Εθνικά θέματα

“Φίλοι μας οι Γερμανοί”-Ηλεκτρικός διάδρομος Ελλάδος-Πολωνίας θα αλλάξει όλα τα δεδομένα στην Ευρώπη μέσω γερμανικού σχεδίου

Η Ελλάδα δεν είναι καλή για το Βερολίνο μόνο ως “ φυλακή ψυχών”, εγκλωβίζοντας χιλιάδες παράνομους μετανάστες από το να μην φτάσουν τα γερμανικά σύνορα, αλλά και ως χώρα απίστευτης παραγωγής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του ήλιου και του αέρα, την οποία θέλουν οι ίδιοι.   

Ένας ηλεκτρικός διάδρομος μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας που θα επέτρεπε τη μεταφορά της πλεονάζουσας ηλιακής ενέργειας από τα Βαλκάνια στη βορειοδυτική Ευρώπη και της αιολικής ενέργειας προς την αντίθετη κατεύθυνση, είναι το νέο σχέδιο που πριμοδοτεί το Βερολίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ετοιμάζονται να την παρουσιάσουν στο σχέδιο ENTSO-E.

Η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα εργάζονται σε μια ιδέα για την ενίσχυση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα συμβάλει στη σταθερότητα του δικτύου και θα επιτρέψει την ενσωμάτωση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η πρωτοβουλία για έναν πράσινο διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E) έως τις 16 Οκτωβρίου, αποκάλυψε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βουλγαρίας (ESO) Α. Τσάτσεφ.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Σόφια, που ήταν αφιερωμένο στο χερσαίο αιολικό δυναμικό, είπε ότι “το έργο θα επιτρέψει τη μετάδοση ηλιακής ενέργειας από τα νοτιοανατολικά της ΕΕ  ( όπου σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν 1.700 έως 1.800 ηλιόλουστες ώρες ετησίως) σε χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία που έχουν 900 ώρες ήλιου”, πρόσθεσε ο Τσάτσεφ.

Ταυτόχρονα, οι σταθμοί αιολικής ενέργειας στα βορειοδυτικά θα μπορούσαν να στείλουν την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια στην άλλη άκρη της Ευρώπης.

Ο Τσάτσεφ είπε επίσης ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Βουλγαρία ξεπέρασαν την ενέργεια που παράγει το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Kozloduy, και σε πολλές περιπτώσεις την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα αιολικά πάρκα είναι απαραίτητα για να εξισορροπηθεί η αύξηση της ηλιακής ενέργειας.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο συνδέθηκαν στο δίκτυο περισσότερα από 1,7 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται έως και 300 MW περισσότερα, σημείωσε ο επικεφαλής της ESO.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων Τζούλιαν Ποπόφ δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να συνεργαστεί με την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουκρανία για την ανάπτυξη του τομέα της αιολικής ενέργειας.

Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει κόμβος μεταφοράς με έργα πράσινων διαδρόμων ηλεκτρικής ενέργειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε μια σειρά μέτρων τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους υπουργούς Ενέργειας για την ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ Βορρά και Νότου.

Σερ αυτά συμπεριέλαβε τα Δυτικά Βαλκάνια στο σχέδιο, το οποίο προβλέπει επίσης την ανάπτυξη επενδυτικού μηχανισμού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε επίσης μια πρωτοβουλία για έναν πράσινο διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστρία μέσω των Δυτικών Βαλκανίων.

Επιπλέον, η Ελλάδα πρόκειται να συνδεθεί με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων και να αναβαθμίσει τις διασυνδέσεις της με την Ιταλία και την Τουρκία.

Οι υποθαλάσσιες συνδέσεις θα επιτρέψουν επίσης τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και από την Αίγυπτο και την Αραβική Χερσόνησο στην Ευρώπη.

Όπως λοιπόν γίνεται εύκολα αντιληπτό η χώρα μας είναι μέσα στα σχέδια χωρών με δύναμη στην Ευρώπη, τον Περσικό Κόλπο, την Βόρειο Αφρική ( Αίγυπτο), για να καταστεί ένας απίστευτα κεντρικός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου ( υγροποιημένου και κανονικού), ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, και υδρογονανθράκων.

Σε αυτό ακριβώς το σχέδιο κύριος αντίπαλος μας είναι η Τουρκία, που δεν επιθυμεί με τίποτα να γίνουμε κόμβος ενέργειας, αφού σταδιακά θα χάσει πάρα πολλά στην περιοχή Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου.

Επειδή η Άγκυρα είναι σε φάση υλοποίησης του σχεδίου “ Γαλάζια Πατρίδα” και ανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, είναι ικανή να κάνει ακόμα και περιορισμένες πολεμικές επιχειρήσεις για να διαλύσει τα σχέδια αυτά.        

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ