UAV Heron
Ελληνοτουρκικά

Τουρκία: Κατευθύνουν τους μετανάστες με Drones και UAV

Στη στεριά την Polis Ozel Ηarekat, τις  ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας δηλαδή και την Στρατοχωροφυλακή (Jadarma). Ενώ στη θάλασσα αυτή την αποστολή έχει αναλάβει η ακτοφυλακή (Sahil Guvenlik).

Ωστόσο στο Ελληνικό Επιτελείο τις τελευταίες ημέρες φτάνουν συνεχώς πληροφορίες για εκτεταμένη χρήση από τους γείτονες και εναέριων μέσων, με στόχο την συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για την ανάπτυξη των Ελληνικών Δυνάμεων, του Στρατού Ξηράς και της Αστυνομίας στον Έβρο όπως και του Λιμενικού με το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο.

Δεν πρόκειται για μαχητικά ούτε για αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου αλλά κυρίως για μη επανδρωμένα, τα οποία πετούν πολλές ώρες τόσο κατά μήκος των Ελληνικών συνόρων στον Έβρο όσο και στα Τουρκικά παράλια. Είτε για μικρά Drones τα οποία χρησιμοποιεί κυρίως ο Τουρκικός στρατός στο ποτάμι, είτε για μεγάλα UAV της αεροπορίας και του ναυτικού απέναντι από τα Ελληνικά νησιά, αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς για το newpost.gr

Ειδικά στον Έβρο οι γείτονες φαίνεται να αναζητούν από αέρος «αδύναμα» σημεία κατά μήκος των συνόρων στα οποία μεταφέρουν εκατοντάδες μετανάστες, με στόχο να σπάσουν τον φραγμό Αστυνομίας και Στρατού και να περάσουν σε Ελληνικό έδαφος.

Στο Αιγαίο ανάλογη αποστολή έχουν τα UAV τα οποία επιχειρούν να ανιχνεύσουν τις θέσεις των Ελληνικών πλωτών και να εντοπίσουν πιθανά περάσματα προς τις ακτές των ακριτικών νησιών μας. Τα μικρότερα Drones αλλά και τα μεγάλα UAV Αnka και Bayraktar συχνά πετούν πολλές ώρες το 24ωρο και δίνουν πλήρη εικόνα στα Τουρκικά κέντρα επιχειρήσεων, με ελάχιστο κόστος.

 

Στην Τουρκική συνεχή εναέρια επιτήρηση το Ελληνικό Επιτελείο απαντά με πτήσεις ελικοπτέρων τόσο κατά μήκος του Έβρου όσο και στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Εικόνα δίνουν και τα UAV ΠΗΓΑΣΟΣ ωστόσο διαθέτουν περιορισμένες δυνατότητες αφού η τεχνολογία που χρησιμοποιούν είναι πλέον ξεπερασμένη.

Έτσι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όσον αφορά την συλλογή πληροφοριών στο Αιγαίο αναγκάζονται να απογειώνουν συχνά μαχητικά F-16 Block 52 Αdv από την 335 Μοίρα  στον Άραξο. Οι «Τίγρεις» έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα ειδικά ατρακτίδια τακτικής αναγνώρισης Recce Pod, με τα οποία ακόμα και από μεγάλη απόσταση ημέρα και νύχτα μπορούν να καταγράφουν υψηλής ευκρίνειας εικόνες από τα Τουρκικά παράλια και να τη μεταφέρουν στο Ελληνικό κέντρο επιχειρήσεων. Να συλλέγουν δηλαδή  πολύτιμες πληροφορίες για τη συγκέντρωση μεταναστών και πλωτών μέσων απέναντι από τα Ελληνικά ακριτικά νησιά.

Ωστόσο μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι τα Ελληνικά μαχητικά μπορούν να βρίσκονται για περιορισμένο χρόνο στον αέρα και φυσικά το κόστος για την Πολεμική Αεροπορία είναι τεράστιο, εάν θελήσει να πετά συνεχώς τα F-16 με το Recce Pod στον κοιλιακό τους φορέα για να καταγράφουν εικόνα εξαιρετικά χρήσιμη για τις επιχειρήσεις αποτροπής στη θάλασσα.

Αν όμως η Πολεμική Αεροπορία διέθετε ήδη σύγχρονα μη επανδρωμένα UAV θα μπορούσε με μικρό κόστος να είχε συνεχώς πλήρη εικόνα από τις περιοχές ενδιαφέροντος, αφού έχουν την δυνατότητα να πετούν ακόμα και για ολόκληρο 24ωρο σε μεγάλα ύψη.

Η Αθήνα εδώ και αρκετά χρόνια ενδιαφέρεται να αποκτήσει σύγχρονα UAV με προτεραιότητα στα Ισραηλινά Heron για τα οποία έχει ήδη δώσει το ‘’πράσινο’’ φως το Τελ Αβίβ αλλά και στα Αμερικανικά MQ-9 Guardian, τα οποία παρουσιάστηκαν το περασμένο Φθινόπωρο στο αεροδρόμιο της Λάρισας.

 

Επιτελείς τόσο του Στρατού Ξηράς όσο και της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν καταθέσει πολυσέλιδες μελέτες και αναφορές για την ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων να εξοπλιστούν με νέας τεχνολογίας μη επανδρωμένα UAV. Στις αναφορές αναλύονται επιχειρησιακές καταστάσεις όπως αυτές που εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο και στο Αιγαίο με συγκεκριμένη στόχευση στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και στην συλλογή πληροφοριών για κινήσεις τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει εισηγηθεί την άμεση απόκτηση UAV ωστόσο αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα ακόμη οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν προχωρήσει στην προμήθειά τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανώτατη στρατιωτική πηγή αν το Επιτελείο διέθετε ήδη σύγχρονα UAV πέρα από τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων θα είχε τη δυνατότητα να ελέγχει άριστα τα Ελληνικά σύνορα και να κατευθύνει τις δυνάμεις άμεσα και με ακρίβεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ