Ελληνοτουρκικά

Άστοχη παρέμβαση Think Tank για τους ελληνικούς εξοπλισμούς

Πραγματικά είναι εξοργιστικό, μεγάλα ινστιτούτο όπως το σουηδικό (Sipri), να μας υποδεικνύουν τι να κάνουμε ως χώρα με τους εξοπλισμούς μας, αναφέροντας ως υπερβολικές τις δαπάνες μας στην άμυνα, λόγω Τουρκίας.

Δεν γνωρίζουν τι κάνει η Τουρκία σε Λιβύη, Συρία, Αιγαίο και αλλού, υλοποιώντας στρατιωτικές εισβολές και εμπόριο όπλων και ποιος ξέρει τι άλλο; Μάλλον το παραβλέπουν σκοπίμως.

“Είναι αδιανόητο Ελλάδα και Τουρκία, δύο χώρες που είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, να πολεμήσουν ποτέ για το θέμα της ΑΟΖ και της ενέργειας”, δήλωσε ο Pieter Wezeman, ανώτερος ερευνητής στο Σουηδικό Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης (Sipri), ένα από τα μεγαλύτερα think-tank του κόσμου με έδρα την Σουηδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Υπάρχει ο κίνδυνος στον αέρα να προκληθεί θανατηφόρο ατύχημα”, σημείωσε ο ειδικός.

“Υπάρχει αρκετή κακή βούληση ήδη για την Ελλάδα και τον σύμμαχό της, την Κύπρο, ώστε να ξοδεύουν πάρα πολλά για όπλα, παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες μετά την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα για ορισμένα είδη οπλικών συστημάτων από ό, τι αναμένεται από μια νατοϊκή χώρα του μεγέθους της", δήλωσε ο Wezeman.

“Η χώρα μας υπέγραψε πρόσφατα με μια αμερικανική εταιρεία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 κόστους 1,4 δισ. δολαρίων. Ήμαστε σε συνομιλίες με τη Γαλλία για την αγορά δύο Φρεγατών αξίας €1,5 δισ. σε μια συμφωνία που αναμένεται να περάσει μέσα σε "εβδομάδες", δήλωσε Έλληνας διπλωμάτης στο EUobserver. Η Κύπρος έχει αγοράσει αξίας € 240 εκατομμυρίων ευρώ αντιπυραυλικά συστήματα από τη Γαλλία.

Οι τουρκικές παραβιάσεις στον αέρα σημειώνονται εν μέσω τουρκικών ναυτικών επιδρομών στα ύδατα της Κύπρου και δηλώσεων για την αλλαγή των θαλάσσιων συνόρων στη Μεσόγειο.

Έρχονται επίσης μετά την αποστολή τουρκικών δυνάμεων που μεταφέρονται για να πολεμήσουν στη Λιβύη και τη Συρία, σε μια ένδειξη αλαζονείας και ενός υπερφίαλου σχεδίου αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από την Άγκυρα.

"Οι προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε στην ευρύτερη περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς της γειτονικής μας χώρας Τουρκίας, μας ωθούν να αναβαθμίσουμε το επίπεδο ετοιμότητας μας", δήλωσε επίσης ο υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. "Αυτή η προσπάθεια, φυσικά, έχει επίσης οικονομικό αντίκτυπο", είπε ο ίδιος απαντώντας εμμέσως στον ανεκδιήγητο σουηδικό ινστιτούτο.

Τι δεν μας είπαν για τις εταιρείες κολοσσούς, τα σχέδια της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο και το "όπλα"  Ελλάδς-Κύπρου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΝΙ, η Total και άλλες εταιρείες όπως η EXXON θα μπορούσαν να προωθήσουν τρομερές οικονομικές αξιώσεις κατά της Τουρκίας βάσει των διεθνών διακρατικών συμφωνιών.

Για παράδειγμα, οι Τούρκοι έδιωξαν το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ το 2018, ενώ τώρα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα διεξάγουν έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί σε Total και ENI. Αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση των υποχρεώσεων παροχής δίκαιης μεταχείρισης (FET) και πλήρους ασφάλειας (FPS), αναφέρουν οι ειδικοί. Δεν είναι μόνο αυτό.

Οι δυσμενείς ενέργειες της Τουρκίας ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις και σε άλλες ξένες επενδύσεις άλλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, των οποίων η αξία θα μπορούσε να υπονομευθεί.

Σύμφωνα με υπόθεση του διεθνούς δικαστηρίου CME εναντίον της Τσεχικής Δημοκρατίας, στην παράγραφο 613, σύμφωνα με τα πρότυπα FET και FPS, αναφέρεται ότι: «το κράτος υποδοχής υποχρεούται να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει τροποποίηση των νόμων του με δράσεις των διοικητικών του οργάνων, με στόχο την επίτευξη της συμφωνηθείσας και εγκεκριμένης ασφάλειας και προστασίας της επένδυσης, ακόμα και από κινήσεις ξένων επενδυτών.

Παρέχοντας δικαιώματα εξερεύνησης στην τουρκική εταιρεία TPAO για ορισμένα από τα ίδια θαλάσσια τεμάχια για τα οποία η Κύπρος είχε προηγουμένως χορηγήσει άδειες εκμετάλλευσης, η Τουρκία ενδέχεται να έχει υποτιμήσει έμμεσα την αξία όλων των ελληνοκυπριακών αδειών εκμετάλλευσης, μειώνοντας έτσι την οικονομική  προστασία των κολοσσών Shell, Kogas, ExxonMobil, Qatar Petroleum, Noble Energy και Delek στην Κύπρο.

Όλα τα κράτη μέλη στις οποίες ανήκουν οι εν λόγω εταιρείες, θα μπορούσαν να καταθέσουν διαιτητικές αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας και να την διαλύσουν στην κυριολεξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εναλλακτικά, η Γαλλία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Κατάρ και η Νότια Κορέα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάσωση της Κύπρου υποβάλλοντας αίτηση για  διαιτησία υπό τη μορφή διπλωματικής προστασίας των εταιρειών τους. Είναι ενδιαφέρον ότι η Ιταλία είναι μία από τις λίγες χώρες που είχε κάνει  “ασφαλιστικά μέτρα” για τις επενδύσεις της, επομένως θα μπορούσε να επαναληφθεί ξανά.

Επιπλέον, Ελλάδα και Κύπρος, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόνες τους, μια ανάλογη διαδικασία προς την Τουρκία, επικαλούμενες την παραβίαση της Συνθήκης του Χάρτη Ενέργειας, καθώς και τα τρία Κράτη (και η Τουρκία) είναι συμβαλλόμενα μέρη σε αυτόν, καθώς η διαφορά σχετίζεται με τον ενεργειακό τομέα.

Σημαντικό πλεονέκτημα μιας τέτοιας πράξης είναι ότι ο αιτών (ή οι εταιρείες ή τα κράτη) μπορούν να ζητήσουν από το δικαστήριο ή τα δικαστήρια να διατάξουν προσωρινά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία, εν αναμονή της διαδικασίας, η Τουρκία δεν θα μπορεί να διεξάγει έρευνα ή έρευνες σε σχέση με τα εν λόγω θαλάσσια οικόπεδα, καθιστώντας περιττή την παρουσία πολεμικών της πλοίων (υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με την εντολή του δικαστηρίου), αλλά αν δεν το κάνει, θα έχει να αντιμετωπίσει ολόκληρη τη Δύση.

Τελικά, αυτές οι πολλαπλές διεθνείς διαιτησίες μπορούν να ασκήσουν μια πίεση, ίση με μια πολεμική συνοδεία, ενώ είναι το πιο ειρηνικό, οικονομικό και έξυπνο εργαλείο. Τόσο καιρό δεν βρέθηκε ένας ειδικός να συμβουλεύσει Ελλάδα και Κύπρο να κάνουν αυτήν την κίνηση, και αν ναι, γιατί δεν προβήκαμε σε κάτι ανάλογο;

Μήπως υπάρχουν πράγματα που είναι προαποφασισμένα για Αιγαίο και Α.Μεσόγειο;

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ