Ελληνοτουρκικά

Τουρκική επίθεση για συνολική αναθεώρηση του status quo του Αιγαίου: Τι λένε για Θάσο και "κλεμμένα" πετρέλαια...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Στο πλαίσιο αναθεώρησης ολόκληρου του status quo που διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπάινουν στο μικροσκόπιο οι σχέσεις των δύο χωρών από την εποχή των δύο βαλκανικών πολέμων μέχρι την συνθήκη της Λωζάνης και την Βέρνη το 1976. Οι Τούρκοι προσπαθούν να βρουν «νομικές δικαιολογίες» , για να απαιτήσουν άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό  ο πρώην Τούρκος γενικός γραμματέας του υπουργείου άμυνας Umit Yalım , έδωσε ένα μανιφέστο τουρκικού αναθεωρητισμού με το οποίο αμφισβητεί ωμά όλες τις δραστηριότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο, μετά το Β 'Βαλκανικό Πόλεμο και την διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τις έξι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία,  Βρετανία,  Γαλλία,  Ιταλία, Ρωσία), για τα νησιά του Αιγαίου.

Με κοινό ψήφισμα της 13ης  και 14ης Φεβρουαρίου  του 1914, ο ίδιος  υπενθύμισε επίσης στην Ελλάδα την αναφορά της συνθήκης ως προς τα δικαιώματα της  Τουρκίας.

«Σύμφωνα με την συνθήκη αυτή του Λονδίνου αλλά και της Λωζάνης , τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος δόθηκαν στην Τουρκία ενώ τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου δόθηκαν στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της μη χρήσεως για στρατιωτικούς σκοπούς», τόνισε ο  Yalım, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είχε την πλήρη κυριαρχίας τους .

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρώην αξιωματούχο , η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, με το άρθρο 12 και η συνθήκη του Λονδίνου στις 13 του Φεβρουαρίου 1914 η οποία συναποφασίστηκε από τις τότε έξι Μεγάλες Δυνάμεις δείχνει ότι , «η Ελλάδα δεν κατέχει την απόλυτη κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά μπορεί μόνο να τα χρησιμοποιεί έχοντας μόνο δικαίωμα κατοχής τους.

Δηλαδή ομιλούμε για (κατοχή) η οποία χορηγήθηκε στην Ελλάδα το 1923 με την συνθήκη της Λωζάνης και όχι κυριαρχία σε : Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Άγιος Ευστράτιο, Λέσβο, Ψαρά, Χίο, Σάμο διότι η συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη των νησιών αυτών ανήκει στην τουρκική Δημοκρατία.

Στα προαναφερθέντα νησιά, ότι έχει σχέση με τις θαλάσσιες περιοχές που τα περιβάλλουν , φυσικό αέριο, όλα τα είδη ψαριών και άλλα πλάσματα, έχει δικαιώματα και η Τουρκία. Τα τουρκικά  στρατιωτικά αεροσκάφη, μπορούν να πετούν πάνω από τα νησιά, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο,  Άγιο Ευστράτιο  χωρίς περιορισμούς σε σχέση και με τα χωρικά ύδατα των νησιών αυτών», είπε ο ίδιος.

"Τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν πετούσαν πριν από το 2002, πάνω από Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο , ούτε τουρκικά πλοία εισέρχονταν στα χωρικά ύδατα των νησιών αυτών, αλλά όταν ήρθε στην εξουσία η κυβέρνηση του κόμματος AKΡ, έδειξε με την στάση της την δική της φιλοσοφία στην εξουσία" , δήλωσε και  συνέχισε ο Yalım:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα στις 11 του Νοέμβρη, 1976 στην Βέρνη ήρθαν σε μια καταρχήν συμφωνία . Σύμφωνα με την συναίνεση που επετεύχθη εκεί, η  Ελλάδα δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες της πέραν των χωρικών υδάτων της .

Η Ελλάδα το 1987, κινήθηκε πέραν των χωρικών υδάτων της Θάσου δημιουργώντας μια επιχείρηση εξερεύνησης πετρελαίου .

Η Ελλάδα οφείλει να συμμορφώνεται σε σχέση με την Βέρνη και να διακόψει την εξερεύνηση πετρελαίου. Εάν ο Ερντογάν και το ΑΚΡ , είχαν κινηθεί εναντίον της επέκτασης των ερευνών  της ελληνικής ενεργειακής εταιρείας Energia  το 2015 στην Θάσο, δεν θα ξεκινούσαν  έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή αυτή.

Η Ελλάδα στην Βέρνη αποδέχθηκε την «κοινή αντίληψη» για το νησί της Θάσου ότι είναι εκτός των χωρικών της υδάτων, κατά παράβαση της τουρκικής εδαφικής ακεραιότητας.

Η εταιρεία Energia στον  Πρίνο εκμεταλλεύεται  πετρελαιοπηγές που απέχουν 8 χλμ. από τη Θάσο και 18 χλμ. από τις βόρειες ακτές της Ελλάδας.

Ο πετρελαιοπηγές λοιπόν είναι στα τουρκικά χωρικά ύδατα της Θάσου και όχι εντός των 6 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η εταιρεία αύξησε τον αριθμό των πετρελαιοπηγών.

Μέχρι το 2017, εξάγονταν 3,823 βαρέλια αργού πετρελαίου  καθημερινά σε 11 πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Υπάρχουν 111 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαϊκών αποθεμάτων στα χωρικά ύδατα της Θάσου, σύμφωνα με σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Αυτά είναι στην ουσία κλεμμένα αποθέματα πετρελαίου από την τουρκική Δημοκρατία», κατέληξε ο ίδιος.

Τρελές δηλώσεις και πράγματα ή άκρως επικίνδυνη τουρκική εξωτερική πολιτική;

Η ουσία  είναι με όλα αυτά ότι,  η Άγκυρα και το κατεστημένο των νέο-οθωμανών αλλά και των κεμαλιστών θεωρεί όλες αυτές τις αστήρικτες , φανταστικές και ανόητες μέχρι τρέλας «θεωρίες» των ειδικών  απαιτεί ουσιαστικά "συνδιαχείρηση του Αιγαίου με σκοπό την ενεργειακή εκμετάλλευση".

Αν δεν το επιτύχει ο Ερντογάν με τα  «παραμύθια της χαλιμάς» που πλασάρει  ο πάσα ένας Τούρκος αξιωματούχος , τότε κάποια στιγμή θα κινηθεί με  τα όπλα του για να τα υφαρπάξει διαπράττοντας και το μοιραίο σφάλμα...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Ν.Πεσκόφ σε Τραμπ: οι μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα έχουν συνέπειες - Δήλωση βόμβα από Ρώσο Αρχικατάσκοπο για την ασφάλεια το 2025

Ο Πεσκόφ ζήτησε ουσιαστικά από τον Τραμπ ισότιμη θέση στο παγκόσμιο σύστημα εξουσίας- Η Ευρώπη θα πληρώσει σίγουρα το...