Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Αίτημα των ΗΠΑ για μεταφορά Ρωσικών οπλικών συστημάτων της Ελλάδας στην Ουκρανία- Η Ελληνική απάντηση

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας  βαίνουν από το καλό στο καλύτερο, με την χώρα μας να προμηθεύεται από τις ΗΠΑ 20+20 μαχητικά 5ης γενιάς από την Υπερδύναμη, μαζί μια σημαντική δωρεάν ή με συμβολική τιμή στρατιωτική βοήθεια.

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της  μέσω του ΥΠΕΞ της Μπλίνκεν, ζήτησε από την χώρας μας να στείλει οπλικά συστήματα και μέσα στην Ουκρανία που μάχεται κατά της Ρωσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίτημα των ΗΠΑ για μεταφορά Ρωσικών συστημάτων στην Ουκρανία

Σε  σχετικό Χ επισημαίνεται ότι "Οι ΗΠΑ μπορεί να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με ένα κόλπο.

Ο Blinken απευθύνθηκε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη με πρόταση να δωρίσει ή να πουλήσει ελληνικά όπλα στην Ουκρανία με αντάλλαγμα 200 εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική βοήθεια.

Τα χρήματα προς την Ουκρανία είναι μπλοκαρισμένα.  Τα χρήματα στην Ελλάδα δεν είναι."

Η Ελληνική ανταπόκριση

Το Αμερικανικό αίτημα φαίνεται ότι βρήκε ανταπόκριση από την Ελλάδα, αφού σύμφωνα με σχετικό Χ, "Η Ελλάδα ενέκρινε τη μεταφορά των απαρχαιωμένων όπλων της στην Ουκρανία

Η Ελλάδα ενέκρινε τη μεταφορά απαρχαιωμένων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, γράφει το RBC-Ukraine με αναφορά στην Καθημερινή. Σύντομα, απαρχαιωμένος εξοπλισμός που δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον ελληνικό στρατό θα μεταφερθεί στην Ουκρανία."

Στο θέμα αναφέρεται Ουκρανικό ΜΜΕ το οποίο επισημαίνει:

"Η Ελλάδα ενέκρινε τη μεταφορά απαρχαιωμένων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Ελλάδα ενέκρινε τη μεταφορά απαρχαιωμένων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Η έκδοση ανέφερε ότι είχαν ήδη εκδοθεί οδηγίες για τη μεταφορά απαρχαιωμένων συστημάτων και εξοπλισμού, που δεν χρησιμοποιούνταν πλέον από τον ελληνικό στρατό, στην Ουκρανία.

Αυτή η απόφαση της Ελλάδας έρχεται μετά την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αμυντικής Ασφάλειας Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Αθήνα, συνολικού ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα με την έγκριση της πώλησης σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken έστειλε επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προτείνοντας είτε να μεταβιβάσει είτε να πουλήσει όπλα στην Ουκρανία με αντάλλαγμα τη βοήθεια της Ουάσιγκτον ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Blinken δήλωσε ότι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Ανέφερε ότι εάν αυτές οι ευκαιρίες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και έως ότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιολογήσει το καθεστώς και την αξία τους, θα μπορούσαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης για τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, έως και 200 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, το οπλοστάσιο της Ελλάδας περιλαμβάνει συστήματα αεράμυνας όπως τα Tor, Osa και S-300, καθώς και αντιαεροπορικές εγκαταστάσεις όπως το ZU-23-2 και πυρομαχικά για όλα τα αναφερόμενα οπλικά συστήματα.

 

Η Ελληνική στρατιωτική Βοήθεια προς την Ουκρανία

Το καλοκαίρι του 2023, ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy επισκέφθηκε την Ελλάδα. Κατά την επίσκεψή του, ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα παρέχει εκπαίδευση σε Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Μεταγενέστερες αναφορές ανέφεραν ότι η Ελλάδα σταμάτησε τη χρηματοδότηση για προγράμματα υποστήριξης και συντήρησης αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων της Σοβιετικής εποχής, καθώς ενδέχεται να μεταφερθούν στην Ουκρανία στο μέλλον.

Προηγουμένως ήταν γνωστό ότι οι ΗΠΑ συζητούν το ενδεχόμενο πώλησης 75.000 βλημάτων πυροβολικού από τις εφεδρείες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία. Οι διαπραγματεύσεις αποτελούν μέρος των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να αναπληρώσει τις προμήθειες πυρομαχικών της Ουκρανίας.

Τι πρέπει να γίνει εφεξής

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα τα οπλικά συστήματα  είναι εντεταγμένα σε κάποιον στρατιωτικό Σχηματισμό και μετέχουν στο Σχέδιο Πυρός αυτού, πράγμα το οποίο ισχύει για τα Tor, Osa , S-300, και ZU-23-2 των Ενόπλων Δυνάμεών μας, που θα αποσταλλούν στην Ουκρανία σύμφωνα με τα παραπάνω.

Άποψή μας είναι ότι η αποστολή αυτών θα πρέπει να γίνει μόνο από Σχηματισμούς  του Στρατού που δεν ανήκουν στο Δ ΣΣ και στην ΑΣΔΕΝ.

Αν παρόλα αυτά αναγκαστούμε να πάρουμε οπλικά συστήματά  από τους παραπάνω Σχηματισμούς μας, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο εφόσον έχουμε αντικαταστήσει αυτά με άλλα και έχουμε αναπροσαρμόσει το Σχέδιο πυρός τους.

Αναφορικά δε με την μοναδική συστοιχία S-300 που έχουμε στην Κρήτη η μεταφορά της θα πρέπει να γίνει μόνο αφού αντικατασταθεί με συστοιχία μας  Patriot η οποία να έχει ενταχθεί στο Σχέδιο  πυρός της Αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας μας.

Εδώ θα μπορούσαμε να ζητήσουμε ενίσχυση της αντιαεροπορικής μας ομπρέλας είτε από χώρα του ΝΑΤΟ που διαθέτει Patriot , είτε από χώρα εκτός ΝΑΤΟ,  όπως η Σαουδική Αραβία την οποία ενισχύσαμε νωρίτερα εμείς με δική μας συστοιχία Patriot απέναντι στις επιθέσεις των Χούτι στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της.

Αναφορικά με όσους προβάλλουν ενστάσεις στην παραπάνω κίνηση αφού ο Ερντογάν καραδοκεί, επισημαίνουμε ότι αργά ή γρήγορα τα Ρωσικά όπλα που έχει η Ελλάδα θα απαξιωθούν, αφού δεν θα μπορεί να επικηκυνθεί το όριο ζωής αυτών και των πυρομαχικών τους, λόγω έλλειψης ανάλογης συντήρησης από τους Ρώσους.

Άποψή μας  είναι ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα κάνουν πολλά χρόνια για να επενέλθουν στην πρό αυτού εποχή, αφού η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ-ΝΑΤΟ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ