Τα δίνουν στην κυριολεξία όλα οι Τούρκοι σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ έχοντας σκοπό να υλοποιήσουν πιθανόν ακόμη και διπλή γεώτρηση σε δύο περιοχές, για οριοθετήσουν την δική τους ΑΟΖ, η οποία, σύμφωνα με τον Τούρκο ναύαρχο "συναντά" αυτής της Λιβύης!
Ο ένας στόχος της Άγκυρας είναι στα όρια του Ν. Αιγαίου (Δωδεκάνησα) και ο άλλος στην κυπριακή ΑΟΖ στα οικόπεδα 5, 6, 7 με στόχο να υφαρπάξουν θαλάσσιες περιοχές στην κυριολεξία από το πουθενά.
Στην πρώτη περίπτωση στοχοποιείται από τους Τούρκους η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο, Κάσο και Κρήτη και στην δεύτερη η κυπριακή ΑΟΖ στα βόρεια του νησιού σε συγκεκριμένα θαλάσσια οικόπεδα, σύμφωνα και με τον ελληνικό τύπο και ειδικούς.
Ο Ερντογάν δεν θέλει μόνο μερίδιο και μάλιστα μεγάλο στην «πίτα» των υδρογονανθράκων αλλά επιδιώκει να διαλύσει πάση θυσία την συμμαχία της Ελλάδος με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, διότι αυτή «στραγγαλίζει» την χώρα του στην Α.Μεσόγειο.
Άλλωστε, «φρένο» στις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είχαν στόχο να βάλουν Ελλάδα και Αίγυπτο, μετά την κοινή απόφασή τους να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό - το πιθανότερο μέχρι το τέλος του 2018 - σε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Αυτό το γνωρίζει καλά ο Τούρκος πρόεδρος.
Το διακύβευμα για τους Τούρκους λοιπόν θα είναι να υλοποιήσουν γεώτρηση σε αυτά τα δύο σημεία για να διασπάσουν την ελληνική, κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Μιλάμε για ένα τρομερής εμπνεύσεως σχέδιο το οποίο μας γνωστοποιήθηκε ουσιαστικά χθες και επιβεβαιώνεται σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο μας με τίτλο (Τα παίζει όλα για όλα ο Ερντογάν: Η Άγκυρα αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία σε Κρήτη–Δωδεκάνησα: Ενισχύει εσπευσμένα το οπλοστάσιο της με νέα ΑΝΚΑ), με το οποίο είχαμε επισημάνει ότι «οι Τούρκοι μετά την απελευθέρωση του πάστορα, ξεκινούν την υπεράσπιση και της Λιβυκής ΑΟΖ, διότι εκεί θα συνορεύει κατ’ αυτούς η τουρκική ΑΟΖ που θέλουν να επιβάλλουν αρχής γενομένης των Δωδεκανήσων στα οποία δεν θεωρούν ότι έχουν θαλάσσια αποκλειστική ζώνη».
Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέδριο τόνισε: «αυτό που θέλει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο είναι το δικαίωμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που είναι τελικά και δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων ενώ δεν πρόκειται να ρίξουμε κανέναν», (σε μια διάθεση για τουρκικά χουβαρνταλίκια).
Οι δηλώσεις του υλοποιήθηκαν σε Συμπόσιο στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας.
Στην εναρκτήρια ομιλία του συμποσίου ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι: "Το πέρασμα στον νέο αιώνα για την Τουρκία είναι γεγονός, καθώς και ότι η χώρα μας έχει λόγο στις παγκόσμιες εξελίξεις, χωρίς να αποδέχεται πλέον μονομερείς αποφάσεις, ειδικά των ΗΠΑ.
Στην συνέχεια ο ίδιος επικεντρώθηκε στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο που αποτελούν στόχο της κυβέρνησης του ειδικά το τελευταίο διάστημα.
«Η ανησυχία μας είναι κοινή με τα δικαιώματα του πλούτου εδώ», είπε ο Τσαβούσογλου, «η ελληνική πλευρά της Κύπρου έγινε δεκτή ως το μοναδικό μέλος της ΕΕ στο νησί και τα προβλήματα έχουν γίνει από τότε ακόμα πιο περίπλοκα.
Για χρόνια στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο νησί, η ΕΕ είναι παρατηρητής.
Οι Ελληνοκύπριοι ως μέλη της ΕΕ όμως δεν θα εξακολουθούν μονομερώς να αναζητούν υδρογονάνθρακες σε όλο το νησί.
Αυτό το λέμε και στην ΕΕ ξεκάθαρα πλέον.
Δεν θα επιτρέψουμε το έλεγχο όλων των ενεργειακών αποθεμάτων σε όλο το νησί από τους Ελληνοκύπριους. Είμαστε υπέρ της ανταλλαγής, αλλά η ελληνική πλευρά το αρνείται με δικαιολογίες.
Εμείς λέμε εδώ τώρα ότι ερχόμαστε για να εγγυηθούμε σε αυτό το στάδιο τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Εφόσον λοιπόν έχουμε μια τέτοια πρόθεση, ποια θα είναι τα μειονεκτήματα;
Λέμε ότι δεν επιτρέπουμε μονομερείς εργασίες. Εκτός από την παρεμπόδιση την οποία μπορούμε να κάνουμε (στα πλοία που κάνουν έρευνες στην Κύπρο), θα προστατεύσουμε με όλους τους τρόπους τον τουρκοκυπριακό λαό.
Αγοράσαμε την πλωτή πλατφόρμα μας. Με αυτήν η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη από την άλλη πλευρά, που ανήκει στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, μετά από πρόσκληση της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Το πρόβλημά μας δεν είναι να πολεμήσουμε με κανέναν. Το πρόβλημά μας με τους Ελληνοκυπρίους είναι να μοιραστούμε τον πλούτο εδώ.
Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει επίσης, ότι ούτε η Τουρκία ούτε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να απεμπολήσουν τα δικαιώματα τους. Από αυτή την άποψη, θα συνεχίσουμε το έργο μας με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», κατέληξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Πρόκειται για δηλώσεις μανιφέστο κατά της Κύπρου, με τις οποίες προειδοποιείται Ελλάδα και Κύπρος ότι τέλος Οκτωβρίου το τουρκικό τρυπάνι «Φατιχ», μαζί με πλοία σεισμικών ερευνών και στολίσκο του τουρκικού ναυτικού θα επιχειρήσουν να «καρφώσουν» την τουρκική σημαία στην κυπριακή ΑΟΖ και πιθανόν και στο Ν.Αιγαίο.
Εμείς υπενθυμίζουμε όμως ότι χθες, όλως τυχαίως πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της στρατιωτικής ηγεσίας του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), στο «ΧΑΝΙ ΧΑΤΖΗΓΩΓΟΥ», στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.
Επίσημα, σκοπός ήταν να τιμηθεί η ιστορική επέτειος της Μάχης του Σαραντάπορου, στο χώρο του ιστορικού στρατηγείου το 1912, ανεπίσημα αποστάλθηκε "μήνυμα" στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία σχετικά με τις εξελίξεις μετά την απόφαση για δράση του πλωτού γεωτρύπανου φατίχ στην Κύπρο.
Η συγκεκριμένη μάχη αποτελεί την πρώτη νικηφόρα επιχείρηση της Ελλάδας στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο κατά των Τούρκων.
Νομίζουμε λοιπόν ότι το «μήνυμα» της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας να έφτασε στην Άγκυρα, η οποία εκτιμά συνεχώς με αλαζονικές διαθέσεις ότι θα μπορεί να παίξει «μόνη της» σε Αιγαίο και Κύπρο χωρίς να υπολογίζει τον ισχυρότατο ελληνικό στρατό.