Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πρόσφατα τάραξαν την ελληνική συνείδηση. Συνάντηση με τους Έλληνες που κατοικούν στους Αγιους Σαράντα είχαν οι πρόεδροι ΟΜΟΝΟΙΑΣ και ΚΕΑΔ. Επιβάλλεται να ξεπεράσουμε την εκστρατεία εκφοβισμού με περισσότερη συσπείρωση στην αυτόνομη πολιτική έκφραση.
Την Παρασκευή του απόγευμα στου Αγίους Σαράντα, με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Βασίλη Κάγιου και κατ’ εκπλήρωση πρόσφατης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης, διοργανώθηκε συνάντηση στελεχών. Η συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την έκτακτη κατάσταση και δοκιμασία που διέρχεται ο Β/Η Ελληνισμός απ’ τη συμμετοχή αλλά και το ενδιαφέρον συζητήσεων κρίνεται επιτυχής. Στη συνάντηση συμμετείχε και έκανε τη δική του παρέμβαση και πολιτική εκτίμηση ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Βαγγέλης Ντούλες.
Το θέμα που απασχόλησε την συνάντηση βασικά ήταν η κατάσταση που δημιουργείται μετά τη βίαιη και αδικαιολόγητη εκτέλεση από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στους Βουλιαράτες, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Το κλίμα στο χώρο της ΕΕΜ μετά απ’ αυτό παραμένει βαρύ ενώ τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από ενέργειες των κρατικών φορέων διαιωνίζεται μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού και διάσπασης της κοινότητας. Απ’ τα στελέχη των τοπικών οργανώσεων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, απ’ την ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα και του Δελβίνου υπογραμμίστηκε άλλη μια φορά η απαίτηση ώστε να επισπευτούν οι νομότυπες διαδικασίες και με περισσότερη διαφάνεια να γίνουν γνωστές οι συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες δολοφονήθηκε ο Κ. Κατσίφας και να απονεμηθούν οι ευθύνες, καθώς είναι προφανές ότι μπορούσε να αποφευχθεί το μοιραίο. Ειδικά οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί πάνω στον Κωνσταντίνο προ της Κυριακής όπως επίσης και η συχνή παρουσία αξιωματικών της αστυνομίας στη συνέχεια στο χωριό των Βουλιαρατών συντείνουν ότι δεν ήταν τόσο τυχαία τα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα σ’ αυτή την κοινότητα της ΕΕΜ.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες υπογράμμισε ότι η κατάσταση αυτή εκφοβισμού, που συμπίπτει με μια γενικότερη πολιτική ανωμαλία στη χώρα επιβάλουν ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ενότητα στο χώρο. Τα μέλη της ΕΕΜ δεν έχουν παρά αντί της κατάστασης απομόνωσης και εγκλεισμού που προσπαθεί να επιβάλει ο κρατικός μηχανισμός να απαντήσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην επιλογή της αυτόνομης πολιτικής έκφρασης δια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ. Περισσότερη ενημέρωση, μεγαλύτερη συσπείρωση και ειδικά αγωνιστική γραμμή ακόμη πιο έντονη απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ θα συμβάλουν ώστε άλλη μια φορά ο Ελληνισμός να κατορθώσει να ξεπεράσει την πρόκληση εγκατάλειψης των πάτριων εστιών την οποία μεθοδεύουν ανοιχτά πλέον.
Η εκλογική μας αποσυσπείρωση, οι πολιτικοί συμβιβασμοί στους οποίους υποκύπτουν μέλη της κοινότητας μας αποθρασύνουν τους κρατικούς μηχανισμούς και επιβαρύνουν την εικόνα που ως κοινότητα επιδεικνύουμε. Η συνείδηση και η λογική επιδεικνύουν ώστε σε ανάλογες καταστάσεις να υπάρχει και μεγαλύτερη συσπείρωση.
Ο διαβόητος Νόμος περί Μειονοτήτων εφόσον δεν έχει στο περιεχόμενο και το πνεύμα συμπεριλάβει καμιά απ’ τις αξιώσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της ΕΕΜ ευρύτερα προφανώς και δεν εκφράζει την Οργάνωση και ούτε η ελληνική κοινότητα τρέφει προσδοκίες ότι θα επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στην αντιμετώπιση της. Εφ’ όσον η πολιτική βούληση της πολιτείας λείπει τόσο προκλητικά τα υπόλοιπα θεωρούνται απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΕΑΔ ως προφάσεις που χρησιμοποιούνται προσχηματικά για τον εφησυχασμό του διεθνούς παράγοντα.
Στο άμεσο χρονικό διάστημα μπροστά της η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ έχει ν αντιμετωπίσει και τις τοπικές εκλογές, αναμέτρηση απ’ την οποία αν μη τι άλλο αναμένει την βελτίωση της πολιτικής της θέσης και την αναβάθμιση της απήχησης στο εκλογικό σώμα της ΕΕΜ.