Ελληνοτουρκικά

Aραβικό ΜΜΕ προεξοφλεί κρίση με την Τoυρκία: ''Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος - Ο Ερντογάν θα κλιμακώσει σε Κύπρο-Αιγαίο''

 Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας
 

Ποτέ πριν στο παρελθόν ένα τουρκικό ερευνητικό πλοίο δεν βρέθηκε τόσο κοντά στην Κρήτη και τη Λιβύη για διερευνητικές εργασίες, οι οποίες αποσκοπούν στο να τεθούν οι βάσεις για την οριοθέτηση και την αδειοδότηση της Τουρκίας στις ζώνες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το almonitor.

Η περιοχή ήδη “βράζει” και οι εντάσεις είναι ήδη υψηλές μεταξύ της Άγκυρας και πολλών χωρών, κυρίως της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Αιγύπτου.

"Ένα από τα δύο πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας, το Fatih ή το Yavuz, θα μπορούσε να ενταχθεί μαζί τον Oruc Reis στην περιοχή τους ερχόμενους μήνες”, γράφει το άρθρο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η προσπάθεια της Τουρκίας για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να επεκτείνεται και να επικεντρώνεται στα δυτικά της Κύπρου και στα ΝΑ της Κρήτης, με προέκταση τα υπεράκτια ύδατα της Λιβύης.

Οι προσπάθειες εξερεύνησης στην επίμαχη περιοχή, έχουν συνδυαστεί και με νέες τουρκικές κινήσεις στον πόλεμο της Λιβύης, όπως η συμφωνία Τουρκίας και Σαράτζ για την δημιουργία αεροναυτικής βάσης στην Τρίπολη και αλλού, έχουν σκοπό την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, στα νότια της Ελλάδος.

Σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα στις 14 Ιανουαρίου, το τουρκικό πλοίο σεισμικών ερευνών Oruc Reis, θα διεξάγει σεισμικές έρευνες σε μια περιοχή περίπου 200 μιλίων στα δυτικά της Κύπρου και περίπου 90 μίλια ανατολικά της Κρήτης, συνοδευόμενο από δύο σκάφη υποστήριξης.

Η αποστολή προγραμματίζεται να συνεχιστεί μέχρι τις 10 Απριλίου και βρίσκεται πολύ κοντά στη ζώνη που περιγράφεται στη συμφωνία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), κάτι που σημαίνει ότι η Άγκυρα θα μας έχει σε συνεχή “επαγρύπνηση” μέχρι τον Απρίλιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πλωτό γεωτρύπανο Fatih, βρίσκεται από τις 29 Ιανουαρίου στο λιμάνι Tasucu στη νότια ακτή της Τουρκίας, αναμένοντας εντολές για την επόμενη αποστολή του μετά την ολοκλήρωση των γεώτρησης στο σημείο Magusa-1 της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοανατολική Κύπρο, από τις αρχές Ιανουαρίου.

Το έτερο πλωτό γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, συνεχίζει τις εργασίες γεώτρησης στο σημείο Λευκωσία-1 στη ζώνη G στα νότια της Κύπρου, η οποία βρίσκεται κοντά στο οικόπεδο 8 της ελληνοκυπριακής ΑΟΖ, κοντά όμως και στο κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ.

Κρίνοντας από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ.Ν. Ερντογάν σχετικά με τις φιλοδοξίες της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο, η αποστολή του Fatih ή του Yavuz στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπου ήδη κινείται το πλοίο Oruc Reis, δεν θα αποτελέσει έκπληξη, αναφέρει το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η παρουσία του οποιουδήποτε πλωτού γεωτρύπανου είναι πιθανό να συνοδεύεται από μια ομάδα μάχης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελούμενη από τουλάχιστον μία φρεγάτα, δύο ή τρεις Κορβέτες, και ένα υποβρύχιο.

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες της Άγκυρας για την απόκτηση τρίτου πλωτού γεωτρύπανου συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών με νορβηγικές εταιρείες.

Η Τουρκία έχει ανακηρύξει το  2020 ως έτος "Αφρικής", και είναι πρόθυμη να κάνει χρήση των δυνατοτήτων γεώτρησης της θάλασσας και της εμπειρίας της, ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.

Συνεπώς, η κοινή σεισμική έρευνα και η γεώτρηση στα ύδατα των αφρικανικών χωρών, όπως η Σομαλία, που είναι φιλικές με την Τουρκία, δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη.

Εν τω μεταξύ, οι δραστηριότητες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη, τόσο στο πλαίσιο αποστολών του ΝΑΤΟ, όσο και στο πλαίσιο των διμερών στρατιωτικών δεσμών.

Στις 28 Ιανουαρίου, η εμφάνιση δύο τουρκικών φρεγατών στα ανοικτά της Τρίπολης προκάλεσε αναταραχή στην πρωτεύουσα της Λιβύης και όπως αποδείχθηκε, είχαμε αποβίβαση Τούρκων στρατιωτικών και εξοπλισμού, ενώ είχαμε και αποτροπή μετακίνησης μεταναστών στην ΕΕ.

Η κίνηση αυτή εμφανίζεται ως ένα σιωπηρό μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα στη Γερμανία, ότι με την υποστήριξή της, το GNA και η Τουρκία, θα μπορούσαν να κινηθούν αποτελεσματικά, για να περιορίσουν τη ροή παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη στην Ευρώπη.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι οι προσπάθειες εξερεύνησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες βασίστηκαν ως επί το πλείστον στη διπλωματία των κανονιοφόρων και σε μια  τακτική εκφοβισμού μέχρι τώρα, μετακινούνται σε ένα πιο διπλωματικό έδαφος, όπου η Άγκυρα θα επιδιώξει τη συνεργασία και ενδεχομένως τη δημιουργία μιας συμμαχίας, με ισχυρές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Τυνησία και η Αλγερία, ειδικά τώρα που η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία φαίνεται να οδηγείται σε μείζονες κρίσεις, εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης για την επαρχία Idlib στην Συρία”, τονίζει το άρθρο.

Αυτό το σχέδιο είναι σαφώς αντίθετο με τον συνασπισμό, Ελλάδος, Ισραήλ, Αιγύπτου και Γαλλίας και κινούμαστε σε μια δύσκολη από πολλές απόψεις “στενωπό” στην Α.Μεσόγειο, η οποία μπορεί να φέρει οποιαδήποτε στιγμή “απροσδιόριστες”εξελίξεις.

Το κύριο λόγο όμως θα έχουν σε κάθε περίπτωση  οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες όποτε τους ζητηθεί, θα δράσουν αποτελεσματικά κατά των όποιων επιδιώξεων της Άγκυρας στην περιοχή και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει καλά η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Ν.Πεσκόφ σε Τραμπ: οι μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα έχουν συνέπειες - Δήλωση βόμβα από Ρώσο Αρχικατάσκοπο για την ασφάλεια το 2025

Ο Πεσκόφ ζήτησε ουσιαστικά από τον Τραμπ ισότιμη θέση στο παγκόσμιο σύστημα εξουσίας- Η Ευρώπη θα πληρώσει σίγουρα το...