Παραμονή της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις μειονοτικές περιοχές της Βορείου Ηπείρου, ο Αλβανός Πρόεδρος προκαλεί τον Ελληνισμό "διατάσσοντας" την υποστολή της ελληνικής σημαίας από το Δημαρχείο του Δήμου Φοινίκης. Εν μέσω της αυξανόμενης συνεργασίας Αλβανίας-Τουρκίας αλλά και της άρνησης της Αθήνας να αναγνωρίσει το Κόσοβο που βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης, οι αλβανικές προκλήσεις αναμένεται να κορυφωθούν.
Ο Μπαϊράμ Μπεγκάι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Δήμο Φοινίκης και φτάνοντας στο Δημαρχείο αρνήθηκε να εισέλθει στο κτίριο για την συνάντηση με το Δήμαρχο της περιοχής καθώς κυμάτιζε η ελληνική σημαία μαζί με την αλβανική, όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες για την επίσημα αναγνωρισμένη μειονοτική ζώνη.
Η συνάντηση όπως μεταδίδει το epiruspost.gr, δεν έγινε ποτέ με τον Αλβανό πρόεδρο να συνεχίζει την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής. Νωρίτερα ο Μπαϊράμ Μπεγκάι είχε βρεθεί στο Αλύκο των Αγίων Σαράντα για κατάθεση στεφάνου στο μνημείων τεσσάρων Βορειοηπειρωτών που δολοφονήθηκαν πριν 32 χρόνια στα σύνορα, κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ελλάδα.
Και εκεί ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαίτησε την υποστολή και την απομάκρυνση της ελληνικής σημαίας. Οι τοπικές αρχές, συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις του, γεγονός το οποίο προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της μειονότητας.
Κι αυτό γιατί αφενός ο Αλβανός πρόεδρος γνώριζε την ιστορία του Αλύκου και της δολοφονίας των τεσσάρων νέων, όπως γνώριζε ότι το μνημείο αποκαταστάθηκε στη σημερινή του μορφή με χορηγία της ελληνικής βουλής.
Σημειώνεται ότι κανένας Αλβανός πολιτικός ή πολιτειακός παράγοντας δεν είχε εγείρει τέτοιες αξιώσεις περιοδεύοντας στις επίσημα αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές.
Η μαρτυρία
Το στέλεχος της ελληνικής εθνικής μειονότητας Λεωνίδας Παππάς που είχε προσκληθεί από τις αλβανικές αρχές να συμμετάσχει σε γεύμα που θα παρέθετε ο Αλβανός πρόεδρος δεν προσήλθε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρωτοφανείς αξιώσεις του.
Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook εξήγησε ότι η συμπεριφορά του Αλβανού προέδρου ήταν η πλέον προσβλητική απέναντι στην πιο νομοταγή κοινότητα αυτής της χώρας.
Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς αναφέρει:
Εξέλαβα ως τιμητική την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας να συμμετέχω σε γεύμα που θα παρέθετε ο ίδιος σήμερα το μεσημέρι με διανοούμενους (εντός η εκτός εισαγωγικών) της Ελληνικής Μειονότητας.
Τελικά αρνήθηκα να συμμετέχω γιατί θεωρώ προσβλητική την συμπεριφορά του απέναντι στην πιο νομοταγή κοινότητα αυτής της χώρας.
Το πρωτόκολλο της επίσκεψης του Π.τ.Δ Bajram Bekaj προέβλεπε τα ακόλουθα:
- Επίσκεψη στο Δημαρχείο Φοινίκης
- Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Πάρκο της Φοινίκης
- Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας στην πλατεία του Αλύκου- αναγνωρισμένοι με Προεδρικό Διάταγμα (1994)
- Γεύμα με διανοούμενους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας
Η Προεδρική ακολουθία , παράκαμψε την επίσκεψη στο δημαρχείο, χωρίς να δοθούν επίσημα εξηγήσεις αλλά όπως μας μεταφέρθηκε ο Πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η Ελληνική Σημαία που είναι πάντα αναρτημένη στο κτήριο του δημαρχείου μαζί με την Αλβανική καθώς είναι από τους αναγνωρισμένους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Κάτοικοι του χωριού Αλύκου και μαθητές του σχολείου με παραδοσιακές ενδυμασίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο. Κάποια στιγμή είδαμε με έκπληξη την Δημοτική Αστυνομία να αφαιρεί την αλβανική και ελληνική σημαία από το μνημείο. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό προκάλεσε αναβρασμό στους παραβρισκόμενους. Οι γονείς πήραν τα παιδιά τους αρνούμενοι να τιμήσουν έναν πρόεδρο που δεν σέβεται τα αναγνωρισμένα από το ίδιο το αλβανικό κράτος σύμβολα μας.
Στο άγριο πολιτικό κλίμα της Αλβανίας η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν και παραμένει υπόδειγμα νομιμότητας. Δεν ανέχεται όμως να προσβάλλονται τα δικά της σύμβολά και κεκτημένα όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας, τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες Διεθνείς Συμβάσεις.