Εβδομάδα δοκιμασιών και αυξημένης εγρήγορσης των αντανακλαστικών για ακόμα μια φορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς βρίσκονται σε παρατεταμένη επιφυλακή απέναντι στην παραληρηματική και επεκτατική Τουρκία.
Από την μια πλευρά οι προσπάθειες και οι ευσεβείς πόθοι της Άγκυρας για αεροπορική υπεροχή κι από την άλλη η αναμονή - που δεν θα διαρκέσει πολύ - για τη ναυτική οδηγία με την οποία η Τουρκία θα οριοθετεί το θαλάσσιο σημείο στο οποίο θα θελήσει να κάνει έρευνες το δεύτερο σεισμογραφικό «Oruc Reis».
Και στις δύο περιπτώσεις η στρατηγική σκέψη παίζει τον πρώτο ρόλο όπως επισημαίνει ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Η σκέψη αυτή ξεκαθαρίζει το τι θέλει να πράξει η άλλη πλευρά με αποτέλεσμα να σε βρίσκει ένα βήμα πιο μπροστά.
Τα σχέδια της Άγκυρας είναι γνωστά στην περιοχή, και έγινα ακόμα πιο ξεκάθαρα με το επιθετικό παραλήρημα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπροστά από έναν χάρτη της λεγόμενης "Γαλάζιας Πατρίδας", που "τουρκοποιεί" το μισό Αιγαίο και την ανατολική Κρήτη.
Το γεγονός ότι οι ένδοξες Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες για όλα, δεν αναιρεί την απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει σθεναρά και με αμεσότητα τις τουρκικές προκλήσεις. Σε μια περίοδο τόσο έντονης κρίσης, τα λόγια δεν φτάνουν...
Η παρατεταμένη εγρήγορση του Πολεμικού Ναυτικού
Πάνω από τρεις μήνες τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και κυρίως τα πληρώματα των Πολεμικών πλοίων έχουν ξεπεράσει εαυτούς.
Έτοιμα σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο τα πλοία του Ελληνικού Στόλου, παραμένουν σε ετοιμότητες λίγων ωρών για έκτακτο απόπλου, περιπολούν στο Αιγαίο υπερασπιζόμενα την Εθνική κυριαρχία, εμπλέκονται πλέον πιο ενεργά και πάλι στο μεταναστευτικό με τις παράλληλες περιπολίες και γι’ αυτό τον λόγο.
Πίσω από την πρώτη γραμμή επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων βρίσκονται και τα πληρώματα των φρεγατών, όπως αναφέρει το Hellas Journal, με τουλάχιστον τρία διαφορετικά πλοία να είναι σε πλήρη ετοιμότητα απόπλου εφόσον απαιτηθεί.
Αυτό θα συμβεί αναλόγως της ναυτικής οδηγίας που αναμένεται να εκδοθεί από την Τουρκία. Η NAVTEX αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανωτάτων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού θα έχει συντεταγμένες οι οποίες θα ορίζουν ένα ακόμη θαλάσσιο τμήμα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ο μόνος προβληματισμός που παραμένει ζωντανός είναι μήπως η ναυτική οδηγία και το «Oruc Reis» επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που είχαν φτάσει στο Ελληνικό επιτελείο περί τα μέσα Ιουνίου, πληροφορίες που μιλούσαν για προσπάθεια ερευνών και σε τμήματα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εκεί που τέμνεται με την Κυπριακή.
Μέσα στον Ελληνικό σχεδιασμό, υπάρχουν ορισμένοι άσσοι που βρίσκονται καιρό τώρα σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή την οποία επιτηρούν με τον δικό τους τρόπο.
Η Επιφυλακή της Πολεμικής Αεροπορίας και η αεροπορική υπεροχή
Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι επιφυλακές στην Πολεμική Αεροπορία έχουν αυξηθεί, και οι λόγοι είναι δυο.
Ο πρώτος έχει να κάνει με τις παραβιάσεις της περασμένης εβδομάδας που αυξήθηκαν, με αποκορύφωμα τις 19 αερομαχίες σε περιοχές από Νότια της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο.
Η Τουρκία διαθέτει ένα πλεονέκτημα, ότι αυτή επιλέγει ποια ώρα του 24ωρου θα παραβιάσει το FIR Αθηνών, με την Ελλάδα να βρίσκεται πάντα σε άμυνα και ν’ αντιμετωπίζει κάθε αεροσκάφος που εισέρχεται ως το άγνωστο ίχνος.
Η αύξηση των τελευταίων ημερών στο επίπεδο των παραβιάσεων και των αερομαχιών, επειδή κανείς δεν γνωρίζει αν θα επαναληφθεί, με αρκετούς ιπταμένους να λένε πως θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι στο ίδιο έργο θεατές, οδήγησε στην επιβεβλημένη αύξηση των ετοιμοτήτων με σκοπό την άμεση απάντηση στις όποιες κινήσεις κάνουν οι γείτονές μας.
Σε δεύτερο βαθμό, οι αεροπορικοί σχηματισμοί της Τουρκίας έδειχναν ότι έχουν σκοπό να προασπίσουν αεροπορικώς το «Oruc Reis», όπου αυτό πραγματοποιήσει την έρευνά του.
Εφόσον θελήσει να το κάνει και εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας υπό την ίδια μορφή που το έζησαν οι Έλληνες αεροπόροι στο κεντρικό-ανατολικό Αιγαίο, τότε είναι πολύ λογικό να υπάρχουν περισσότερα έτοιμα αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία ώστε αν απαιτηθεί να πετάξουν κι εκείνα πάνω από την ανοιχτή θάλασσα.