το Ισραήλ επικεντρώνεται επίσης στις απειλές του αποκαλούμενου «τρίτου κύκλου» που προέρχονται από το Ιράν.
Το Τελ Αβίβ βελτιώνει τις σχέσεις του με ορισμένες χώρες στη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία, ενισχύοντας τη θέση του και απομονώνοντας μερικούς από τους αντιπάλους του.
Πριν από είκοσι χρόνια, το Ισραήλ βρισκόταν στην αιχμή μιας βίαιης Ιντιφάντα και υπήρχαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις απειλές που θέτει η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.
Σήμερα η Ιερουσαλήμ εξετάζει αυτό που αποκαλεί απειλές «τρίτου κύκλου» που προέρχονται από το Ιράν. Οι εγχώριες πολιτικές εκτιμήσεις και η προσπάθεια προσάρτησης τμημάτων της Δυτικής Όχθης είναι μια πιθανή περίπτωση για εντάσεις με κράτη του Κόλπου και άλλα βασικά κράτη στην περιοχή, όπως η Ιορδανία.
Η περιοχή μοιάζει αυτή τη στιγμή να είναι έτοιμη να εκραγεί. Από την άλλη πλευρά το Ιράν διαθέτει ένα σύστημα συμμαχιών και ελέγχει την Συρία και τον Λίβανο.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι πολεμούν τη Σαουδική Αραβία, ενώ παρεμβαίνει επίσης στο Ιράκ, προσπαθώντας να αποδυναμώσει τους συμμάχους των ΗΠΑ και να ελέγξει τη χώρα.
Αυτήν η προοπτική μιας “αναμπουμπούλας” στην Μέση Ανατολή αποτελεί " χρυσή ευκαιρεία για την Τουρκία, η οποία το πιθανότερο είναι να την εκμεταλλευθεί για να προσπαθήσει και κυριαρχήσει στην Α.Μεσόγειο και την Λιβύη, φέρνοντας δραματικές αλλαγές σε μια τεράστια σε έκταση περιοχή.
Το Ισραήλ όμως σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της περιοχής, ετοιμάζει όπως φαίνεται την δική του απάντηση στα τουρκικά σχέδια, τα οποία θέλουν να στραγγαλίσουν ολόκληρη την ανατολική πλευρά της Μεσογείου 100 χρόνια μετά την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.