Η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε Παναγιωτόπουλο και Φλώρο και το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά που ακολούθησε ήταν οι σοβαρότερες τουρκικές προκλήσεις στον αέρα το τελευταίο διάστημα.
του Κώστα Σαρικά
Σύμφωνα με το newpost.gr, ο αετός που κρατά το καμάκι, το μοιρόσημο της 162 filo πάνω στην ουρά του F-16C/D block 40 φάνηκε ολοκάθαρα σε όλους όσοι επέβαιναν στο NH90 της Αεροπορίας Στρατού. Το Τουρκικό μαχητικό πέταξε σύμφωνα με πληροφορίες σε απόσταση 1000 ποδών δηλαδή περίπου 300 μέτρων από το Ελληνικό ελικόπτερο. Με τα F-16 και τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής μας Αεροπορίας να το πιέζουν ασφυκτικά. Αλλά ο Τούρκος πιλότος από την στιγμή που μπήκε στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο μαζί με το Νο2 του σχηματισμού του είχε ξεκάθαρη αποστολή. Να προσεγγίσει και να παρενοχλήσει το NH90 το οποίο μετέφερε τους Έλληνες VIP.
Ήταν χωρίς αμφιβολία η σοβαρότερη Τουρκική πρόκληση στον αέρα το τελευταίο διάστημα. Με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Παρενόχληση πάνω από κατοικημένο Ελληνικό νησί του ελικοπτέρου που μετέφερε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Και στη συνέχεια μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από έξι ακριτικά νησιά του Αρχιπελάγους.
Ερώτημα παραμένει εάν οι Τούρκοι είχαν ήδη πληροφορηθεί για την επίσκεψη του ΥΠΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου και του ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στα ακριτικά νησιά ή απλά να τους διέταξαν να παρενοχλήσουν το Ελληνικό ελικόπτερο το οποίο μετέφερε πιθανότατα κάποιον αξιωματούχο στα παραμεθόρια φυλάκια. Στη συνέχεια αν και σίγουρα γνώριζαν ότι επρόκειτο για τον υπουργό άμυνας και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν δίστασαν να επαναλάβουν την προσπάθεια για παρενόχληση αλλά και τις προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από τα ακριτικά μας νησιά.
Η προσέγγιση πάνω από Εθνικό έδαφος του ελικοπτέρου το οποίο μεταφέρει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης και προσεγγίζει την πολεμική ενέργεια. Ειδικά όταν το Τουρκικό F16 φτάνει να πετά σε κοντινή απόσταση επιδεικνύοντας εθνόσημο και όπλα ακόμα και αν βρίσκεται περικυκλωμένο από φίλια μαχητικά.
Μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι και τα δέκα Τουρκικά μαχητικά τα οποία χθες πέταξαν στο Αιγαίο και προχώρησαν σε 13 υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά αλλά και στην παρενόχληση του Ελληνικού ελικοπτέρου ήταν οπλισμένα. Οι γείτονες ήταν αποφασισμένοι όχι απλά να προκαλέσουν με ένα μικρό αριθμό μαχητικών αλλά να στείλουν το μήνυμα ξεκάθαρης αμφισβήτησης των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και μάλιστα με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ώρα που βρισκόταν στον αέρα και πετούσε στην περιοχή η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Πέρα όμως από προκλητική και επιθετική αποτελεί και ιδιαίτερα επικίνδυνη ενέργεια για την ασφάλεια πτήσης του ελικοπτέρου. Και μόνο οι υψηλές ταχύτητες αλλά και η δύναμη των καυσαερίων ενός μαχητικού μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες. Η εμπειρία του πληρώματος του NH90 αλλά κυρίως η ψυχραιμία των Ελλήνων αεροπόρων που πετούσαν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης.
Άλλωστε οι Έλληνες ιπτάμενοι δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν ανάλογο περιστατικό παρενόχλησης ελικοπτέρου από Τουρκικά μαχητικά. Πρόσφατα επιχείρησαν να το κάνουν σε πτήση του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στο Ανατολικό Αιγαίο. Είχε συμβεί ακόμη και στο Chinook το οποίο μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός στο ακριτικό Καστελόριζο. Το επανέλαβαν αρκετές φορές σε ελικόπτερα που μετέφεραν τον Πάνο Καμμένο ή αρχηγούς του ΓΕΣ πάντα στις ίδιες περιοχές. Στα νησιά στα οποία αμφισβητούν Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Οι υπερπτήσεις μέσα στο 2020 έχουν φτάσει τις 267. Οι παραβιάσεις είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι. Και η χθεσινή πρόκληση έρχεται να δείξει ότι οι γείτονες συνεχώς αυξάνουν την πίεση.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός άμυνας Ακάρ συνομιλώντας με το Νίκο Παναγιωτόπουλο και με αφορμή την πανδημία είχε κάνει λόγο για μείωση της έντασης. Χθες έστειλε τα μαχητικά του να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο του Έλληνα υπουργού.
Την ίδια ώρα, οι σύμμαχοι περιορίζονται σε ευχολόγια και παραμένουν με ελάχιστες εξαιρέσεις στη λογική των ίσων αποστάσεων. Όχι τόσο στα λόγια όπου κάνουν λόγο για τήρηση του Διεθνούς Δικαίου όσο εκεί όπου έχει σημασία. Στις πράξεις. Και αυτή η στάση τους μόνο αποθαρρυντική δεν είναι για τους θύτες.