Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Ελλάδα για τη Μέση Ανατολή - Κίνδυνος για αύξηση των τιμών και των προσφυγικών ροών

Όπως ολόκληρος ο πλανήτης έτσι και η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με ιδιαίτερη ανησυχία και βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση για τις πολύπλευρες συνέπειες που μπορεί να έχει μια γενίκευση της ανάφλεξης στην περίπτωση που το Ιράν και η Χεζμπολάχ πραγματοποιήσουν τις απειλές τους για αντίποινα κατά του Ισραήλ με φόντο τη δολοφονία Χανίγια.

Oπως αναφέρει το reader.gr, Υπό τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου, στο μικροσκόπιο της Αθήνας μπαίνουν τόσο οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, όσο και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και στις μεταναστευτικές ροές.

Στο πεδίο της οικονομίας η επέκταση της σύγκρουσης εγείρει φόβους για το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και για μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι ενδεικτικό ότι η σύγκρουση Ισράηλ – Χαμάς ως είχε πριν τη δολοφονία Χανίγια επιβάρυνε τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κατά 0,7% τη στιγμή που τον Ιούλιο η Ε.Ε κατέγραψε πληθωρισμό 2,5% και η Ελλάδα 3%.

Δεν αποκλείεται η επισιτιστική κρίση

Η μετατροπή της Ερυθράς Θάλασσας σε απαγορευμένη ζώνη και η αποφυγή της διώρυγας του Σουέζ με αναγκαστική επιλογή των πλοίων τον περίπλου της Αφρικής έχει αυξήσει δραστικά τα κόστη των πρώτων υλών καθώς και των τελικών και ενδιάμεσων προϊόντων που εισάγονται από την Ασία, ανεβάζοντας το κόστος για τις χώρες της Ευρώπης στα 6 δισ. ευρώ την εβδομάδα.

Η Ελλάδα εισάγει το 25% των προϊόντων της αλλά και πρώτες ύλες από την Άπω Ανατολή και το κόστος των κοντέινερ έχει ήδη εκτιναχθεί στα 8.000 δολάρια.

Παράλληλα, το είδος των ιρανικών αντιποίνων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Εξ ού και οι αγορές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Επιπλέον, μία κλιμάκωση που θα διαταράξει την τροφοδοσία θα οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση και τα ασφάλιστρα κινδύνου. Κάθε φορά εξάλλου που η ένταση στη Μέση Ανατολή ανεβαίνει, εμφανίζεται εκ νέου στο προσκήνιο και το σενάριο μπλόκου στα στενά του Ορμούζ που ελέγχονται από την Τεχεράνη και απ’ όπου περνά καθημερινά το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και το 15% των εμπορικών αγαθών.

Συνεπώς ο κίνδυνος προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι ορατός. Μια επισιτιστική κρίση δεν αποκλείεται, αλλά τουλάχιστον προς ώρας θεωρείται μακρινή ως σενάριο.

Αύξηση των προσφυγικών ροών

Στην Αθήνα ένα επιπλέον πεδίο ανησυχίας είναι αυτό του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή εγείρει κινδύνους νέων μαζικών ροών προς τη χώρα μας.

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εκτιμάται πως οποιαδήποτε κλιμάκωση θα επηρεάσει κυρίως τον Λίβανο που είναι ήδη καθημαγμένος. Στον Λίβανο υπάρχουν ήδη 12 καταυλισμοί και εκατομμύρια πρόσφυγες κυρίως Παλαιστίνιοι.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση με το Λιμενικό την Αστυνομία. Με όλες τις δυνάμεις μας. Και εμείς (σ.σ. ως Υπουργείου) έχουμε μια προετοιμασία για το ενδεχόμενο αύξησης των αφίξεων», σημείωσε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη στον ΣΚΑΪ, εκτιμώντας πως σε αυτή τη φάση «παρακολουθούμε μια ύποπτη ηρεμία πριν από την καταιγίδα». 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκοσμιοποίηση 0

Το είπαν και γίνεται-”Φωτιά” σε ολόκληρη την Βρετανία και Β.Ιρλανδία ενώ εκατοντάδες ακραίοι μουσουλμάνοι ουρλιάζουν " Αλλάχ Αλμπάρ" ( Νέα Βίντεο)

Τραυματίστηκαν αστυνομικοί ενώ σε απόγνωση είναι η νέα βρετανική κυβέρνηση υλοποιεί συνεχείς συνεδριάσεις ενώ δόθηκαν...