Ελληνοτουρκικά

Ιδού η αλήθεια: Γιατί ο Ερντογάν περνά από τις «γκρίζες ζώνες» στην πολεμική ρητορική

Κλιμακώνει ποιοτικά την απειλή προς την Ελλάδα η Αγκυρα. Ενώ μέχρι πρότινος οι τουρκικοί «κουτσαβακισμοί» είχαν ως στόχο το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, τώρα, ευθέως, διά στόματος μάλιστα Ερντογάν, η Ελλάδα ταυτίζεται απολύτως με το κουρδικό στοιχείο στη Συρία, το οποίο ήδη δέχεται τουρκική στρατιωτική επίθεση και στοχοποιείται ακόμα και πολεμικά.

Πρόκειται για μια θεαματική κλιμάκωση της επιθετικότητας της Αγκυρας, η οποία, άκρως ενοχλημένη, βλέπει την Αθήνα να προωθεί τις θέσεις της στα Βαλκάνια και να προσπαθεί να κλείσει ανοικτά «μέτωπα» με την Αλβανία και τα Σκόπια, με στόχο να αποκατασταθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος της στην περιοχή.

Οι κινήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις έως τώρα -μη επιτυχημένες- στρατιωτικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην κουρδική περιοχή της Συρίας, Αφρίν, αλλά και η ραγδαία υποτροπή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο κουρδικό στοιχείο, έχουν προκαλέσει πρωτοφανή εκνευρισμό -σε σημείο παροξυσμού- στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος, εκτός των άλλων, φαίνεται να αντιμετωπίζει και αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας.

Να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή Αφρίν, εδώ και μερικές εβδομάδες, κοινή πεποίθηση σε διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, ήταν ότι, εάν δεν πήγαιναν καλά, το σενάριο να εξαγάγει η Τουρκία αυτό το πρόβλημά της στο Αιγαίο και την Κύπρο ήταν πολύ πιθανό.

Εως τώρα, ως γνωστόν, ο τουρκικός στρατός έχει πολύ μεγαλύτερες απώλειες από τις μερικές δεκάδες νεκρών που έχουν ανακοινωθεί, έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα στην πολεμική τεχνολογία του, ενώ συνεχώς στέλνονται στην περιοχή μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις απ’ όλη τη χώρα και, βέβαια, από τις μεγάλες μονάδες στα σύνορα με τη χώρα μας.

Πολλές από τις τελευταίες έχουν χαρακτηριστεί ως μονάδες «ανεπιθύμητων», επειδή πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, και στέλνονται στις κουρδικές περιοχές ως «κρέας για τα κανόνια».

Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, ανέπαφες παραμένουν οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις και το Λιμενικό στο Αιγαίο.

Σκηνικό κρίσης και στην κυπριακή ΑΟΖ
Σκηνικό σοβαρής κρίσης στήνει η Τουρκία στην Κύπρο, προσπαθώντας να σταματήσει τις γεωτρήσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Τουρκικά πολεμικά εμπόδισαν το ιταλικό πλοίο-πλατφόρμα που μεταφέρει το γεωτρύπανο για τις έρευνες, προκαλώντας την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την ενόχληση της Ιταλίας.

Ομως, η Ιταλία βάζει και την Τουρκία «στο παιχνίδι» των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, μιλώντας για «κοινά αποδεκτή λύση». Η δήλωση ανήκει στην υπουργό Αμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι, η οποία τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την τουρκική πλευρά. Η Ιταλίδα υπουργός συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες και άφησε να εννοηθεί ότι μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό της, τον οποίο είχε συναντήσει και στη Ρώμη πριν από λίγες ημέρες. «Ανοίξαμε όλες τις διπλωματικές οδούς για να φτάσουμε σε λύση κοινής αποδοχής, ελπίζουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε η Πινότι. Οι ιταλικοί τόνοι για το ζήτημα ήταν ηπιότεροι σε σχέση με αυτούς του υπουργού Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος είχε ζητήσει από την Τουρκία την άμεση επίλυση της αντιπαράθεσης.

Το ιταλικό πλοίο «SAIPEM 12000» της εταιρίας ενέργειας ENI εμποδίστηκε από τουρκικά πλοία που ουσιαστικά κατέλαβαν το θαλάσσιο οικόπεδο 3 στην κυπριακή ΑΟΖ, κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλία είχε διατάξει φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ να πλεύσει προς την περιοχή.

Το τουρκικό ναυτικό έχει δεσμεύσει μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου μια θαλάσσια ζώνη που γειτνιάζει με την περιοχή όπου πρόκειται να γίνουν οι γεωτρήσεις, εξαγγέλλοντας ότι θα προβεί σε ασκήσεις. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε την Κύπρο να μην προβεί σε «καιροσκοπικές» ενέργειες στην αναζήτηση υδρογονανθράκων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι καταβάλλει με ψυχραιμία προσπάθειες «για την επίλυση της κρίσης διά της διπλωματικής οδού». Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε δύο NAVTEX (Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους) για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές νότια και βόρεια του οικοπέδου 3, δεσμεύοντας περιοχή έκτασης 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Τελικά, φυτρώνουν ανεμογεννήτριες στα καμένα-Καταγγελίες για δημιουργία Αιολικού Πάρκου στους βιότοπους του Μαυρόγυπα μόλις ένα χρόνο από την πυρκαγιά στη Δαδιά

Η Ορνιθολογική Εταιρεία και η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης στη σχετική τους ανακοίνωση ζητούν από την...