Σ’ ένα πιο δυναμικό ρυθμό κινούνται αυτή την περίοδο οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδος, όσον αφορά το σοβαρό θέμα του περιουσιακού ζητήματος στις παράκτιες περιοχές της Αλβανίας και εν γένει όλη την ιδιοκτησία των γηγενών κατοίκων της Χιμάρας.
Έπειτα από επιμονή της Ελλάδας ως προς τους όρους τους οποίους θα πρέπει να πληροί η Αλβανία για να προσχωρήσει στους κόλπους της Ε.Ε., συμπεριλήφθη και η επίλυση του Περιουσιακού της Χιμάρας με δίκαιους όρους. Όπως αναφέρεται στο himara.gr, επιπλέον στους 15 όρους που έχει θέσει ως προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας, προστίθεται και το δικαίωμα ως προς την ελευθερία τους εθνικού προσδιορισμού από τα μέλη της Ε.Ε.Μ., αλλά και των λοιπών μειονοτήτων της χώρας.
Η εφαρμογή όλων των όρων, θα συντελέσει στην επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μέσω αυτού η Αλβανία θα πρέπει να θεσπίσει την πλήρη εφαρμογή του Νόμου περί Μειονοτήτων. Ενώ η σύνταξη του σχεδίου – νόμου για την καταχώρηση των τίτλων ιδιοκτησίας, φαίνεται πως προκαλεί παλινδρόμηση και έτσι η Ελλάδα προχώρησε σε καταγγελία σχετικά με τη στέρηση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία των νομοταγών Ελλήνων – μειονοτικών της Χιμάρας.
Το εν λόγω σχέδιο – νόμος, εστάλη για διαβούλευση στην Επιτροπή της Βενετίας, όπου και χαρακτηρίστηκε ως αντισυνταγματικός και σε ορισμένα άρθρα του διακρίνεται η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης, μέχρι την πλήρη ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. – μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας – πρέπει να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα που ακόμη εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένου και τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών. Παρά ταύτα η αλβανική κυβέρνηση φαίνεται πως είναι ανέτοιμη να εφαρμόσει τους όρους που της έχουν τεθεί από την Ε.Ε.
Εκτός των άλλων, η εμπλοκή των τουρκικών διπλωματικών αρχών στα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα της Αλβανίας, χρήζει σοβαρής προσοχής και δεν επιδέχεται κανέναν εφησυχασμό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον Αλβανό ομόλογό του Γκεντ Τσάκαϊ. Το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε καμία αναφορά σχετικά μ’ αυτή τη συνομιλία, ωστόσο τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. κάνουν λόγο για συμβουλές της Άγκυρας προς τα Τίρανα, με απώτερο σκοπό την προσοχή της Αλβανίας στη συμφωνία για τον ορισμό των θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο με την Ελλάδα.