Γεωπολιτικό πόκερ για γερά νεύρα λαμβάνει χώρα τα τελευταία 24ωρα. Οι ΗΠΑ φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες έχουν κάνει μία στροφή στο ζήτημα της Τουρκίας, καθώς βλέπουν πως η Άγκυρα πέφτει στην αγκαλιά της Μόσχας.
Είναι κάτι που ενοχλεί σφόδρα την Ουάσιγκτον και θα κάνουν ότι μπορούν για να μην το επιτρέψουν. Οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα σήμερα με τους PATRIOT, ξεκαθαρίζοντας όμως πως θα παραδοθούν, μόνο εάν και εφόσουν η Άγκυρα δεν παραλάβει τους S-400.
Η Τουρκία λοιπόν καλείται να επιλέξει και σίγουρα η απόφαση θα είναι δύσκολη. Υπάρχει όμως περίπτωση να δούμε να παραλαμβάνει και S-400 και PATRIOT; Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο.
Μάλιστα, εδώ και λίγες ώρες λαμβάνουν χώρα κοσμογονικές αλλαγές, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα, θα αποσυρθούν από την Συρία. Μία κίνηση που ευχαριστεί ιδιαιτέρως την Άγκυρα, θα λέγαμε ένα δώρο του Τραμπ στον Ερντογάν και μία μεγάλη νίκη του Πούτιν.
Οι ΗΠΑ λοιπόν, σαν υπερδύναμη, κοιτάει τα συμφέροντά της και προσπαθεί να ικανοποιήσει τους συμμάχους της. Όμως το ζήτημα είναι να μην βρεθεί η Ελλάδα και πάλι στο καναβάτσο, διότι η Ουάσιγκτον είχε στείλει άλλα μηνύματα το τελευταίο διάστημα.
Πάντως όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί με βάση το διεθνές δίκαιο την δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά... και της Τουρκίας.
Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στην Ουάσιγκτον Θανάση Τσίτσα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το αν υποστηρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί την δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με βάση την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ απάντησε:
«Η θέση των ΗΠΑ παραμένει σαφής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη νόμιμη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας από χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Εδώ αναφέρει και την Τουρκία, άρα οι ΗΠΑ προσπαθούν να μοιράσουν την τράπουλα. Πάμε για μοιρασιά κοιτασμάτων;
«Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα κάθε χώρας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της».
Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ΑΝΤ1 δεν γίνεται αναφορά στην Σύμβαση του 1982 του ΟΗΕ, αλλά δεν υπάρχει και αρνητική τοποθέτηση παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήταν ένα από τα 5 κράτη (το Ιράν, η Συρία, η Βόρειος Κορέα και η Τουρκία) που δεν ψήφισαν υπέρ της νέας Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 και από τότε αρνούνται να προσχωρήσουν και παρότι χρησιμοποιούν διάφορα άρθρα της Συνθήκης που θεωρούν ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.
Επίσης σε ερώτηση σχετικά με τον αγωγό ΕastMed και αν έχει αλλάξει θέση η αμερικανική διπλωματία καθώς στο παρελθόν είχαν υποστηρίξει Αμερικανοί αξιωματούχοι –πρώην ΥΦΥΠΕΞ Μάθιου Μπράιζα- ότι ο εν λόγω αγωγός από το Ισραήλ και την Κύπρο θα πρέπει να περάσει από την Τουρκία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαινούν την πρόοδο της Ελλάδας σε ενεργειακά έργα για την επέκταση της περιφερειακής διασύνδεσης ώστε να συμπεριληφθεί ο διευρυμένος τερματικός σταθμός LNG Ρεβυθούσας, ο αγωγός Trans-Adriatic και ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας και υποστηρίζουν την πρόσθετη υποδομή σχεδιασμένη με στόχο τη διαφοροποίηση των δρομολογίων και των προμηθειών του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και του αγωγού EastMed, όπου είναι εμπορικά εφικτό».
Η πιο σημαντική δήλωση όμως έγινε σήμερα από τον Α/ΓΕΕΘΑ Αποστολάκη, ο οποίος είπε αλήθειες, που δεν κατάλαβαν πολλοί.
«Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση».
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ακόμη πως «Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία».
Ενώ ξεκαθάρισε πως πρώτο μέλημα της Ελλάδας είναι η εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή: «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φθάσουμε έως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί», είπε ο Ναύαρχος Αποστολάκης.
Το σημαντικότερο ήταν ότι επεσήμανε πως «κανένας δεν πρόκειται να πολεμήσει δίπλα μας, αν χρειαστεί». Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όσοι πιστεύουν ότι σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια των Τούρκων …θα ρθουν κάποιοι να μας σώσουν!
Σίγουρα δεν έγινε τυχαία η δήλωση, καθώς ο Αρχηγός γνωρίζει πολλά. Όπως επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως εάν γίνει κάτι στο Αιγαίο, αυτό θα εξελιχθεί γρήγορα, καθώς στόχος της Άγκυρας είναι να μας βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εκεί οι μεγάλες δυνάμεις θα είναι μόνο ουδέτερες!