Δύο χρόνια μετά την απόκτηση των πρώτων έξι αεροσκαφών και ενώ ήδη στην Τανάγρα έχουν πλέον προσγειωθεί 18 «ριπές», τα Rafale της HAF επιστρέφουν και πάλι στη Γαλλία τον προσεχή Μάρτιο, προκειμένου να λάβουν μέρος στην μεγάλη διακλαδική πολυεθνική άσκηση «VOLFA 24».
Η άσκηση Invitex-Livex διοργανώνεται από την Armee D’el Air με επίκεντρο τη γνώριμη για τους Έλληνες ιπτάμενους και τεχνικούς Αεροπορική Βάση 118 Mont de Marsan στη νοτιοδυτική Γαλλία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα onalert.gr, πρόκειται για μια ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου άσκηση προετοιμασίας μάχης, η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Συμμετέχει το σύνολο των αεροπορικών μέσων της γαλλικής Αεροπορίας αλλά και αεροσκάφη από συμμαχικές χώρες.
«Ηχηρό» παρόν στην άσκηση έδωσε η HAF τόσο το 2020 όσο και το 2022 με μαχητικά F-16 Block 50 από την 347 Πολεμική Μοίρα «Περσέας» και F-16 Block 52+adv από την 340 Πολεμική Μοίρα «Αλεπού». Αυτή τη φορά όμως το Αεροπορικό Επιτελείο αποφάσισε να συμμετέχει στη μεγάλη άσκηση με τα καινούργια μαχητικά Rafale και να δώσει στις «ριπές» το «βάπτισμα του πυρός» σε ένα μεγάλο αεροπορικό event.
Άλλωστε οι σχέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας με την Armee D’el Αir και συνολικά οι στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο τα τελευταία χρόνια.
Τα ελληνικά πληρώματα επιστρέφουν σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά φιλόξενο, στο οποίο μυήθηκαν στα μυστικά των Rafale όσο εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία πριν επιστρέψουν στην Τανάγρα και στην 112 Πτέρυγα Μάχης. Η επαφή με τους Γάλλους ιπτάμενους και εκπαιδευτές παραμένει συνεχής, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές τα τελευταία χρόνια όπου γαλλικά Rafale, κυρίως του Marine Νationale, συνεκπαιδεύτηκαν με ελληνικά μαχητικά μεταξύ των οποίων και τα νεοαποκτηθέντα αεροσκάφη εντός του Ελληνικού FIR.
Η πολυεθνική άσκηση «Volfa» περιλαμβάνει πλήθος σύνθετων αεροπορικών αποστολών με συμμετοχή μεγάλων Σχηματισμών Comao, σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών και υψηλής έντασης ηλεκτρονικού πολέμου. Τα Ελληνικά μαχητικά θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων σε σενάρια αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, αεροπορικής αποτροπής, συναμικής στοχοποίησης και στοχοποίησης χρονοευαίσθητων στόχων.
Δύο χρόνια έπειτα από την απόκτηση των πρώτων Rafale, η 332 Πολεμική Mοίρα «Γεράκι» έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων με τους ιπτάμενους και τεχνικούς να ανεβάζουν συνεχώς ρυθμούς. Η έως τώρα συμμετοχή των «ριπών» σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, με αποκορύφωμα τη μεγάλη άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις. Τόσο για το επίπεδο των ιπτάμενων της Μοίρας, όσο και για τις δυνατότητες των μαχητικών που δίκαια χαρακτηρίστηκαν ως game changer.
Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr η 332 Μοίρα «Γεράκι» έχει πλέον πιστοποιηθεί ως πλήρως επιχειρησιακή, με τα πληρώματα των Rafale αλλά και τους τεχνικούς να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εκπαίδευσης που αφορά και τη χρήση όλων των όπλων που διαθέτουν στη «φαρέτρα» τους.
Mε την τελευταία εκπαίδευση να αφορά τον στρατηγικό πύραυλο Scalp, όπλο κρούσης μεγάλης ακτίνας που κάνει τη διαφορά μαζί φυσικά με τον πανίσχυρο Meteor, πύραυλο-εφιάλτη για κάθε εχθρικό αεροσκάφος. Η 332 Πολεμική Μοίρα ήδη συμμετέχει με μαχητικά Rafale στη δύναμη «Δ», την επίλεκτη Διακλαδική Δύναμη άμεσης ετοιμότητας, ενώ προετοιμάζεται και για το πρώτο Readiness στο Αιγαίο πιθανότατα μέσα στην προσεχή άνοιξη.