Εικοσιτετράωρες περιπολίες για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων πραγματοποιούν εθελοντικά εκατοντάδες κάτοικοι στο Δέλτα του Έβρου. Για συγκινητική ομοψυχία μεταξύ των Ελλήνων, έκανε λόγο, μιλώντας στο Sputnik, ο Πάρις Παπαδάκης, δικηγόρος και πρόεδρος του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα».
Σε συνεχή επαγρύπνηση για τυχόν παράνομες εισόδους στη χώρα μας βρίσκονται οι κάτοικοι που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Δέλτα Έβρου.
Μετά την απόφαση Ερντογάν για αφύλαχτα τουρκικά σύνορα, που έφερε στο κατώφλι της Ελλάδας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, εκατοντάδες είναι οι ντόπιοι που συμμετέχουν εθελοντικά στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, πραγματοποιώντας επί 24ώρου βάσεως περιπολίες με βάρδιες, στην ευρύτερη περιοχή.
Η αστυνόμευση εντός κι εκτός του ποταμού Έβρου γίνεται με ιδιωτικά οχήματα, αγροτικά και πλάβες - τις γνωστές ποταμόβαρκες.
Πάνω από 500 οι εθελοντές-συνοριοφύλακες
Για πρωτόγνωρη και συγκινητική ομοψυχία μεταξύ των Ελλήνων του Έβρου, έκανε λόγο, μιλώντας στο Sputnik, ο Πάρις Παπαδάκης, δικηγόρος και πρόεδρος του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα», ο οποίος εξήγησε ότι οι εθελοντές περιπολούν σε ξηρά και ποταμό, έχοντας μαζί τους για λόγους ασφαλείας τα κυνηγετικά τους όπλα.
«Περισσότερα από 500 άτομα βοηθούν εθελοντικά αυτές τις ημέρες, απλοί κάτοικοι των Φερών, της Τραϊανούπολης και της Αλεξανδρούπολης. Είναι μέλη του Συλλόγου μας, απλοί πολίτες, αγρότες, ψαράδες, κτηνοτρόφοι. Συνολικά έχουν αποτραπεί πάνω από 10.000 παράνομες είσοδοι και συνεχίζουμε.
Σε 24ωρη βάση, πραγματοποιούμε περιπολίες κατά μήκος του ποταμού, αλλά κι έξω (σ.σ. απ' αυτόν), καλύπτοντας συγκεκριμένα περάσματα όπου ξέρουμε ότι συγκεντρώνεται όχλος. Σε συνεννόηση πάντα με τη Συνοριοφυλακή και τον Στρατό, βγάζουμε βάρδιες μεταξύ μας, οι οποίες διαρκούν από 5 ώρες μέχρι όσο αντέχει ο καθένας μας. Οι περιπολίες γίνονται με αυτοκίνητα και πλάβες. Όλοι είναι οπλισμένοι ως εθνοφύλακες, κρατάμε τα κυνηγετικά μας όπλα για λόγους ασφαλείας και τίποτα παραπάνω».
Με τη μεταναστευτική πίεση από την Τουρκία να μεταφέρεται σταδιακά προς το Δέλτα του Έβρου, οι περιπολίες των κατοίκων θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Παπαδάκης. "Πρώτη φορά είδα τους κατοίκους της περιοχής να είμαστε τόσο ενωμένοι, χωρίς διαφωνίες, με πλήρη υπακοή στους αρμόδιους φορείς. Είναι πολύ συγκινητική αυτή η ομοψυχία"
Έχουμε αφήσει όλοι τις δουλειές μας κι ασχολούμαστε με τη φύλαξη των συνόρων. Αυτή τη στιγμή η ένταση έχει καταλαγιάσει, αλλά οι περιπολίες μας δεν έχουν σταματήσει γιατί περιμένουμε νέα κύματα μεταναστών, σύμφωνα με πληροφορίες. Θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί».
Οι καλύβες στο Δέλτα του Έβρου ανέκαθεν φυλούν σύνορα
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που οι ντόπιοι υπερασπίζονται τα ελληνικά εδάφη, όπως εξήγησε ο κύριος Παπαδάκης. «Οι χρήστες των καλυβών μέσα στο Δέλτα του Έβρου λειτουργούν πάντα συνδρομητικά για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ανέκαθεν βοηθούσαμε τον Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία, διότι υπάρχουν πολλά περάσματα στην περιοχή μας».
Πώς λειτουργούν οι περιπολίες των κατοίκων;
Στηρίζουμε εμπράκτως τις Αρχές. Απωθούμε τους μετανάστες, ενημερώνουμε την Αστυνομία για τους διακινητές ώστε να προβούν σε συλλήψεις. Είμαστε καθημερινά τα μάτια και του Στρατού και της Αστυνομίας. Είναι μία υπόθεση που δε σταματάει ποτέ, είμαστε πάντα σε εγρήγορση γιατί είναι το μέρος τέτοιο.
Πάνω από 50 χρόνια που υπάρχουν καλύβες στο Δέλτα του Έβρου, όπου και δραστηριοποιούνται αγρότες, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και ψαράδες, είμαστε σε εγρήγορση για τυχόν διακίνηση μεταναστών γιατί η περιοχή μας είναι γεμάτη περάσματα», όπως είπε ο κύριος Παπαδάκης.