Ελληνοτουρκικά

Οι 4 σύν ένας στόχοι της Τουρκίας για την Αμμόχωστο

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, βραχυπρόθεσμα η τουρκοκυπριακή πλευρά σκοπεύει να «χρησιμοποιήσει» την πόλη για να υποστηριχθεί η τουρκοκυπριακή δεξιά στις εκλογές του Απριλίου. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τα Βαρώσια μπορεί να παίξουν ρόλο σε σχέση με την αλλαγή της βάσης των συνομιλιών στο Κυπριακό, αλλά και για την εξυπηρέτηση των στόχων που έχει θέσει η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στόχος πρώτος

Η πραγματοποίηση του συνεδρίου στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων αποσκοπεί στο να δώσει στήριγμα στους υποψηφίους της τουρκοκυπριακής δεξιάς στις «εκλογές» του ερχόμενου Απρίλη. Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι θα είναι παρόντες στο αυριανό συνέδριο.

Οι δύο θα είναι εκ των ομιλητών κατά την έναρξη του συνεδρίου. Οι άλλοι δύο ομιλητές είναι ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Το ότι η εκδήλωση συνδέεται με τις «εκλογές» του Απρίλη φαίνεται και μέσα από την αντίδραση του δικηγορικού συλλόγου των Τουρκοκυπρίων. Ο Χασάν Εσένταγλι δήλωσε στη «Γενί Ντουζέν» ότι «δεν θεώρησαν σωστό να συμμετάσχουν στην «εκλογική» διαδικασία.

Ανέφερε ακόμα ότι ενημερώθηκε για το συνέδριο πριν από δύο μήνες, του ζητήθηκε να συμμετάσχει, αλλά απάντησε πως «δεν είναι δυνατόν να ετοιμαστεί μια τέτοια εκδήλωση σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Κάτι που ενισχύει την προεκλογική σκοπιμότητα της όλης εκδήλωση.

Στην εκδήλωση δεν προσκλήθηκαν ούτε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ούτε και ο Μουσταφά Ακιντζι. Ο Τουφάν Ερχιουρμάν υποστήριξε πως το θέμα της Αμμοχώστου «αφορά τις αρμοδιότητες του προέδρου».

Στόχος δεύτερος

Η τουρκική πλευρά εδώ και καιρό προβαίνει σε σχεδιασμούς στο θέμα της Αμμοχώστου προκειμένου να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα. Παράλληλα επιδίωξή της είναι να χρησιμοποιήσει και αυτό το ζήτημα στον ευρύτερο σχεδιασμό της για αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι (έναν από τους πρωτεργάτες της προώθησης της πολιτικής της Τουρκίας για Αμμόχωστο), τα όποια βήματα με τα Βαρώσια θα γίνουν μετά τις «εκλογές», προκειμένου –όπως είπε– να μην τύχουν προεκλογικής εκμετάλλευσης.

Είπε ότι κατά τη συζήτηση θα εξεταστούν τα δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη απογραφής και θα αξιολογηθούν από αξιωματούχους της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος.

Στόχος τρίτος

Επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι να προκαλέσει νέα δεδομένα επί του εδάφους σ’ ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα Βαρώσια.

Η τουρκική «Γενί Σαφάκ» έγραψε (μετάφραση ΓΤΠ) πως κατά το συνέδριο «θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της απογραφής και θα διαψευσθούν οι ισχυρισμοί των Ελληνοκυπρίων».

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα εργασιών που άρχισαν πριν έναν χρόνο. Ο γενικός διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Ιμπραχήμ Φατίχ Μπεντέρ ανέφερε πως «η νομική διαδικασία θα συζητηθεί στη βάση των δεδομένων που θα δώσει το ΕΒΚΑΦ».

Με την τοποθέτηση Μπεντέρ είναι εμφανής η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η συζήτηση, μιας και το ΕΒΚΑΦ υποστηρίζει
πως οι περιουσίες στα Βαρώσια είναι στην πλειονότητά τους τουρκικές.

Στόχος τέταρτος

Η Τουρκία βλέπει την Αμμόχωστο και, ειδικότερα, το λιμάνι της πόλης, αλλά και το παρακείμενο αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο, μέσα στους ευρύτερους γεωστρατηγικούς της σχεδιασμούς.

Κατ’ επανάληψη έχει λεχθεί πως στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ναυτικής βάση στην Αμμόχωστο, ενώ παράλληλα προωθείται στο παράνομο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου η δημιουργία μιας αεροπορικής βάσης.

Στον χώρο αυτό η Τουρκία έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ υπήρξαν και δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις στην Τουρκία που μιλούσαν για την αποστολή και μαχητικών αεροσκαφών.

Η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιεί την περιοχή της Αμμοχώστου για τις δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αναμένονται πολλά ακόμα επεισόδια στο σίριαλ της Αμμοχώστου και της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων. Η Λευκωσία, επί του παρόντος, εκτιμά πως τα όσα καταγράφονται το τελευταίο διάστημα έχουν πρωτίστως προεκλογική σκοπιμότητα γι’ αυτό και πρωταγωνιστούν Τατάρ – Οζερσάι. Όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι είναι σ’ αυτούς τους δύο που επενδύει η Τουρκία για να οδηγήσει τις συνομιλίες στο Κυπριακό πάνω σε μια άλλη βάση.

Ετοιμάζουν και άνοιγμα προς κατοίκους

Κίνηση προς τους ιδιοκτήτες ακίνητων περιουσιών στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου θα πρέπει να αναμένεται από τουρκικής πλευράς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ» (πηγή ΓΤΠ), ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά εδώ και 46 χρόνια μια πολιτική (σ. μετ: εννοεί μη στρατιωτική) συνάντηση στην Αμμόχωστο που είναι κλειστή εδώ και 46 χρόνια.

Ανέφερε πως «θα προσκαλέσουμε τους πρώην κατοίκους της Αμμοχώστου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταγραφής, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό που λέμε είναι το εξής: Ανεξάρτητα αν είναι κάποιο Αμερικανός, Εγγλέζος ή Ελληνοκύπριος και έχει περιουσία, ας καθήσουμε να το εξετάσουμε. Ας μιλήσουμε στο πλαίσιο της συμφιλίωσης».

Συνεχίζοντας ο Φεϊζίολγου είπε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 280 υποθέσεις ενώπιον της ‘επιτροπής αποζημιώσεων’. Στόχος μας είναι να διευθετήσουμε αυτές τις περιπτώσεις ‘σφίγγοντας τα χέρια’. Θα σιγουρευτούμε ότι οι αγωγές θα απορριφθούν με το να δώσουμε περιουσία στους ιδιοκτήτες ή με το να τις κάνουμε κατάλληλες για μακρά χρήση».

Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα είπε ότι «το κυπριακό πρόβλημα θα εξαφανιστεί. Θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο για χρήση από πολίτες κάτω από την κυριαρχία της ΤΔΒΚ». Μια τοποθέτηση που δείχνει την πορεία προς την οποία θα κατευθυνθεί η τουρκική πλευρά, ενδεχομένως ευθύς μετά τις «εκλογές» του ερχόμενου Απριλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ