Ελληνοτουρκικά

Αγγ. Συρίγος: Η Τουρκία θέλει υδρογονάνθρακες, όχι λύση του Κυπριακού -Δείτε βίντεο


Στην εκπομπή One Talk μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής πολιτικής, Άγγελος Συρίγος.

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, σχολίασε ότι «η συνομιλία διήρκησε 45’. Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός χρόνος είναι λιγότερος μια και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μιλάει ξένες γλώσσες. Πρόκειται για μισή ώρα πραγματική συνομιλίας. Δεν είναι το μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορείς να αναπτύξεις πολλά θέματα. Θα έλεγα περισσότερο ότι ήταν μια συνάντηση γνωριμίας που η κάθε πλευρά έθεσε τα θέματα που την αφορούν».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό τόνισε πως «εκτιμώ ότι δεν θα μειώσει τις ροές προς την Ελλάδα ο Ερντογάν. Η Τουρκία έχει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες αλλά και πολλούς άλλους μη καταγεγραμμένους. Δεν είναι μεγάλο άνοιγμα οι ροές συγκριτικά με τα μεγέθη, είναι μεγάλο άνοιγμα για εμάς». Ακόμα, αναφέρθηκε στα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. «Από τις 18 Μαρτίου του 2016, οι ροές είναι πάρα πολύ μικρές. Λόγω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Όταν λέμε για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ εννοούμε την προηγούμενη περίοδο. Τον Μάρτιο του 2015 κατέρρευσε το μηχάνημα που κατέγραφε τα αποτυπώματα των προσφύγων όπως έπρεπε. Έως τον Αύγουστο του 2015 δεν έγινε καμία καταγραφή. Έκτοτε υπήρξε γεωμετρική αύξηση των ροών. Υπήρχε μια ιδεοληψία στο ‘’δεν καταγράφουμε κανέναν γιατί όλοι είναι πρόσφυγες’’ και ουσιαστικά άνοιξε έτσι η λεωφόρος. Σ’ αυτό συνετέλεσε και η δήλωση της Μέρκελ, η οποία είχε πει τον Αύγουστο του 2015 ότι ‘’περιμένουμε 800.000 πρόσφυγες στη χώρα μας’’» σημείωσε.

Αναφορικά με το παρόν, γνωστοποίησε πως «από τις 70.000 αιτήσεις ασύλου που εκκρεμούν στην Ελλάδα, πλέον ένας μεγάλος αριθμός αυτών μπορούν να εξεταστούν σε άλλες χώρες». Σχετικά με τη δημόσια συνομιλία Χριστουδουλίδη – Τσαβούσογλου στους διαδρόμους του ΟΗΕ αλλά και για τις προθέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο βουλευτής της ΝΔ, ήταν ξεκάθαρος. «Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, η Τουρκία είπε ότι όλα είναι ανοικτά τα ενδεχόμενα ως προς το Κυπριακό. Φαίνεται μάλιστα πως και ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν θετικός σε αυτό. Χθες ο Χριστοδουλίδης είπε στον Τσαβούσογλου ξέχνα τα άλλα. Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Εκεί θα μείνουμε, αυτό θα συζητήσουμε. Αυτό έχει τη σημασία του σε σχέση και με τους υδρογονάνθρακες. Οι Τούρκοι διεκδικούν τους υδρογονάνθρακες που έχουν βρεθεί και νοτίως της Κύπρου. Εάν είναι κράτος οι Τουρκοκύπριοι όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, τότε δικαιούνται μόνο ότι βρίσκεται μπροστά στις ακτές του. Γι’ αυτό και ο Χριστοδουλίδης είναι σα να του είπε ‘’Θέλεις υδρογονάνθρακες, ενιαίο κράτος η λύση’’» σημείωσε ο κ. Συρίγος.

«Η Τουρκία δε θέλει επίλυση του Κυπριακού. Είδε ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες και θέλει να βάλει χέρι σε αυτούς και να πετύχει συγκεκριμένα πράγματα. Όπως να βάλει μέσα στην διαχείριση των κοιτασμάτων την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου αλλά και ότι φυσικό αέριο βρεθεί να πηγαίνει μέσω Κύπρου στην Τουρκία για τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας» πρόσθεσε. Για το ρόλο των ΗΠΑ στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, τόνισε πως «η Τουρκία σε κάθε βήμα απομακρύνεται από τις ΗΠΑ. Τρεις φορές είπε ο Ερντογάν πρόσφατα ’’θα δώσω στην Αμερική οθωμανικό χαστούκι’’ και οι Αμερικανοί έκαναν πως δεν το άκουσαν. Πήρε S-400 ο Ερντογάν, ναι μεν αλλά η στάση των ΗΠΑ, με τον Τραμπ να του κλείνει το μάτι. Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να μη χάσουν την Τουρκία».

Επιπλέον ο κ. Συρίγος μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κυρίως για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. «Παραμονές εκλογών, υπήρχαν πολλαπλές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που τόνιζαν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αν κυρωθεί η Συμφωνία. Το θέμα είναι τι γίνεται πλέον. Είναι κίνδυνος τα Σκόπια; όχι. Το θέμα είναι ότι διαχρονικά τρίτες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει το Μακεδονικό για να παρέμβουν στην περιοχή» επεσήμανε σχετικά.

«Κίνδυνος θα ήταν να πει για παράδειγμα η Τουρκία στη γειτονική χώρα ‘’εγώ θα σας βάλω στο ΝΑΤΟ και θα σας φτιάξω τον στρατό. Εσείς δώστε μου μια στρατιωτική βάση στα σύνορα με την Ελλάδα’’. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε. Πρέπει να αναλάβουμε αυτό το ρόλο και να αποτρέψουμε μια τέτοια κατάσταση» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
https://www.youtube.com/embed/ck0DRTUPH4w

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ