Πολεμικό Ναυτικό

Το σχέδιο της Γαλλίας για Αιγαίο-Α. Μεσόγειο: Η Ελλάδα μπαίνει στον σκληρό ευρωπαϊκό κύκλο άμυνας

Βέβαια για να είμαστε και ρεαλιστές, το Παρίσι θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στην Α. Μεσόγειο. Η εμπλοκή της TOTAL στην Κυπριακή ΑΟΖ θα αποφέρει δισ. στην γαλλική οικονομία, οπότε ο Μακρόν δεν μπορεί να αδιαφορίσει με τις προκλήσεις των Τούρκων. 

Η χώρα μας πρέπει να ''εκμεταλλευεί'' αυτή την συγκυρία, γιατί όπως αποκάλυψε νωρίτερα το Πενταπόσταγμα, οι ΗΠΑ έχουν έχουν άλλους σχεδιασμούς για την περιοχή.   

Πάντως η Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα ''αφηνίασε'' με την παρουσία των Γάλλων στην περιοχή και δημοσίευσε φωτογραφίες με άσκηση γαλλικού ελικοπτεροφόρου με τουρκικά πλοία, με σκοπό να δείξει πως οι Γάλλοι δεν στηρίζουν την Ελλάδα.

Πολλά ΜΜΕ στην Ελλάδα μπερδεύονται. Πρόκειται για ασκήσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Όπως συμμετέχουν και ελληνικές φρεγάτες, έτσι συμμετέχουν ιταλικές και γαλλικές.  

Βέβαια θα έπρεπε να είχαν ήδη πετάξει τους Τούρκους από το ΝΑΤΟ, καθώς οι προκλήσεις της Άγκυρας κατά του Ελληνισμού δεν θα έπρεπε να είχαν αφήσει αδιάφορους τους ''συμμάχους'' μας.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1221507031267446786

Τι αναφέραμε:  

 

''Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Αμερικανός, πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και ο ηγέτης της γειτονικής μας χώρας, συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, δίχως ο Λευκός Οίκος να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου, Τζαντ Ντιρι, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας «συζήτησαν την ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη εμπλοκή αλλά και να διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη».

Παράλληλα Τραμπ και Ερντογάν «συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει η βία στο Ιντλίμπ της Συρίας».  

 Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Ντόναλντ Τραμπ «τόνισε την ανάγκη Τουρκία και Ελλάδα να επιλύσουν τις διαφορές τους στην ανατολική Μεσόγειο».     

 

Το σχέδιο της Γαλλίας    

 

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο ελικοπτεροφόρο Dixmude, το οποίο σήμερα αναμένεται να ενταχθεί στην δύναμη Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών στην Μαγνησία για την Άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020», ο Γάλλος πρέσβης δέχτηκε βροχή ερωτήσεων σχετικά με τα γαλλικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων, όπως αποκάλυψε, η Ελλάδα αποτελεί ένα υποψήφιο προς ένταξη μέλος στον σκληρό ευρωπαϊκό κύκλο άμυνας. «Τα λόγια και η διπλωματία είναι το ένα πράγμα και η πράξη ένα άλλο. Γι’ αυτό θέλουμε ενωμένα έθνη, έτοιμα να πράξουν κάτι τέτοιο» ανέφερε ο κ. Πατρίκ Μεζονάβ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αποκάλυψε, τμήμα αυτού του σχεδίου είναι η μόνιμη παρουσία μίας γαλλικής φρεγάτας FREMM, η οποία θα ενημερώνει έγκαιρα για εξελίξεις και ενδεχόμενες απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η FREMM θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου διακυβεύονται συμφέροντα μείζονος σημασίας» είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας την Τουρκία, για την οποία νωρίτερα είχε αναφερθεί εκτενώς.

Μεταξύ άλλων, ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει την συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι, αύριο Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, είναι και το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στον στενό κύκλο της ευρωπαϊκής άμυνας. Πρόκειται για μία στρατιωτική δύναμη, που δρα στις παρυφές του ΝΑΤΟ, έτοιμη για στρατιωτική επέμβαση όπου κριθεί, αναφέρει το enikos. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία βλέπει με πολύ θετική ματιά την ένταξη της Ελλάδας σε αυτό το νέο κλαμπ, τονίζοντας όμως ότι «θέλουμε πρόθυμα κράτη άσκησης πολιτικής εξαναγκαστικών μέτρων».

Αυτή τη στιγμή ο κύκλος αυτός αποτελείται από 12 κράτη. Υπάρχει η φιλοδοξία ένταξης και της Ελλάδας, κάτι για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει θετική απόκριση και από τους υπόλοιπους. «Δεν πρόκειται για ένα πολιτικό αλλά ένα επιχειρησιακό σχέδιο» κατέληξε ο κος Μεζονάβ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χθες ο Γάλλος πρέσβης σε ερώτηση που τέθηκε στον Γάλλο πρέσβη σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις απειλές για γεώτρηση στο οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και την ολοένα κλιμακούμενη αναθεωρητική στάση στο Αιγαίο, ο Γάλλος πρέσβης δεν μάσησε τα λόγια του και απάντησε ευθέως.

“Είναι γεγονός ότι η Τουρκία επιδεικνύει ακτιβιστική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και πρέπει να δούμε τρόπους αντιμετώπισης γι᾽αυτή την συμπεριφορά” ήταν τα πρώτα λόγια που χρησιμοποίησε για να προσθέσει: “Βρισκόμαστε μπρος σε έναν εταίρο του ΝΑΤΟ που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Εμείς οι Γάλλοι, δια στόματος του Προέδρου Μακρόν, έχουμε πει πως η συμφωνία με την Λιβύη είναι άκυρη. Είναι λόγοι νομικής φύσης γιατί αυτή η συμφωνία αντιβαίνει το δίκαιο της θάλασσας και το δικαίωμα των νησιών να έχουν δική τους ΑΟΖ”.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...