Μακρόν Μητσοτάκης
Ελληνοτουρκικά

Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μακρόν: ''Ο Ερντογάν παραβιάζει τις αποφάσεις του Βερολίνου''

Την υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο επανέλαβε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για όσα ειπώθηκαν στις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται ένα κοινό στρατηγικό όραμα.

«Σήμερα μπορέσαμε να δούμε πού βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις. Έχουμε ένα κοινό στρατηγικό όραμα για τη Μεσόγειο, που αποτελεί σταυροδρόμι πολιτιστικό που θα βοηθά στην ασφάλεια και την ευημερία».


«Σήμερα μιλήσαμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή» επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στην Ελλάδα: «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Επαναλάβαμε την ανησυχία μας και συζητήσαμε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Εκφράσαμε την ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας και την παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο».

«Δόθηκε κάποιος λόγος που δεν τηρήθηκε» είπε για την Άγκυρα και προανήγγειλε κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις με την ελληνική πλευρά.   

 

Μητσοτάκης: Ευχαριστούμε για τη στήριξη  

 

«Ευχαριστώ τον κ. Μακρόν για τη στήριξη που προσφέρει στην πατρίδα μας. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Η ατζέντα των συζητήσεων ήταν εξαιρετικά πλούσια. Διμερής αμυντική συνεργασία, κλιματική κρίση, μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Σε όλα αυτά έχουμε κοινή αντίληψη με τη Γαλλία. Διαμορφώνουμε έναν οδικό χάρτη για μια στρατηγική σχέση που θα αναβαθμίσει τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας. Προσβλέπουμε σε επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Χθες εκδώσαμε 15ετές ομόλογο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Είναι δείγμα του νέου περιβάλλοντος που οικοδομείται στη χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του.

 

Αρχικό κείμενο

Στα Ηλύσια Πεδία έφτασε στις 14:30 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έγινε δεκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.   

Αυτή την ώρα, οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος, έχουν διευρυμένες συνομιλίες δύο πλευρών στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος

 Στις 15:30 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ. 

Στις 16:30 ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με με επιχειρηματίες, ενώ στις 20:00 θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.   

 

Τι θα ζητήσουν Μητσοτάκης - Μακρόν  

 

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Σάρατζ, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι από τη συνάντηση να δοθεί ένα μήνυμα για το ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό.  

https://www.youtube.com/watch?v=awu14cr7UzY&feature=push-u-sub&attr_tag=DlNEKdmc0BlYBdF6%3A6

Το σχέδιο της Γαλλίας  

 

Με πλοία, μαχητικά RAFALE και SPECIAL OPERATION FORCES το Παρίσι προετοιμάζεται για μόνιμη συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην περιοχή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήδη στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για μεταστάθμευση στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα Γαλλικών RAFALE τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Στόχος είναι να παραμένουν στην αεροπορική βάση για σημαντικό χρονικό διάστημα και να προχωρούν σε συνεκπαίδευση με τα Ελληνικά MIRAGE, αναφέρει το newpost. 

Ήδη ο Γάλλος πρέσβης προανήγγειλε τη μόνιμη παρουσία μιας φρεγάτας FREMM στην Ανατολική Μεσόγειο όπως γράψαμε στο Πενταπόσταγμα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αθήνα αναμένεται να δηλώσει ότι θα επιθυμούσε να δει το Γαλλικό πολεμικό πλοίο μέσα στο Αιγαίο ακόμα και να δένει σε κάποιο Ελληνικό ακριτικό νησί σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και αναγνώρισης από το Παρίσι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αρχιπέλαγος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...